Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Miksi vaihtoehtoterveysvaikuttajat alkoivat esittää outoja väitteitä Ukrainan sodasta? – "Aika monet kaverit ovat tehneet selkeän pesäeron"

Sosiaalisen median käyttäjät ovat saattaneet havaita, miten suomalaiset vaihtoehtoterveysihmiset ovat olleet esillä myös Ukrainan-sodan kommentoinnissa.

Yle on haastatellut jutussaan heistä yhtä, Olli Postia, joka on ollut esillä myös Ukrainan-tilanteen kommentoinnissa. Posti ei ole tuominnut julkisesti Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa.

– Totta kai pidän kaikkea aloitteellista väkivaltaa tuomittavana, mutta minun mielestäni sellainen keskustelukulttuuri ei ole tervettä, missä pitää jokaisen lauseen perään heittää itsestäänselviä disclaimereitä (vastuuvapauslausekkeita), Posti sanoo Ylelle.

Yle on käynyt läpi noin 40 koronatoimien vastustamisella profiloitunutta some-toimijaa. Osaa heistä yhdistävät vaihtoehtoiset terveysnäkemykset ja Venäjän propagandan jakaminen.

Posti itse tuntuu yllättyvän tiedosta, että hänen jaksamansa tiedot sodasta ovat pitkälti venäläisistä lähteistä. Jutussa esitetään näkemys siitä, että vaihtoehtopiirit ovat saattaneet hyötyä kaupallisesti myymällä tuotteitaan Ukrainan sodan avulla.

Posti itse sanoo Ylen haastattelussa Ukraina-näkemyksistä olleen pikemminkin päinvastaisia seurauksia.

– Ei pelkästään rahassa, vaan myös sosiaalisesti. Aika monet kaverit ovat tehneet selkeän pesäeron.