Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jone Nikula lähti viemään avustustavaraa Ukrainaan, lataa nyt suorat sanat Venäjän toiminnasta – "Sitä rottamaista perseilyä on synkkä katsoa"

Kriisitilanne: Sota ei lopu kuin sotimalla, Nikula sanoo.

Radiosta ja televisiosta hyvin tuttu Jone Nikula vastaa puhelimeensa torstaina aamupäivällä Suomesta. Muutama viime päivä on kulunut muualla: Nikula oli mukana, kun hänen tanssijapuolisonsa yhteistyökumppaneineen toteutti avustuskuljetuksen Ukrainaan. Saattue eteni lopulta itse Ukrainan Lviviin asti.

– Oli sen verran tavaraa mukana, että jouduimme lopulta menemään Lviviin itse. Sunnuntaiaamulla lähdimme Suomesta kello 10.30, sitten Etelä-Puolaan maanantaina ja sieltä Ukrainaan, Nikula kuvaa reissun alkua.

Paikan päällä Lvivissä ei ollut uhkaa.

– Siellä ei ole venäläisiä, he ovat eri puolella Ukrainaa. Matkalla oli toki checkpointeja, mutta kaikki eivät olleet miehitettyjä.

Paikan päälle viedyt tarvikkeet ovat suurilta osin rintamalle.

– Sotilasjalkineita, liivejä, taktisia hanskoja muun muassa, painesiteitä ja niin edelleen. Ei valitettavasti löytynyt mistään kiristyssiteitä, veimme kaiken mitä saimme. Hanskoja riitti komppanialle, mutta jalkineita joukkueelle ja liivejä ryhmälle. Useampi lääkintämies sai täydennystä laukkuihinsa.

Nikula korostaa, miten tärkeätä on, että rintamalla jalkineet ovat kunnollisia, toisin sanoen NRI-käsiteltyjä. Mainitun käsittelyn ansiosta kengät eivät erotu infrapunatähtäimissä.

– Kenttäkelpoisia kenkiä saa retkeilyliikkeistäkin, mutta ne eivät ole NRI-käsiteltyjä eli hohtavat infrapunatähtäimissä valkoisina vaikka olisit kuinka maastoutunut.

Nikula tähdentää, että ukrainalaiset tarvitsevat koko ajan nimenomaan sellaista apua, josta on hyötyä sodankäynnissä. Humanitäärinen apu on ehdottomasti tarpeen, mutta tarvitaan myös muunlaista apua.

– Isot humanitääriset järjestöt tarjoavat apua, mutta tarvitaan myös oikeasti teknistä apua. On helpompi ajatella, että ajattelen naisia ja lapsia ja vanhuksia, mutta sota ei nyt lopu kuin sotimalla. Ymmärrän että lampaat ovat söpömpiä kuin paimenet, mutta paimen ei tee mitään ilman sauvaa.

Nikulan mielestä on hyvä, että myös Ukrainan valtio on herännyt tilanteeseen.

– Ukraina on nyt keräämässä puolustushallintonsa tilille lahjoituksia, se on hyvä homma, voi laittaa osan rahaansa sinne. Jos joku kuvittelee, että Venäjän tapa olisi muuttunut sotimisessa jotenkin humaanisemmaksi, ei todellakaan ole, sen huomasi viimeistään Butshan tapahtumista. Ukrainalaisilla tyypeillä oli näytettävissä muutakin yhtä brutaalia materiaalia, oli ammuttu ihmisiä tien sivuun, nuoria ihmisiä ja vanhuksia. Sitä rottamaista perseilyä on synkkä katsoa.

Nikulan mukaan myös Euroopassa tulisi ottaa yhä kovemmat otteet käyttöön suhteessa Venäjään. Se ei vaadi kolmatta maailmansotaa.

– Euroopassa ajatellaan, että eskalaatio on riski, pitäisi huomata että eskalaatio on ollut jo käynnissä. Millään muulla kuin kovaa kovaa vastaan laittamisella tässä ei selvitä, Venäjä tulee sulkea täysin kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle.

Sama konsti tulisi ottaa käyttöön myös Kiinan ja Intian osalta, Nikula sanoo.

– Kiina ja Intia kieltäytyvät tuomitsemasta Venäjän tapaa toimia. Sitten jätetään Goan-reissut tekemättä, se on yksi tapa vaikuttaa.

Nikula itse sanoo käyttävänsä omaa julkisuusarvoaan täysillä Ukrainan asian ajamiseen.

– Jos on sen verran ääntä käytettävissä että on yhteiskunnassa joku arvo, sen voin käyttää tähän. Julkisuus kun huomioi muutenkin Jone Nikulan, niin otetaan siihen aito asia kaveriksi. Ukrainan asia ei saa unohtua.

Jatkossa Nikula odottaa myös Suomelta hyviä ja kestäviä päätöksiä turvallisuuspolitiikan osalta. Hän on yksi heistä, joka liputtaa Nato-jäsenyyden puolesta.

– Me olemme Suomessa tehneet mokia sen suhteen miten turvallisuuspolitiikkaa hoidetaan, niitä on enää turha murehtia, mutta viimeistään nyt me pystymme tulemaan siinäkin asiassa kartalle, Nikula kuvaa.