Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukkaiden raivo repesi uudessa tornitalossa, jäteputket pettivät – Pasilassa lohduton näky: "Roskien seassa ei mahdu liikkumaan"

Useat helsinkiläiset tuskailevat parhaillaan toimimattoman kierrätyksen vuoksi. Alkuvuodesta useista taloyhtiöistä on kerrottu, että jäteputkistot ovat olleet joko tukossa tai niiden luukut eivät ole lainkaan avautuneet.

Tällaisista tilanteista on kerrottu sosiaalisessa mediassa muun muassa Pasilasta ja Jätkäsaaresta. Erityisen paljon raivostuneita kommentteja on tullut Herttoniemeen pari vuotta sitten valmistuneista tornitaloista. Asiasta raivostuneet ja turhautuneet asukkaat kertovat, että jäteputkiston toiminta on pettänyt toistuvasti.

– Toukokuusta lähtien jätekuilu ollut jatkuvasti tukossa. Iäkäs herrasmies käy joskus omin kätösin siivoamassa muiden sotkut. Täällä on hyvät lajittelukuilut, mutta kukaan ei lajittele kuin pizzalaatikoita, Hertsin tornitalojen asukkaiden Jodel-ryhmässä kommentoidaan jäteputkistoja.

– Rikki vai joku urpo tukkinut sen taas isolla roskapussilla? toisessa viestiketjussa manataan.

Yhdessä Hertsin tornitalossa toimiva isännöitsijä Kave Karhu sanoo, että tukoksilta vältytään, jos jätteet pakataan ohjeiden mukaisesti.

– Putkien ongelmat ovat toistaiseksi liittyneet tukoksiin. Ohjeena on, että märän jätteen jäteputkeen voi laittaa kerrallaan yhden kauppakassillisen sekajätettä tai yhden biohajoava pussillinen biojätettä. Jos putkeen laittaa esimerkiksi osittain täytetyn jätesäkin, jossa on sisällä kevyttä muovijätettä, säkki voi aueta jäteputkessa ja kun sisältö on kevyttä, se voi jäädä kuilun haaraan tukkeeksi. Myös isot pahvit voivat taiteltuina avautua kuilussa ja tehdä tukoksen, Karhu sanoo.

Keski-Pasilan Tenderinlenkin hiljattain valmistuneessa taloyhtiössä sijaitseva jätehuone oli viime viikon perjantaina hurjassa kunnossa: lattialla lojui joukoittain pahvilaatikoita, jotka oli jätetty virheellisesti syöttöputkien viereen. Jäteputkien luona oli myös sekajätettä.

Pahveja ei kuulu laittaa jäteputkeen, vaan keräyshuoneeseen, joka sijaitsee viereisen talon päädyssä. Sinne kuuluvat myös lasi, metalli ja suurikokoinen sekajäte.

– Jos putki tukkeutuu tai keräysastia on täynnä, silloin myöskään putken luukku ei avaudu. Pasilassa ei ole luukkuja, joita asiakkaan pitäisi itse avata, vaan ne avautuvat, kun laitteen edessä käyttää elektronista tunnisteavainta, kertoo projektipäällikkö Aleksi Virén Pasilan alueen putkikeräyksestä vastaavasta Keski-Pasilan Kidasta.

Tenderinlenkillä asuva Leena, 61, pitää jätehuoneen tilaa surullisena. Hän sanoo, että järjestelmä on itsessään loistava, mutta kaikki asukkaat eivät ole valveutuneita sen käyttöön.

– Kartongin keräys on ollut muutaman kerran tukossa. Asukkaille on jaettu kyllä ohjeet ja ne ovat mielestäni selkeät. Hyviin puoliin kuuluu, että systeemi on melko hajuton.

Toinen samassa talossa asuva nainen sanoo, että tilanne on liiankin tuttu.

­– Tämä on hyvin häiritsevää. Roskien seassa ei mahdu aina liikkumaan.

Yksi syy ongelmiin on Virénin mukaan se, että käyttäjät eivät tunne riittävän hyvin kartongin ja pahvin eroa. Kartonkia ovat esimerkiksi maitopurkit ja muropaketit. Aaltopahvi ei kuulu kartonkiin.

Biojätteen tulee olla mahdollisimman kuivassa muodossa, sillä kostea jäte haittaa putken toimintaa. Jätteen on oltava pussissa.

Kave Karhu muistuttaa, että putkijärjestelmään kelpaamaton jäte, kuten lastulevyt, polkupyörän renkaat, isot jätesäkit ja vastaavat tulee viedä omatoimisesti Sorttiasemalle.

– Silti jätehuoneesta löytyy toisinaan Sorttiasemalle kuuluvaa tavaraa, hän kommentoi Herttoniemen tilannetta.

Eräs tornitalojen asukas oli pettynyt siihen, että hän oli lajitellut seka- ja muovijätteet, mutta koska luukut eivät avautuneet, hän joutui laittamaan pussit sekajätteeseen.

– Jäteputkien luukkujen lukot ovat menneet rikki 2–3 kertaa. Ne eivät oikein ole tässä kohteessa kestäneet, kun lukkoihin on kohdistunut rasitusta. Asensimme luukkuihin viime syksynä vahvistetut lukot, minkä jälkeen näitä ongelmia ei enää ole ollut. Jätekuilujen tukkeutumisen kanssa on ollut ajoittain ongelmia. Olemme hankkineet jätehuoneeseen videonäytön, jossa pyörii järjestelmän käyttöohjeet, Karhu sanoo.

Karhu korostaa, että luukkujen avaaminen vaatii käyttäjiltä enemmän malttia kuin voimaa.

– Roskat lajitellaan kohteessa eri jäteputkiin ja jos tietyn jäteputken luukkua ei saa auki, kyseistä jaetta ei voi sillä hetkellä syöttää. Jakeen vaihtaminen voi kestää 20 sekuntia ja tätä aikaa kaikki eivät aina jaksa odottaa. Silloin reaktiona voi olla, että yrittääkin avata luukkua hartiavoimin. Neuvomme tilanteeseen on, että malttaa odottaa hetken, niin luukun saa kyllä auki ilman voimankäyttöä.

Pasilassa jäteputkikeräyksen piirissä on vasta tuhat asukasta, mutta Jätkäsaaressa jätteensä voi putkeen laittaa jo yli 10 000 asukasta.