Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supo: Venäjä on suurin uhka Suomen turvallisuudelle – "Venäjä todennäköisesti yrittää vaikuttaa Nato-keskusteluun Suomessa"

Venäjä on tällä hetkellä suurin uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari totesi tänään Supon vuosikirjan 2021 esittelytilaisuudessa.

– Toistaiseksi Venäjän Suomen vastaisessa toiminnassa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia. Venäjän resurssit on tällä hetkellä sidottu vahvasti Ukrainaan sekä kotimaahan, mutta tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti, Pelttari sanoo.

Hän muistuttaa, että Suojelupoliisin tehtävä on turvata se, että maassa voidaan käydä avointa keskustelua esimerkiksi puolustusliitto Natosta ja että Suomi voi tehdä itsenäiset turvallisuuspoliittiset ratkaisut.

– Venäjä todennäköisesti yrittää vaikuttaa Nato-keskusteluun Suomessa, Antti Pelttari uskoo.

Suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat laaja-alainen eli hybridivaikuttaminen ja laiton tiedustelu. Suomessa vilkastunut Nato-keskustelu ja turvallisuuspoliittisten ratkaisujen aika näkyvät todennäköisesti Venäjän vaikuttamisyrityksinä.

– Suojelupoliisi arvioi, että Venäjä todennäköisesti laajentaa kyber- ja informaatio-operaatioitaan Ukrainasta länteen. Siksi on todennäköistä, että myös operaatiot Suomea vastaan lisääntyvät tulevina kuukausina, Pelttari arvioi.

Suurin osa verkon kyberiskuista on palvelunestohyökkäyksiä ja verkkosivujen töhrintää. Niiden toteuttaja pyrkii luomaan mielikuvaa yhteiskunnan toiminnan lamaantumisesta, vaikka ne eivät todellisuudessa vaaranna tietoa tai kriittisiä prosesseja. Palvelunestohyökkäykset ja niiden torjunta on verkossa toimiville yrityksille arkipäivää.

– Tällä hetkellä kuitenkin myös vakavampien vihamielisten kyberiskujen uhka on kohonnut. Yritysten on jatkuvasti huolehdittava, ettei esimerkiksi energiajakelun tai muun kriittisen infrastruktuurin ohjauselektroniikkaan pääse käsiksi suoraan avoimesta verkosta, Suojelupoliisin päällikkö muistuttaa.

– Informaatiovaikuttamisen tarkoitus on aiheuttaa hämmennystä ja heikentää luottamusta päätöksentekijöihin. Tällaista ei kohdistu tällä hetkellä Suomeen, hän lisää.

Lue lisää: Yle: Tulevatko salaiset agentit suojelupoliisiin? – Ministeriö esittää mahdollisuuksia "salaiseen palkkaukseen"

Lue lisää: Terrorismiuhka Suomessa kohonneella tasolla – Kumpuaa edelleen tutuiksi tulleista ideologioista