Liukkaus: Keski-ikäiset kaatuvat eniten, mutta ikäihmiset saavat enemmän sairaalahoitoa vaativia vammoja. Sänkypotilaana oleminen heikentää yleiskuntoa.
Kulunut talvi on ollut liukkauden suhteen yksi pahimmista miesmuistiin ja katukunnossapidossa ei ole useinkaan kyetty pitämään katuja kävelykelpoisina.
Sinebrychoffin taidemuseoon hiljattain matkalla ollut Jakomäen eläkeläisten naisporukka luottaa nastoihin. Viiden hengen porukasta kolmella oli nastat kengissään, yhdellä pitoa toi piikki kävelykepissä.
Marja-Leena ja Eila olivat jättäneet nastat matkasta, koska niillä ei voi kävellä museon lattioilla. Mirjamilla oli toiset kengät mukanaan.
Kenkien päälle kiinnitettävät nastat saavat kehuja: ne voi ottaa tarpeen vaatiessa pois, ja ovat edulliset ja kestävät. Kaupan kivilattialla pitää nastojen kanssa olla varuillaan tai sipsutella päkiöillä.
Naiset toteavat kuluneen talven olleen erityisen haastava jalankulkijoille. Liukkaista keleistä huolimatta heistä kukaan ei ole pyllähtänyt. Myös kävelysauvat tuovat vakautta liukkailla liikkumiseen.
Aiempina vuosina kaatumisia on sattunut. Eila kertoo yhden talvikauden kuluneen nilkkamurtumaa parannellessa.
Maijan kyynärpää oikuttelee edelleen harmittomalta vaikuttaneen kaatumisen vuoksi. Mirjam muistelee takaraivoon kaatumisen vuoksi noussutta kuhmua.
Suurin osa ihmisistä selviää liukkauden aiheuttamasta pyllähdyksestä pelkällä säikähdyksellä.
– Tyypillisiä kaatumisvammoja ovat mustelmat ja ruhjeet sekä ranne- ja lonkkamurtumat, kertoo Klaus Österholm.
Hän työskentelee fysiatrian erikoislääkärinä Vantaan Peijaksen sairaalassa sekä Lääkäriasema Medipulssissa.
Rannemurtumat vaativat usein 4–6 viikon kipsihoidon. Lonkkamurtumat voivat viedä sänkypotilaaksi viikoiksi jopa kuukausiksi, mikä taas heikentää yleiskuntoa. Murtumista voi jäädä myös pitkittyneitä kiputiloja, joihin haetaan apua esimerkiksi fysiatrian poliklinikoilta.
Tutkimusten mukaan keski-ikäiset kaatuvat enemmän kuin ikäihmiset, mutta ikäihmiset saavat enemmän murtumia ja sairaalahoitoa vaativia vammoja.
Husin alueella oli helmikuun puoliväliin mennessä hoidettu liukastumisesta johtuvia vammoja kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ( HU 15.2.).
Ikäihmiset ovat varovaisempia, kun taas keski-ikäiset liikkuvat enemmän liukkaillakin keleillä ja luottavat reflekseihinsä.
Talven ensimmäisillä liukkaat keleillä kaatumisia tapahtuu eniten, kun vaarat unohdetaan kesän aikana.
Lue vielä:
Kuva: Päiväkodin piha karmeassa kunnossa – "Tilanne on raivostuttava"
Kaatumisvammojen välttämiseksi paras keino on ennakointi.
Klaus Österholm suosittelee kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä tai nastallisia talvikenkiä sekä kulkuväylien hiekoittamista.
Kuluvana talvena taloyhtiöiden pihoissa ja kaupungin kaduilla on ollut jäisiä pintoja, kun liukkautta ei ole ehditty torjua.
Österholm huomauttaa, että näissä tilanteissa jalankulkijan on oltava entistä tarkempi, mihin jalkansa laittaa. Huomiotaan ei kannata jakaa samanaikaisesti älypuhelimelle.
Liukkaalla kelillä liikkumiseen on myös varattava tavanomaista enemmän aikaa.
Lue:
Karhennusteipit heti irti: porrassaaga jatkuu Malmilla – myös ylikulkuputkessa liukastellaan