Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nyt rakennetaan historian kalleimpia omakotitaloja" – Tämän materiaalin hinta nousi 150 %

Rakentaminen: Hirsirakentaja Pasi Nissisellä ei ole ollut koskaan näin paljon töitä. Silti puu on kallistunut korona-aikana lähes 60 prosentilla, pelti jopa 150 prosentilla.

Ihmiset rakentavat tällä hetkellä historian kalleimpia taloja. Näin sanoo Vimera Oy:n hirsirakentamiseen erikoistunut yrittäjä Pasi Nissinen.

Pelkästään rautakaupassa puun hinta on noussut parin vuoden takaiseen verraten 57,3 prosentilla. Kattopellin hinta on noussut 150 prosentilla.

– Kohta pelti alkaa olla kalliimpaa kuin kulta. Tarvikkeiden osuus saattaa olla remontin urakkahinnasta jopa 60 prosenttia, Nissinen toteaa.

Työt Nissiseltä työntekijöineen eivät silti lopu. Hirsirakentaminen lisää suosiotaan entisestään, sillä asumisen terveellisyys painaa etenkin nuorten vaakakupissa.

Nissisellä on itse asiassa töitä enemmän kuin koskaan. Koronavirusaika on ensimmäinen kerta, kun Vimera joutuu myymään jopa ei oota.

Työmäärä irjalalaisyrityksellä on lisääntynyt korona-aikana kolmanneksella, tarjoukset 200 prosentilla.

– Korona-aikana hirsitalojen kysyntä on räjähtänyt käsiin. Se tarkoittaa, että talopaketin saa toimitettua aikaisintaan puolen vuoden päästä. Myös peltitoimitukset ovat pahasti jumissa.

Puun saatavuus johtuu nimenomaan koronaviruksesta. Hinnat ovat nousseet kymmeniä prosentteja, koska kysyntä on kovaa ja toimitukset hitaita.

Vimeralta kysytään Vihdin, Karkkilan ja Lohjan suunnalla ennen kaikkea kylpyhuoneremontteja, niin omakotiasukkaiden kuin taloyhtiöiden toimesta. Kylpyhuoneremontit ovat parin vuoden aikana lisääntyneet selvästi.

Eniten hirsitaloja rakennetaan taas Espoo–Veikkola–Kirkkonummi-suunnalle. Vihdissä ja Karkkilassa suositaan korjausrakentamista.

K-Rauta Nummelan myymäläpäällikön Sampo Suonsillan mukaan korona-aika on lisännyt reippaasti myös rautakaupan myyntiä.

– Kyllä ne kaksinumeroisia prosentteja ovat. Kesästä 2020 tähän hetkeen myynti on noussut tuntuvasti.

Suonsillan mukaan ihmiset ovat satsanneet sisätilojen kohdalla nimenomaan kylpyhuoneisiin ja saunoihin, ulkona taas terasseihin, paljuihin ja piharakennuksiin.

– Myymme toisinaan jopa kokonaisia spa-osastoja.

– Poreammeet, grillit ja paljut ovat todella kysyttyjä. Rakennusmateriaalina puu on suosiossa.

Värisilmässä työskentelevä sisustusmyyjä Annika Ronkainen kertoo, että aiemmin lomiin kuluneet rahat ja aika on käytetty korona-aikana kotiin. Ihmiset panostavat kodin lisäksi kesämökkeihin.

– Koteihin tehdään pienempääkin, jopa yhden huoneen remonttia. Toisaalta isotkin remontit pitävät pintansa.

Värejä uskalletaan käyttää pitkästä aikaa.

– Mennään melkein koko väriskaalassa. Suosikkivärejä ovat vihreän ja keltaisen sävyt.

Korona-aikana ihmiset ovat Ronkaisen mukaan käyttäneet paljon ammattilaisia. Toisaalta pintaremontteja tehdään itse aiempaa enemmän.

Myös Kangaspaikan yrittäjä Johanna Kivimäellä on piisannut töitä viimeiset kaksi vuotta.

– Työt ovat selkeästi lisääntyneet. Halutaan, että koti, jossa vietetään paljon aikaa, olisi viihtyisä.

Kivimäeltäkään ei kysellä niinkään hintaa, vaan laatua ja kestävyyttä.