Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenni Heikkinen, 36, on Mestiksen ainoa naistuomari –  "Alkuun mietin, miten voin pärjätä miehiä vastaan"

Jääkiekko: Jenni Heikkinen viheltää ainoana naisena miesten Mestiksessä.

Jääkiekkotuomari Jenni Heikkinen, 36, on jo itsessään harvinaisuus. Hän on ainoa naistuomari, joka viheltää linjatuomarina miesten Mestistä.

Pääseekö jääkiekkoa missään karkuun?

– Lätkää on meidän perheessä niin paljon, että ei siitä jaksa joka päivä aviopuolison kanssa keskustella, Kajaanista Helsinkiin 2012 muuttanut Jenni Heikkinen sanoittaa.

Voisi kuvitella, että naistuomari saa osansa miesten peleissä. Tuomarit ovat aina tulilinjalla varsinkin, jos kotijoukkue ei onnistu jäällä.

– Aika vähällä olen päässyt. Joskus jossain alueen junioripeleissä on huudeltu, että ”Ei tämä mitään ringetteä ole”.

Erotuomariura etenee miesten sarjoissa aina taso kerrallaan ylöspäin. Ennen Mestistä Jenni pääsi viheltämään nuorten poikien U18 ja U20 otteluita.

Neljän vuoden aikana Heikkinen on nimetty noin sataan Mestis-otteluun.

– Siirtymistä Mestikseen on varmasti helpottanut, että monet pelaajat myös nousevat ensin Mestikseen nuorten sarjoista ennen ensimmäisiä liigapelejä. Iso osa pelaajista oli minulle tuttuja jo entuudestaan.

Jennin aviopuoliso Lassi Heikkinen vihelsi viime viikolla neljännen sadannen liigapelinsä.

– Ei talvella arkeen paljon muuta mahdu. Kotona on kahdeksan ja kymmenenvuotiaat lapset, Malmin jäähallin läheisyydessä asuva Jenni Heikkinen kertoo.

Molemmat Heikkiset ovat arvokisakävijöitä. Jenni ollut kaksissa olympialaisissa, Koreassa 2018 ja tänä vuonna Pekingissä.

– Koreassa oli mukavaa, kun siellä sai liikkua vapaasti ja nauttia kisatunnelmasta. Lisäksi Jenni on käynyt neljät naisten MM-kisat. Lassi on ollut mukana miesten MM-kisoissa 2021.

Naistuomarin tie miesten sarjoihin ei ole helppo. Harva tietää, että tuomarointi huipulla on erittäin kilpailtua. Monet tuomarit haluavat Liigaan, usealle matka Mestikseenkin jää haaveeksi.

– Alkuun mietin, että miten voin pärjätä miehiä vastaan. Nyt ajattelen enemmän, että minun ei kannata suoraan kilpailla ketään vastaan, Heikkinen summaa.

Huipulle ei pääse pelkästään luistelutaidolla. Fyysisen kunnon pitää olla hyvä ja säännöt pitää tuntea.

– Näillä kilometreillä on jo kokemusta kertynyt. Osaan lukea peliä ja pelaajia, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Myös luistelutaidot riittävät, Heikkinen summaa vahvuuksiaan.

Päivisin Heikkinen toimii peruskoulun opettajana. Arki on kiireistä, mutta vuodet jääkiekon parissa ovat myös kasvattaneet.

– Kahdeksan vuoden aikana olen kasvanut ihmisenä. Kovassa kilpailussa on oppinut seisomaan omien päätöstensä takana tukevammin. Välillä on ollut vaikeaa, ja usko itseensä on ollut koetuksella. Nykyään osaan olla itselleni myös armollinen, iloinen Heikkinen ynnää jääkiekkotuomaroinnin positiivisia puolia.