Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumi ja auringonlasku voivat tänään värjäytyä oranssiksi – Näin Saharan hiekka voi edistää lumen sulamista

Jos lumi näyttää tänään oudon oranssilta, ei kannata huolestua. Kyseessä on todennäköisesti kevyt hiekkakerros, joka on matkannut Suomeen Saharasta asti.

Samainen hiekka saa myös auringon laskut ja nousut näyttämään tavallista oranssimmilta.

– Hiekkapöly ilmakehässä lisää sirontaa, jolloin auringon ollessa matalammalla sinistä valoa siroaa tehokkaasti pois ja jäljelle jää enemmän punaista valoa. Auringonnousut ja auringonlaskut voivatkin olla hieman värikkäämpiä hiekkapölyn takia, sanoo meteorologi Jenna Salminen Forecan sääblogissa.

Tänään komeaa auringonlaskua odottaville kuitenkin voi tulla pettymys, sillä eteläisessä Suomessa on tänään kello 18 jälkeen pilvistä.

Saharan hiekka on huonontanut ilmanlaatua tällä viikolla osissa Eurooppaa. Suomen se saavuttanee perjantain aikana.

Suomeen hiekkaa ei odoteta saapuvan kovin paljon. Forecan mukaan se saattaa kuitenkin värjätä perjantain aikana lumikinoksia.

– Perjantaina Suomen yli lännestä itään kulkevan rintaman yhteydessä tulee joitain vesi-, räntä- ja lumisateita, joiden mukana hiekkaa voi sataa taivaalta. Jos hiekkaa pääsee maanpinnalle ja satamaan alas, se värjää lunta rusehtavaksi tai kellertäväksi. Hiekkaisempi lumenpinta imaisee eli absorboi auringonsäteilyä ja samalla lumenpinta lämpenee ja pääsee sulamaan hieman paremmin kuin enemmän säteilyä heijastava valkoinen lumenpinta, Jenna Salminen sanoo blogissa.

Viimeksi Saharan hiekkaa nähtiin Suomessa viime vuoden helmikuussa. Silloin sen ajateltiin olevan ensimmäinen kerta, mutta Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Outi Meinander kertoo Helsingin Sanomissa, että vastaava ilmiö koettiin myös vuonna 1991.

Meinanderin mukaan ihmiset reagoivat hiekkaan samalla tavalla vuonna 1991 ja 2021.

– Samahan oli viime vuonnakin. Ihmiset soittivat Ilmatieteen laitokselle, että mitä tapahtuu, Meinander sanoo HS:lle.

Viime vuonna laitos pyysi ihmisiä lähettämään hiekasta näytteitä ja niitä tulikin Helsingin Sanomien mukaan yli 500 paikasta. Alustavista tutkimustuloksista on selvinnyt, että Saharan hiekanjyvien pintaan oli sitoutunut ilmansaasteita.