Ilmastomummot Armi, 66, ja Eeva-Riitta, 67, vetosivat liikenneministeriin autojen nopeuksista – "On tekopyhää valittaa bensan hinnasta, jos samaan aikaan kaahataan"

Ympäristö: Aktivistit Armi ja Eeva-Riitta pitäisivät talvinopeudet voimassa kesälläkin.

Joukko ilmastonmuutoksesta huolestuneita ikäihmisiä haluaa, että nykyiset talvinopeudet pidettäisiin voimassa myös kesällä.

Aktivistimummot-ryhmä lähetti maaliskuussa vetoomuksen liikenneministeri Timo Harakalle (sd.), jolta he odottelevat yhä vastausta. Kesänopeuksista kertovia liikennemerkkejä alettiin vaihtaa teille tällä viikolla.

Yksi kirjeen allekirjoittaneista on Pitäjänmäessä asuva Armi Temmes, 66, joka lähti mukaan Aktivistimummojen toimintaan reilut kolme vuotta sitten.

– Jos talvinopeudet pidettäisiin voimassa koko tulevan kesän ajan, siitä olisi monenlaista hyötyä. On laskettu, että jos 120 kilometrin tuntinopeutta lasketaan sataseen, siitä tulisi 12 prosentin vähennys polttoaineenkulutukseen. Näin yksinkertaisella toimella, Temmes kertoo.

– Suomalaisten on aika tekopyhää valittaa bensan hinnasta, jos samaan aikaan kaahataan huippunopeudella.

Helen nostaa sähkön hintaa 26 % – näin yhtiö kommentoi kaukolämmön hintapaineita: "Hinta koostuu 90-prosenttisesti tekijöistä, joihin emme voi vaikuttaa"

Temmes korostaa, ettei halua nitistää ammattiautoilijoiden elinkeinoa, vaan muistuttaa siitä, miten jokainen voi osallistua ilmastotalkoisiin.

Minua riipaisee lasten ja nuorten ilmasto-ahdistus.

Hän itse on siirtynyt autosta sähköpyörään, joka on osoittautunut etenkin Helsingissä oivaksi menopeliksi. Temmes sanoo lentävänsä varsin vähän, sillä matkailu ei ole kuulunut hänen harrastuksiinsa.

– Me aktivistimummot emme halua maalata ilmastoasioissa tarpeettomia kauhukuvia. Jos tekisimme niin, ihmiset varmasti pakenisivat tätä asiaa kauhuissaan.

– Pienet teot ratkaisevat. Pitää myös muistaa, että koko ajan kehitellään yhä parempaa teknologiaa, ja se luo uusia mahdollisuuksia säästää luonnon voimavaroja, Temmes lohduttaa.

Venäläisestä energiasta halutaan Helsingissä eroon ja näin se korvataan – vihreillä myös lista keinoista öljynkulutuksen vähentämiseksi: "Halvempi HSL-lippu helsinkiläisille ja autottomat sunnuntait kokeiluun"

Kampissa asuva Eeva-Riitta Piispanen, 67, on hänkin mukana aktivistimummojen ilmastotalkoissa.

Piispasen mukaan bensan ja dieselin kulutuksen vähentämisellä on ilmastosyiden lisäksi myös humanitaarisia vaikutuksia.

– Koska öljyä tuodaan edelleen Venäjältä, polttoaineiden kulutuksen vähentäminen on omalta osaltaan kutistamassa myös Venäjän taloudellista tukea. Mitä vähemmän tuetaan Venäjän mahdollisuuksia jatkaa sotaa Ukrainassa, sitä parempi.

– Ehdottomasti eniten ainakin minua riipaisee lasten ja nuorten ilmastoahdistus. Mietin jokapäiväisissä toimissani, miten voisin sitä lievittää, Piispanen kertoo.

Hänellä itsellään on seitsemän lastenlasta, joista pari vanhinta on jo alkanut kiinnostua ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien ongelmien ehkäisemisestä.

Kehä I:n 80 km/h-rajoitus alemmas? Jylinän äärellä asuu jo tuhansia ihmisiä – Selvitys: Näin nopeuksien laskeminen vaikuttaisi meluun

Piispanen kuuluu itsekin autoilijoiden joukkoon, mutta rajoitetusti.

– Minulla on mökki Itä-Suomessa, eikä sinne pääse ilman autoa. Helsingissä lähes kaikki voivat käyttää julkisia kulkuvälineitä, mutta maaseudulla tilanne on toinen.

– En väitä, että autoton elämä sopii kaikille helsinkiläisille, mutta kävelyyn ja pyöräilyyn kaupungissa on erinomaiset mahdollisuudet.

Aktivistimummot haluavat kiinnittää huomiota myös muihin energiansäästötapoihin.

– Asunnon lämpötilan alentaminen on hyvä keino säästää. Jos kodin lämpötilaa lasketaan vaikka vain yhdellä asteella, se tuo asumiskustannuksiin viiden prosentin säästön. Tämäkin on myös humanitaarinen teko, jos ajatellaan, millaisissa kylmissä asunnoissa lapset Ukrainassa joutuvat värjöttelemään, Eeva-Riitta Piispanen muistuttaa.

Loppuuko 100 km/h Lahdenväylällä? Kaupunkibulevardia ei tule, mutta Kehä I:n sisäpuolista osuutta tarkastellaan nyt uudessa valossa – "Nopeusrajoituksia ei alenneta alentamisen ilosta"

Monimuotoinen luonto tuo iloa

Aktivistimummot ovat kohtuullisia

Joukko isoäitejä perusti Aktivistimummot-liikkeen vuonna 2019.

Liikkeen tarkoituksena on vaikuttaa sekä omien että maailman lastenlasten tulevaisuuteen.

Aktivistimummot korostavat kohtuutta, toivoa ja monimuotoisen luonnon tuomaa iloa hyvän elämän perustana.

Ryhmä on yhteenliittymä, joka vaikuttaa etenkin Facebookin kautta.

Facebook-ryhmässä on jo 6 200 jäsentä.

Aktivistimummojen joukkoon voi liittyä kuka tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Lisätietoja: Facebookin Aktivistimummot-ryhmä.

Sitra: Päästöjä vähentäviä ratkaisuja ei oteta käyttöön riittävän nopeasti

”0-päästötavoite vuoteen 2040” – Ilmastokriisin torjunnan pitäisi ohjata kaikkea Helsingin päätöksentekoa, sanoo Minja Koskela

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut