Annuska, 40, ja Kajsa, 26, kiertävät kassin kanssa etsimässä huumeneuloja ja apua tarvitsevia – uuteen vinkkikanavaan satelee toiveita kaupunkilaisilta: "Pahin paikka, jonka olen nähnyt"
4
A-klinikkasäätiön Annuska Dal Maso (oik.) ja vapaaehtoinen Kajsa Santonen tarjoilevat Tallinnanaukiolla Jesselle, 26, tonnikalaleipää. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKajsa Santonen (vas.) ja Annuska Dal Maso kiertävät kohtaamassa ihmisiä ja keräämässä huumeneuloja tällä kertaa Itäkeskuksessa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaVihreän vessan lattia Kiasman vieressä. A-klinikkasäätiö
Päihteet: A-klinikkasäätiö tekee jalkautuvaa päihdetyötä, jakaa pientä syötävää ja kerää huumeneuloja. Siivouspyyntöjä on tullut jo kymmeniä.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
Annuska Dal Maso, 40, ja vapaaehtoistyöntekijä Kajsa Santonen, 26, saapuvat sinissä huppareissaan Tallinnanaukiolle katselemaan, olisiko siellä tällä kertaa ketään, joka tarvitsisi apua.
A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päälliköllä Dal Masolla on kassissa muutama kolmioleipä, smoothieita, pussillinen hygieniatarvikkeita ja kolme paria lapasia.
Vapariväylä on A-klinikkasäätiön uusi hanke, jolle sosiaali- ja terveysministeriö myönsi helmikuussa kolmen vuoden rahoituksen. Työntekijät jalkautuvat yhdessä vapaaehtoisten kanssa siivoamaan huumeneuloja ja kohtaamaan huumeidenkäyttäjiä sekä asunnottomia eri puolilla Helsinkiä.
– Tarkoitus on joka viikko käydä kohtaamassa ihmisiä. Vapaaehtoisia on jo kivasti mukana. Listoilla on noin sata, toteaa säätiön vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Pihla Putkonen.
Muutama viikko sitten A-klinikkasäätiön Facebookiin avatulle Vapariväylä-sivustolle voi jättää toiveen, mihin kaupunginosaan jalkautumista ja siivousapua tarvittaisiin ja ilmoittautua itse vapaaehtoiseksi.
– Siivouspyyntöjä on tullut tosi paljon. Olemme muutamassa viikossa saaneet jo noin 30 vinkkiä.
Toiveita jalkautumisesta on tullut Itä-Helsingistä, kuten Kontulasta, Rastilasta ja Puhoksesta sekä Kannelmäestä, Pitäjänmäestä, Kalliosta, Sörnäisistä ja Vallilan alueelta.
– Vallilasta on tullut jo 16 vinkkiä. Myös Malmi on yleisesti tiedossa eli paikkoja riittää. Uskon, että niitä tulee matkan varrella lisää, Putkonen jatkaa.
Vallilassa ongelmalliseksi alueeksi on noussut Roineenpuiston vieressä olevat kalliot, joilta huumeruiskuja on löytynyt paljon.
– Se on itse asiassa ollut pahin paikka, jonka olen nähnyt, sanoo Santonen.
Myös Dal Maso sanoo yllättyneensä paikasta.
– Vallilla yllätti. Olemme keskustelleet asukkaiden kanssa, mitä asialle voitaisiin tehdä ja käyneet myös kirjastossa, jossa on ollut levotonta. Olemme olleet siellä näkyvillä ja muistuttaneet järjestyssäännöistä. Se rauhoittaa tilannetta.
– Kontulassa ongelmana on ostari, jossa on paljon baareja. Ne luovat ilmapiirin, että sinne voi mennä hengaamaan, eikä kukaan katso pahasti.
Itäkeskuksessa Tallinnanaukiolla on rauhallista, mutta Dal Mason ja Santosen harjaantuneet silmät osaavat etsiä ohikulkijoista apua tarvitsevia. Kaksikko lähestyy aukiolla seisoskelevaa Jesseä 26, ja tarjoilee kassista tonnikalaleipää.
– Leipä tulee tarpeeseen. Vähään aikaan ruokaa ei ole ollut, Luostarinen sanoo.
Leivät, tumput ja jopa talvisin asunnottomille jaettavat makuupussit ovat enemmänkin "sisäänheittojuttuja". Tärkeintä on saada kohtakti syntymään ja tarvittaessa ohjata palveluiden piiriin.
– Me emme vaadi mitään. Tärkeintä on, että ihminen kokee tulevansa kohdatuksi siinä hetkessä ja että ihmisarvo ei edellytä sitä, että tarvitsee saada jotakin aikaiseksi, Dal Maso sanoo.
Huumeneuloja aukiolta ei tällä kertaa löydy. Symppiksen vapaaehtoiset ovat jo käyneet keräilykierroksella.
Hankkeen kohderyhmää parveilee Turunlinnantiellä sijaitsevan Symppiksen edustalta. Ovien edustalla käy tasainen pöhinä. Santonen ojentaa kolmioleivän ovien edessä seisoskelevalle Kentsulle, 49.
– Vien tämän tulevalle vaimolleni. Aina ruokaa ei ole jääkapissa.
Dal Maso ja Santonen käyvät jututtamassa maassa itkevää Maijaa, 32. Monet arkielämän huolet rasittavat jaksamista. Asuntoasiat ovat onneksi kunnossa. Kaksikko valaa toivoa naiseen, että asiat selviävät, kun niitä alkaa oikeiden tahojen avustuksella selvitellä ja toivottaa pariskunnalle hyvää päivänjatkoa.