Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle julkaisi Suomineidot ja ajautui rasismikohun keskelle: nyt kommentoi johtaja, oliko ratkaisu onnistunut – "Viesti on osin ymmärretty väärin ja siinä meillä on parantamisen varaa"

Yleisradion Suomineidot-sarja on viime päivinä synnyttänyt valtavan kohun sosiaalisessa mediassa. Palautteessa on ihmetelty muun muassa sitä, miksi Yleisradio on antanut tilaa äärioikeistolaista arvomaailmaa kannattaville nuorille naisille, joiden elämästä sarja kertoo. Naiset eivät jätä sarjassa myöskään omaa arvomaailmaansa mitenkään vakan alle.

Yleisradion luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén sanoo, että palaute on osin yllättänytkin.

– Tiesimme, että kyseessä on tulenarka aihe. Siitä on kuitenkin voitava puhua. Yllätyksenä on tullut se, ettei osa ihmisistä ole lukenut tekotapaa kuten olemme sen tarkoittaneet, vaan pitänyt sitä tilan antamisena rasismille. Tuomitsemme luonnollisesti kaikenlaisen natsismin ja rasismin.

Vilénin mukaan tyylilajiksi valikoitui seurantadokumentti.

– Kyseessä on dokumenttisarja, joka ei ole tasapuolinen uutis- ja ajankohtaisohjelma. Dokumentissa kurkistetaan toisten maailmaan ja ajatteluun. Tyyliksi on valittu seurantadokumentti, valitettavasti tämä ei ole kaikille auennut. Tarkoitus ei ole normalisoida radikaalia ajattelua, vaan kertoa, miten se syntyy.

Yleisradiota on viime vuosina kritisoitu siitä, että se on lähtenyt kilpailemaan kaupallisten kanavien apajille reality-tyyppisten sarjojen kanssa. Tätä näkemystä Vilén haluaa täsmentää.

– Ylen seuratadokumenteillä ja kaupallisen puolen kilpailurealityillä on mielestäni sisällöllisesti suuri ero. Tekotapa on kuitenkin sellainen, jonka nuorempi yleisö ymmärtää ja Yle haluaa tavoittaa myös nuoret yleisöt.

Oliko Suomineidot onnistunut satsaus?

– Sen näyttää aika. Ohjelma on ulkopuolisen tuotantoyhtiön tekemä ja hyvin tehty. Viesti on osin ymmärretty väärin ja siinä meillä on parantamisen varaa. Tunteet käyvät aiheen ympärillä niin kuumina.