Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joukkoliikenteen matkustajaluvut viime vuonna historiallisen heikot – HSL: Talouden korjaamiseen on vain kaksi keinoa ja todennäköisesti joudutaan käyttämään molempia

Helsingin seudun joukkoliikenteessä toinen koronavuosi romahdutti matkustamisen HSL:n historian alhaisimpiin lukemiin.

HSL:n tilinpäätös 2021 kertoo, että loka-marraskuussa tapahtunut positiivinen käänne jäi lyhytaikaiseksi. Matkustaminen jäi viime vuonna 40 prosenttia eli noin 160 miljoonaa matkaa alhaisemmaksi vuoteen 2019 verrattuna.

HSL pohtii lippujen hinnoittelua – haluaisitko säilyttää nykyisen vyöhykemallin vai kannatatko tasataksaa?

HSL:n joukkoliikenteessä tehtiin 237,6 miljoonaa matkaa vuonna 2021. Lipputuloja kertyi 235,3 miljoona euroa, 19,8 miljoonaa euroa alle talousarvion.

HSL oli varautunut talousarviossa 79,1 miljoonan euron alijäämäiseen tulokseen, mutta valtion lipputulomenetyksiin myöntämän 86,7 miljoonan koronatuen vuoksi tilikauden tulos oli 10,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Epävarmuuden jatkuminen ja lipputulojen aikaisempaa merkittävästi alhaisempi taso haastavat HSL:n taloutta, HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen toteaa tiedotteessa.

– Samaan aikaan sekä operointikustannukset että infrakorvaukset kasvavat jyrkästi. Tilanteen korjaaminen luo kasvavia paineita matkustajilta perittävien hintojen merkittäviin korotuksiin tai palvelutason heikennyksiin, mutta mitä todennäköisemmin molempiin, sanoo Nykänen.

Tilikauden toimintatuotot olivat yhteensä 733,4 miljoonaa euroa. Toimintatuotoista 32,1 prosenttia oli lipputuloja ja 53 prosenttia HSL:n jäsenkuntien maksamia kuntaosuuksia.

Vuonna 2020 toimintatuotoista 36,6 prosenttia oli lipputuloja ja 51,9 prosenttia kuntaosuuksia.

Tukia ja avustuksia HSL sai yhteensä 109,6 miljoonaa euroa. Valtion koronatuen lisäksi HSL sai 4,8 miljoonaa euroa suurten kaupunkien joukkoliikennetukea sekä 7,1 miljoonaa MAL-sopimuksiin kytkeytyvää tukea ilmastoperusteisille toimenpiteille. Tarkastusmaksutuloja kertyi 3,8 miljoonaa euroa.

Talousvaikeuksissa painiva HSL nostaa lippujen hintoja – tällaiset korotukset tulossa

Toimintakulut olivat yhteensä 706 miljoonaa euroa. Toimintakulut alittivat talousarvion 18,6 miljoonalla eurolla eli 2,6 prosentilla,

Toimintakuluista 673,4 miljoonaa euroa eli 95,4 prosenttia oli palvelujen ostomenoja, joista suurin oli joukkoliikenteen operointikustannukset. HSL maksoi liikennöinnistä yhteensä 499,6 miljoonaa euroa, mikä on 70,8 prosenttia HSL:n toimintakuluista. Säästöjä liikennöintikustannuksista kertyi talousarvioon verrattuna 15 miljoonaa euroa eli 2,9 prosenttia.

Tilikaudella 2021 HSL maksoi jäsenkunnilleen 139,2 miljoonaa euroa infran käyttökorvauksia. Lisäksi HSL maksoi ostopalveluna sähköbussien latausinfrasta 1,7 miljoonaa euroa. Sähköisen bussikaluston tuntuva lisäys tilikaudella ylitti talousarvion 0,3 miljoonalla eurolla.

”Jatka tämän käyttöä tai osta aito lippu jos on varaa” – HSL-lippuhuijauksella yllättävä tausta: ”Tarjoavat tiedon itse”

Muita kuin operointi- ja infrakustannuksia kertyi yhteensä 65,4 miljoonaa euroa, mikä oli 3,9 miljoonaa euroa alle talousarvion.

Investointimenot olivat yhteensä 11,7 miljoonaa euroa ja ne alittivat talousarvion 5,6 miljoonalla eurolla. Syy talousarvion alittumiseen oli se, että hankkeita siirtyi ja kilpailutetun junaliikenteen korvausrakenne muuttui.