Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisista pakolaisista voi löytyä apua osaajapulaan, kaavailee Keskuskauppakamari: "Mahdollisuus win–win-tilanteeseen" – Palkkaaminen on yritykselle helppoa

Ukrainalaiset pakolaiset voivat olla yksi ratkaisu suomalaisyrityksiä piinaavaan työvoimapulaan. Näin näkee Keskuskauppakamari, joka järjesti torstaina aiheesta yrityksille tietoiskun.

– Tässä on mahdollisuus win–win-tilanteeseen: helpotetaan yritysten osaajapulaa ja samalla autetaan sotaa pakenevia ukrainalaisia, sanoi johtava asiantuntija Mikko Valtonen Keskuskauppakamarista.

Hän sanoi, että työikäisillä ukrainalaisilla on kova halu tehdä työtä ja elättää itse itsensä. Hän mainitsi myös, että vastaanottorahalla ei elä, ellei asu vastaanottokeskuksessa.

Tähän mennessä Suomeen on tullut tiettävästi noin 19 000 ukrainalaista pakolaista ja hallitus on valmistautunut vastaanottamaan jopa 60 000.

– Määrä on tosi iso, jos ajattelee, että meillä myönnetään reilu 30 000 oleskelulupaa vuosittain normaalina vuonna ja nettomaahanmuutto 16 000–17 000, Valtonen sanoi.

30 000 oleskelulupaa ei sisällä EU-kansalaisia eikä kausityöntekijöitä, tarkensi ylitarkastaja Lari-Antti Kujala Maahanmuuttoviraston (Migri) lupa- ja kansalaisuusyksiköstä.

Ukrainalaisten työllistäminen on helppoa, Migrin Lari-Antti Kujala kertoi. Ukrainalaisen voi palkata heti kun hän on hakenut tilapäistä suojelua.

Tilapäinen suojelu on EU:n uusi pakolaisstatus. Sen voi saada vain Ukrainasta pakeneva maan kansalainen tai siellä pysyvästi oleskeleva Schengenin ulkopuolisten maiden kansalainen, joka ei voi palata Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Tilapäistä suojelua saava voi tehdä työtä heti, toisin kuin esimerkiksi turvapaikanhakija.

Kujala muistutti, että työntekijän on varmistettava, että ulkomaisella työntekijällä on luvat kunnossa.

Tähän asti tilapäinen suojelu on Kujalan mukaan myönnetty noin 7 500:lle.

Helpottaakseen ukrainalaisten rekrytointia Keskuskauppakamari on aloittanut yhteistyön Startup Refugee -kansalaisjärjestön kanssa.

Startup Refugees muun muassa välittää työpaikkoja pakolaisille ja muille maahanmuuttajille. Verkosto tarjoaa myös koulutusta ja tukea yrityksen perustamiseen.

– Olemme kuin Nokian vanha slogan "connecting people", kuvaili työllistämisohjelman päällikkö Maiju Mitrunen.

Hän kertoi, että verkosto on jo pestannut Helsinkiin ukrainankielisen koordinaattorin ja ryhtynyt tapaamaan maahan tulleita sekä kartoittamaan heidän osaamistaan.

– Ukrainalaisten tulo Suomeen ei ole mitään uutta. Me synnyimme 2005, kun Suomeen tuli yllättäen 32 000 ihmistä. Tämä ei ole meille uutta, vaan sitä, mihin mallimme perustuu ja mitä varten se on rakennettu.

Verkosto on välittänyt jo noin 1 250 työpaikkaa, kertoi verkostokoordinaattori Heta Lampinen. Listoilla on 5 800 osaajaa, eniten palvelualoilla. Palvelu on maksuton, mutta verkosto haluaa tietää, kuka sen kautta on työllistynyt ja mihin.

Startup Refugeesilla on toimistot Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä.