Ilmastomummot Armi, 66, ja Eeva-Riitta, 67, vetosivat liikenneministeriin autojen nopeuksista – "On tekopyhää valittaa bensan hinnasta, jos samaan aikaan kaahataan"
4
Armi Temmeksen ja Eeva-Riitta Piispasen laskujen mukaan nopeusrajoitusten tiukentamisesta koituisi melkoisia säästöjä. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaEeva-Riitta Piispasen ja Armi Temmeksen laskujen mukaan nopeusrajoitusten tiukentamisesta koituisi melkoisia säästöjä. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaAktivistimummojen ryhmä on huolissaan nuorten kokemasta ilmastoahdistuksesta. Armi Temmes ja Eeva-Riitta Piispanen ovat kuuluneet ryhmään jo vuosien ajan. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaEeva-Riitta Piispanen ja Armi Temmes eivät saarnaa ilmastonmuutoksesta, vaan kannustavat helsinkiläisiä omalla esimerkillään. Sami Kuusivirta
Ympäristö: Aktivistit Armi ja Eeva-Riitta pitäisivät talvinopeudet voimassa kesälläkin.
Joukko ilmastonmuutoksesta huolestuneita ikäihmisiä haluaa, että nykyiset talvinopeudet pidettäisiin voimassa myös kesällä.
Aktivistimummot-ryhmä lähetti maaliskuussa vetoomuksen liikenneministeri Timo Harakalle (sd.), jolta he odottelevat yhä vastausta. Kesänopeuksista kertovia liikennemerkkejä alettiin vaihtaa teille tällä viikolla.
Yksi kirjeen allekirjoittaneista on Pitäjänmäessä asuva Armi Temmes, 66, joka lähti mukaan Aktivistimummojen toimintaan reilut kolme vuotta sitten.
– Jos talvinopeudet pidettäisiin voimassa koko tulevan kesän ajan, siitä olisi monenlaista hyötyä. On laskettu, että jos 120 kilometrin tuntinopeutta lasketaan sataseen, siitä tulisi 12 prosentin vähennys polttoaineenkulutukseen. Näin yksinkertaisella toimella, Temmes kertoo.
– Suomalaisten on aika tekopyhää valittaa bensan hinnasta, jos samaan aikaan kaahataan huippunopeudella.
Temmes korostaa, ettei halua nitistää ammattiautoilijoiden elinkeinoa, vaan muistuttaa siitä, miten jokainen voi osallistua ilmastotalkoisiin.
Minua riipaisee lasten ja nuorten ilmasto-ahdistus.
Hän itse on siirtynyt autosta sähköpyörään, joka on osoittautunut etenkin Helsingissä oivaksi menopeliksi. Temmes sanoo lentävänsä varsin vähän, sillä matkailu ei ole kuulunut hänen harrastuksiinsa.
– Me aktivistimummot emme halua maalata ilmastoasioissa tarpeettomia kauhukuvia. Jos tekisimme niin, ihmiset varmasti pakenisivat tätä asiaa kauhuissaan.
– Pienet teot ratkaisevat. Pitää myös muistaa, että koko ajan kehitellään yhä parempaa teknologiaa, ja se luo uusia mahdollisuuksia säästää luonnon voimavaroja, Temmes lohduttaa.
Kampissa asuva Eeva-Riitta Piispanen, 67, on hänkin mukana aktivistimummojen ilmastotalkoissa.
Piispasen mukaan bensan ja dieselin kulutuksen vähentämisellä on ilmastosyiden lisäksi myös humanitaarisia vaikutuksia.
– Koska öljyä tuodaan edelleen Venäjältä, polttoaineiden kulutuksen vähentäminen on omalta osaltaan kutistamassa myös Venäjän taloudellista tukea. Mitä vähemmän tuetaan Venäjän mahdollisuuksia jatkaa sotaa Ukrainassa, sitä parempi.
– Ehdottomasti eniten ainakin minua riipaisee lasten ja nuorten ilmastoahdistus. Mietin jokapäiväisissä toimissani, miten voisin sitä lievittää, Piispanen kertoo.
Hänellä itsellään on seitsemän lastenlasta, joista pari vanhinta on jo alkanut kiinnostua ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien ongelmien ehkäisemisestä.
Piispanen kuuluu itsekin autoilijoiden joukkoon, mutta rajoitetusti.
– Minulla on mökki Itä-Suomessa, eikä sinne pääse ilman autoa. Helsingissä lähes kaikki voivat käyttää julkisia kulkuvälineitä, mutta maaseudulla tilanne on toinen.
– En väitä, että autoton elämä sopii kaikille helsinkiläisille, mutta kävelyyn ja pyöräilyyn kaupungissa on erinomaiset mahdollisuudet.
Aktivistimummot haluavat kiinnittää huomiota myös muihin energiansäästötapoihin.
– Asunnon lämpötilan alentaminen on hyvä keino säästää. Jos kodin lämpötilaa lasketaan vaikka vain yhdellä asteella, se tuo asumiskustannuksiin viiden prosentin säästön. Tämäkin on myös humanitaarinen teko, jos ajatellaan, millaisissa kylmissä asunnoissa lapset Ukrainassa joutuvat värjöttelemään, Eeva-Riitta Piispanen muistuttaa.