Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Suomalaismiehet kyselevät vastaanottokeskuksista ukrainalaisnaisia – "Tokihan se vähän punaisia lippuja nostattaa, että miksi juuri naishenkilöitä..."

Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan vastaanottokeskusten saaneen tiedusteluja miehiltä, jotka ovat etsineet yksityismajoitusta kaipaavia Ukrainasta paenneita naisia.

Lehden mukaan ukrainalaiset saavat myös työtarjouksia, joista on osa kyseenalaisia. Pelätään, että Ukrainasta paenneet voivat joutua hyväksikäytön tai jopa ihmiskaupan uhriksi.

Maahanmuuttoviraston apulaisjohtaja Katri Lyijynen on tietoinen ilmiöstä.

– Jokunen yksittäinen tapaus on tiedossa. On vaikeaa sanoa, mitä siinä on loppuviimeksi taustalla. Mutta tokihan se vähän punaisia lippuja nostattaa, että miksi juuri naishenkilöitä.

Lyijynen on huolissaan siitä, että vallitsevat olosuhteet nostavat riskiä sille että pakolaiset ajautuvat hyväksikäytetyiksi.

– Kun ihmisellä on vaikea tilanne ja suuri toive työllistyä ja jotenkin rakentaa elämää, haluttaisiin mielellään tarttua erilaisiin tarjouksiin, jotka kuulostaisivat hyvältä, Lyijynen sanoo HS:lle.