Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gallup: Keskustan kannattajat jättivät Kekkosen perinnön ja siirtyivät Naton taakse – MT: "On tapahtunut radikaali käänne"

Suomalaisten Nato-näkemykset ovat muuttuneet huomattavasti viimeisten viikkojen aikana. Maaseudun Tulevaisuuden gallupin mukaan 61 prosenttia suomalaisista on nyt sotilasliittojäsenyyden takana ja 15 prosenttia vastaan. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Gallupin perusteella nimenomaan keskustan kannattajat ovat kääntyneet voimakkaimmin Naton kannalle. Kuukauden aikana puolueen kannattajien Nato-myönteisyys on kasvanut 25 prosenttia ja on nyt toiseksi korkein kokoomuksen jälkeen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että pitää käännettä historiallisena ja radikaalinakin.

– Suomalaisten kannoissa on tapahtunut radikaali ja mittakaavaltaan historiallinen käänne, katsomatta puoluekantaan tai sukupuoleen.

Erityisen mielenkiintoista asiassa on tutkijan mukaan se, että vanhan liiton Kekkosen-ajattelu siitä, että Suomen tulisi pitäytyä tulenarassa maailmanpoliittisessa tilanteessa puolueettomana on jäänyt taakse.

– Keskustalaisissa on elänyt Kekkosen perintö ja kylmän sodan ajan puolueettomuuslinja. Ne ovat vähitellen toki laimentuneet ja jääneet taustalle.