Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miksi lehti ei tule – jakeluyhtiö listaa tavallisimmat syyt

Jakelu: Työvoimapulasta kärsivällä alalla on vaikea löytää nopeasti tuuraajia.

– Tavallisimpia syitä jakelun viivästymiselle ovat äkilliset sairastumiset tai jakamisessa käytettävien autojen rikkoutumiset, kertoo toimitusjohtaja Mika Kauppinen Helsingin Jakelu-Expert Oy:stä.

Yhtiö jakaa keskiviikkoisin ja lauantaisin ilmestyvän ilmaisjakelunipun noin 156 000 helsinkiläiseen kotitalouteen. Myös Helsingin Uutiset jaetaan tässä nipussa. Lisäksi lehteä jaetaan laajasti yrityksiin sekä satoihin noutopisteisiin.

”Saa olla yksin ja kuunnella musiikkia” – Joanna, 16, tienaa taskurahaa Helsingin Uutisten jakamisesta

Ilmaisjakelunippu voi jäädä tulematta myös jakajan inhimillisen virheen vuoksi, mikäli hän tulkitsee jakelukiellon väärin tai postilaatikko jää huomaamatta.

– Voi myös olla, että alueella liikkuu jakaja, jolla ei ole vielä pitkää kokemusta jakamisesta.

Uusia jakajia on jatkuvasti liikenteessä, sillä jakelutyö on monelle nuorelle tai maahanmuuttajalle ensimmäinen työpaikka tai tilapäinen lisätienesti tai ajanviete sellaista tarvitsevalle. Vaihtuvuus alalla on suurta.

Toistuvan jakeluongelman syynä voi olla se, että postilaatikkoon tai -luukkuun on kiinnitetty mainoskielto-merkintä, mutta asukas toivoo kuitenkin saavansa ilmaisjakelulehden.

– Jos ilmaisjakelulehti on tervetullut kotiin, kaikki mainosten tai ilmaisjakelun jakamiseen liittyvät kiellot tulee poistaa postiluukusta tai -laatikosta, Kauppinen sanoo.

Kerrostaloissa yksi toistuvan jakeluongelman syy on se, ettei taloyhtiö päästä jakajaa rappukäytävään tai annettu ovikoodi on vaihtunut.

– Asukas voi vaikuttaa asiaan ilmoittamalla taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle toivovansa ilmaisjakelun sallimista.

Taloyhtiöt, jotka sallivat jakamisen, luovuttavat avaimen tai koodin jakeluyhtiön käyttöön.

Äkilliset esteet kuten jakajan sairastuminen näkyy usein tyhjänä postilaatikkona, sillä työvoimapulasta kärsivällä alalla on vaikea saada tuuraajia nopealla aikataululla.

– Jakajapulaa on monilla alueilla, ja uusia jakajia tarvitaan jatkuvasti.

Kullekin alueelle pyritään löytämään jakaja alueelta tai sen välittömästä läheisyydestä. Joillakin alueilla, esimerkiksi kantakaupungissa, jakajien saaminen on hankalaa.

Jotta jakeluongelman syy voidaan selvittää, asukkaiden on tärkeä ilmoittaa ongelmista.

– Jokainen ilmoitus jakeluhäiriöstä luetaan ja käsitellään jakelusta vastanneen työntekijän kanssa, jos tarkka osoite on ilmoitettu.

Helsingin Jakelu-Expert Oy työllistää tällä hetkellä vajaa tuhat jakajaa pääkaupunkiseudulla.

– Jakajina on opiskelijoita, koululaisia, muuta työtä päätyönään tekeviä, eläkeläisiä, yrittäjiä ja maahanmuuttajia.

Jakelutyön voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna kun nuori täyttää 14 vuotta. Vanhimmat jakajat ovat yli 80-vuotiaita.

Vaikka jakelutyö on monelle ensimmäinen työ tai lisätyö, osa jakajista hankkii työllä elantonsa hoitamalla jaon usean piirin alueella.

– Meillä on jakajia, jotka voivat tienata noin 2 000 euroa kuussa, Kauppinen sanoo.

Helsingin Jakelu-Expert Oy on osa Mediatalo Keskisuomalaista. Helsingin Uutisia julkaiseva Etelä-Suomen Media on myös osa Mediatalo Keskisuomalaista.