Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumausainelakiin esitetään muutoksia – Kipulääkkeiden lupasääntelyä halutaan keventää humanitaarisissa kriisitilanteissa

Valtioneuvosto esitti muutoksia huumausainelakiin ja sähköisestä lääkemääräyksestä annettuun lakiin. Esityksessä ehdotetaan lupamenettelyjen selkeyttämistä ja keventämistä esimerkiksi humanitaarisissa kriisitilanteissa.

Huumaantumistarkoituksessa käytettävät DMT:tä sisältävät kasvijauheet, -rouheet ja -valmisteet halutaan kieltää.

Osa välttämättömistä kipulääkkeistä on huumausainevalvonnassa, jolloin niitä koskevat useat lupamenettelyt. Näiden valmisteiden lupamenettelyjä kevennettäisiin ja joudutettaisiin jatkossa erityisissä humanitaarisissa kriisitilanteissa.

Tuonti- ja vientilupaa ei jatkossa myöskään vaadittaisi sellaisille lääkevalmisteille, jotka sisältävät vain Suomessa huumausaineeksi luokiteltua ainetta ja joihin voi liittyä aineen laajaan lääkinnälliseen käyttöön nähden vain vähäisenä pidettävä väärinkäytön vaara.

Tähän asti kansainvälisesti huumeeksi luokiteltua DMT:tä eli dimetyylitryptamiinia sisältävät kasvivalmisteet, -jauheet ja -liuokset eivät ole lain mukaan täysin yksiselitteisesti olleet huumeita, vaikka niitä käytetään huumausaineiden tavoin päihdyttävien vaikutusten vuoksi.

– Lakimuutoksen avulla estettäisiin tällaisten valmisteiden pääsy markkinoille myös tilanteessa, jossa on epäselvää, onko valmiste peräisin kasvista. Suomeen on tuotu esimerkiksi DMT:tä sisältävän Mimosa hostilis -kasvin juurikaarnaa, sosiaali- ja terveysministeriö sanoo tiedotteessaan.

Esityksessä on myös muutos sähköisestä lääkemääräyksestä annettuun lakiin. Muutoksella parannettaisiin henkilötietojen suojaa huumausainelain mukaisessa valvonnassa.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Hampun viljelyn ja hamppulajikkeiden kasvinjalostuksen sääntelystä laaditaan erillinen hallituksen esitys, joka annetaan myös mahdollisimman pian.