Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lähikaupan pakastin meni rikki ja pian syntyi nopea päätös sulkea koko liike – Antti Mieloselle riitti yksi vuosi Malminkartanossa kauppiaana: "Tämä on aikamatka menneisyyteen"

Ruokakauppa: K-market Malminkartanon viimeinen aukiolopäivä on 25. maaliskuuta. Muutama viikko sitten rikki mennyt pakastin joudutti päätöstä.

Malminkartanon palvelut kuihtuvat entisestään maaliskuun lopussa. Lähellä juna-asemaa sijaitseva K-market lopettaa toimintansa.

Vasta vuoden päivät kauppiaana kaupassa toiminut Antti Mielonen sanoo, että lopullinen lopetuspäätös syntyi nopeasti muutama viikko sitten.

– Pakastin hajosi. Laitteen korjaaminen olisi maksanut tuhansia euroja, eikä sen korjaaminen ollut enää järkevää. Tämä oli kuin viimeinen naula arkkuun. Kun emme enää pysty myymään pakasteita, joudutti se päätöstä.

"Malminkartanoon tarvitaan lisää asukkaita" – Kartanonmetsään suunnitellaan kerrostaloja

Pakkasessa on enää pieni määrä jäätelöä. Pakastinlaitteet tai itse asiassa kaikki kaupan laitteet, kuten kalusteet, pullokoneet ja kassapöydät ovat vanhoja. Sosiaalitilat pitäisi remontoida. Takatiloja ei ole nimeksikään.

– Tämä on aikamatka menneisyyteen. Näin vanhoja laitteita ei ole enää missään, Mielonen sanoo kaupan takahuoneessa.

Kauppa sijaitsee kerrostalon yhteydessä. Talo on valmistunut 1980-luvulla.

Liikkeen lopettaminen vanhentuneiden kylmälaitteiden vuoksi tuntuu selityksenä erikoiselta, mutta Mielonen sanoo, että Kesko on etsinyt jo pitkään kaupalle isompia tiloja, kuten seinänaapurista tiloja laajentamalla, mutta sellaisia ei ole löytynyt. Tämän vuoksi kylmälaitteitakaan ei ole lähdetty uusimaan.

– Investointi, joka pitäisi tehdä, lähentelee miljoonaa euroa. Kaupan myynneillä sellainen ei ole mahdollinen. Tarvitsisimme lisää neliöitä, jota saisimme valikoimaa niin, että tämä olisi kannattavaa, sanoo Mielonen ja toteaa, että mikäli Postia ei kaupan yhteydessä olisi ollut, kauppa olisi suljettu jo varmasti vieläkin aikaisemmin.

Postin palvelut siirtyvät ainakin toistaiseksi Kannelmäen K-markettiin, joka on Mielosen toinen kauppa. Malminkartanon R-kioskin yhteydessä sijaitsee Postin pakettiautomaatti.

Malminkartanossa asuvat Kristiina, 71, ja Lasse, 72, eivät ole kuulleetkaan kaupan lakkauttamisesta.

– Siis mitä? Ei ole totta. Olipa harmillinen uutinen. Tämä on ollut meille hyvä kauppa ja ainoa, joka on ollut kävelymatkan päässä, Kristiina sanoo.

Lasse hörppii kertakäyttömukista ostamaansa kahvia.

– Mutta eihän sille sitten mitään voi, jos tämä ei ole kannattavaa toimintaa.

Myös Vantaan puolelta Rajatorpasta lenkin varrella kaupassa pistäytynyt Alpo Hacklin, 81, sanoo kannattavansa lähikauppoja.

– Jos tämä kauppa on sulkeutumassa, niin huono asia. Kotimme lähellä on Alepa ja se on meille tärkeä.

Moni muukin suree kaupan lopettamista. Malminkartanossa tapahtuu -Facebook-sivuilla ihmetellään asiaa. Lähin ruokakauppa Malminkartanossa on jatkossa Alepa, joka sijaitsee junatunnelin toisessa päässä lähempänä Kannelmäkeä.

Malminkartanon K-market on jo pitkään tehnyt tappiota.

– Isoja kauppoja on tullut ympärille. Konala, Myyrmäki, Kannelmäki, Mielonen luettelee.

Kaupan kuluja on kasvattanut myös normaalia suuremmat henkilöstökulut.

– Kaupalla on joskus ollut sellainen maine, että täällä olisi vähän levotonta. Siksi olemme halunneet pitää henkilöstökuluja normaalia korkeammalla tasolla, eikä illoissa ole tarvinnut olla yksin. Kaljavarkaat ovat kaikista röyhkeimpiä, sanoo Mielonen ja jatkaa, että nykyisin tilanne on jo huomattavasti rauhoittunut.

K-market Malminkartanon viimeinen aukiolopäivä on perjantai 25. maaliskuuta. Kesko etsii Malminkartanosta edelleen tiloja uudelle kaupalle.