Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan pakolaisten tulo Suomeen hiipunut – Noin 25000 jo saapunut

Suomeen on tullut arviolta 25 000 ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Viimeksi kuluneen viikon aikana pakolaisia on saapunut aiempaa vähemmän, kertoo vastaanottokapasiteetti ja valmius -tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttovirastosta (Migri).

Suurin osa viikon aikana tulleista on saapunut Suomeen satamien kautta. Näin on saapunut Lehdon mukaan yli 2 000 ukrainalaista. Lentämällä heitä on saapunut huomattavasti vähemmän.

– Finnairilla oli alennuskampanja ukrainalaisille ja heille oli myyty noin 1 600 lippua. Heitä tuli kullakin lennolla muutamia kymmeniä tai vain muutamia.

Ruotsin kautta Turkuun on saapunut joitakin kymmeniä viikon sisällä. Kun Allegro-juna lopetti liikennöintinsä viime maanantaina, itärajan kautta on tullut bussilla sekä ukrainalaisia että venäläisiä. Heistä iso osa on jatkanut matkaansa muualle.

Lehto muistuttaa, että ukrainalaiset voivat tulla Suomeen vapaasti ilman sisärajavalvontaa. Sen vuoksi tänne tulleiden ukrainalaisten määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

– Suomessa asuu pysyvästi noin 7 000 ukrainalaista ja kausityöntekijöitä on noin 5 500. Heidän lisäkseen täällä on tuhansia ukrainalaisia matkailijastatuksella, Lehto sanoo.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa on Suomesta hakenut eiliseen mennessä yhteensä 14 699 ukrainalaista, kerrotaan Migrin viestinnästä.

Suojelua hakevien määrä on vähentynyt viimeisen viikon aikana.

Selvästi suurin osa on hakenut tilapäistä suojelua. Heitä on 13 776. Tilapäistä suojelua hakeneista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

– Me emme tiedä onko tilapäistä suojelua hakeva tullut tänne viikko sitten vai onko hän ollut täällä jo pidempään, Lehto sanoo.

Turvapaikkahakemuksia on jätetty 1 636 kappaletta. Turvapaikkahakemuksen jättäneistä reilut 700 on jättänyt kummankin hakemuksen.

Kaikki Ukrainasta paenneet eivät hae kansainvälistä suojelua, kun saapuvat Suomeen. Ukrainalaiset voivat oleskella maassamme viisumivapaasti kolme kuukautta. Heillä voi olla myös jokin muu oleskeluluvan peruste, kuten työpaikka tai perheenjäsen Suomessa.

Sisäministeriö on arvioinut, että tänä vuonna Suomeen voi tulla Ukrainasta 40 000–80 000 pakolaista.

Muokattu 2.4. kello 14.20. Tarkennettu tilapäistä suojelua hakeneiden määrä, 13 776.