Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ikäihmiset saavat Helsingissä pian digitukea yllättävässä paikassa – ”Kirkkoon kuuluminen ei ole ehtona”

Teknologia: Munkkiniemen seurakunta tukee ikääntyneitä digilaitteiden käytössä.

Munkkiniemen alueella saa jatkossa digiopastusta yllättävistä paikoista.

Munkkiniemen ja Munkkivuoren kirkoista voi nimittäin jatkossa mennä kysymään neuvoa mieltä askarruttaviin pulmiin sähköisten palveluiden ja digilaitteiden peruskäytössä.

– Palvelu on tarkoitettu jokaiselle ikääntyneelle, joka kokee tarvitsevansa apua sähköisessä asioinnissa ja digilaitteiden peruskäytössä, kertoo hankkeen koordinaattori, diakoni Heidi Karvinen.

– Kirkkoon kuuluminen ei ole digiavun saamisen ehtona, vaan jokainen on tervetullut kysymään vinkkejä ja oppimaan uutta.

Palvelu tarjotaan seurakunnan uuden diakonisen kehittämisprojektin alla.

Palveluun kuuluu henkilökohtaista digiopastusta ajanvarauksella. Lisäksi seurakunta järjestää pop up -infoja, joista ilmoitetaan muun muassa seurakunnan verkkosivuilla.

Jokaisella meillä on valmiuksia oppia uusia asioita, iästä riippumatta.

– Tapahtumissa käydään läpi digimaailmaan liittyviä termejä ja mitä asioita tulee huomioida, kun toimitaan verkossa, Karvinen kertoo.

Digiopastusta tarjoavat Karvisen lisäksi Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja muutamat vapaaehtoiset. Oman digiopastusajan voi varata ottamalla yhteyttä Karviseen puhelimitse tai sähköpostilla.

– Neuvonta tapahtuu Munkkiniemen ja Munkkivuoren kirkoilla. Meille voi tulla oman puhelimen, tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa tai voimme harjoitella seurakunnan laitteita käyttämällä.

Teknologinen kehitys on mahdollistanut monia asioita, mutta moni ikäihminen kaipaa myös tukea uusien palveluiden omaksumisessa.

– Meiltä voi kysyä vaikkapa Kelan tai terveyskeskuksen verkkoasioinnista, tai kuinka toimitaan, jos taloyhtiön kokous järjestetään netin kautta Microsoft Teams-kokouksena, Karvinen kertoo.

– Vaikka perusasiat olisivat hallussa, meiltä voi silti saada hyödyllisiä vinkkejä ja jakaa yhdessä kokemuksia, kuinka tehdä asioinnista vielä sujuvampaa.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton VALLI ry:n vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen kehuu seurakunnan aloitetta.

– Vaikka monet tahot tarjoavat digiopastusta, sitä ei edelleenkään ole riittävästi. On tärkeää, että ikäihmiset saavat opastusta heille luontevista paikoista ja tutuilta henkilöiltä.

Hiltunen muistuttaa, että digitaidot mahdollistavat paljon: yhteydenpitoa, virkistystä ja uusien harrastusten löytämistä.

– Digitaidot ovat tulevaisuuden ja oikeastaan jo tämän hetken kansalaistaitoja, ja näitä taitoja tulee pitää jatkuvasti yllä ja kehittää – ikään katsomatta.

Seurakunnasta muistutetaan, että kaikkea ei tarvitse osata.

– Jokaisella meillä on valmiuksia oppia uusia asioita, iästä riippumatta.