Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ei ehkä koskaan muutu tavalliseksi kausiflunssaksi, sanovat asiantuntijat IS:ssa – "Siitä pitäisi tulla ihan uusi virus"

Korona ei ehkä koskaan muutu tavalliseksi kausiflunssaksi, sanovat asiantuntijat Ilta-Sanomissa. Tämä tarkoittaa, että korona aiheuttaa jatkossakin vakavia oireita ja kuolemia etenkin iäkkäille ihmisille.

Syynä tähän on IS:n mukaan viruksen "aggressiivisuus" eli se, miten se tunkeutuu ihmisen soluihin ja aiheuttaa niissä muutoksia.

Tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että koronavirus muuttuisi kausi-influenssan tapaiseksi lieväksi infektioksi, sanoo jutussa esimerkiksi Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.

– Jotta virus muuntuisi sellaiseksi, ettei se olisi ihmiselle enää vaarallinen, siitä pitäisi tulla ihan uusi virus. Pidän epätodennäköisenä, että virus muuttuisi niin dramaattisesti. En näe, että koronavirus muuttuisi ainakaan muutaman vuoden aikana kovin paljon vähemmän vaaralliseksi.

Julkunen ja Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti pitävät myös puheita omikronvariantin lievyydestä silmänlumeena. Omikronin kanssa on menehtynyt Suomessa jo enemmän ihmisiä kuin kaikkien aiempien muunnosten kanssa yhteensä. Lisäksi sairastetut taudit ja rokotukset ovat jo parantaneet väestön vastustuskykyä.

– Kun virus on päässyt väestöön, jossa ihmiset ovat huonosti rokotettuja eikä aikaisempaa suojaa ole, omikron on tehnyt pahaa jälkeä, muun muassa Hongkongissa, Vapalahti sanoo jutussa.