Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teetkö sinäkin tämän virheen roskia viedessä? – väärinkäsitys elää yhä sitkeästi

Lasin ja pahvin kierrätys ällistyttää helsinkiläisiä. Rikkinäiset lastiastiat eivät kuulu lasinkeräykseen, vaan sekajätteeseen. Lasinkeräys on tarkoitettu vain pulloille ja purkeille. Pahvin ja kartongin voi laittaa samaan astiaan. Jätteiden putkikeräys on tuonut tähän sääntöön kuitenkin ongelmia.

Saako television suuren pahvipakkauksen laittaa kartonkikeräykseen? Entä muropaketin pahvinkeräykseen?

Useat Helsingin Uutisten lukijat ihmettelivät asiaa huhtikuun alussa, kun HU kertoi tukkeutuneista jätteiden putkikeräyksistä. Esimerkiksi Keski-Pasilan uudessa kerrostalossa kartongille tarkoitettu putki on ollut useasti tukossa, koska sinne oli laitettu liikaa ja liian isoa aaltopahvia.

HSY:stä kerrotaan, että pahvi ja kartonki kerätään yleisesti samaan keräykseen sekä taloyhtiöissä että Rinki-ekopisteissä.

– HSY ei kerää erikseen pahvia ja muita kartonkipakkauksia, vaan sekä pahvit, kuten perinteiset aaltopahvilaatikot että muut kartonkiset ja paperiset pakkaukset lajitellaan asuinkiinteistöissä samaan astiaan ja ne menevät samaan vastaanottopaikkaan, sanoo HSY:n projektipäällikkö Minna Partti.

Putkikeräyksestä vastaavan Keski-Pasilan Kidan projektipäällikkö Aleksi Virén toivoi Helsingin Uutisten haastattelussa, että isoille pahvilaatikoille tarkoitetussa keräysastiassa lukisi kartongin sijaan pahvi. Hänen mukaansa HSY:n ohjeet ovat ristiriitaisia ja vaikeuttivat kierrättämistä taloyhtiössä.

–  HSY:llä ei ole erikseen omaa tarraa pahville vaan kartonkipakkaus on yhteisnimi kaikille niin sanotuille kuitupakkauksille eli paperi-, -kartonki- ja pahvipakkauksille. Putkikeräyskohteissa taas käytännön syistä isot pahvilaatikot kuten muutkin isot esineet on toimitettava niille varattuun paikkaan, koska on selvää, että ne eivät putkiin mahdu vaan tukkivat ne. Ohjeistus tästä kuuluu putkikeräysyhtiöille. Sekä putkien kohdalla että tietysti erillisessä kierrätyshuoneessa on hyvä olla selkeät ohjeet putkikeräysyhtiön toimesta. HSY:llä on kuitenkin tarjota graafisia tarra- ja julistepohjia, joita putkikeräysyhtiöt voivat teettää omia ohjeistuksia, Partti sanoo.

Mikä on yleisin kierrätykseen liittyvä väärinkäsitys?

– Monet yhä ajattelevat, että lajittelu ei kannata, kun jätteet viedään edelleen kaatopaikalle. Kaatopaikalle ei itse asiassa päädy oikeastaan mitään, ja sekajätekin hyödynnetään energiantuotannossa. Lajittelun itsessään ihmiset osaavat melko hyvin, mutta ehkä yleisimpiä väärään astiaan päätyviä jätteitä ovat rikkinäiset lasiastiat tai muut lasitavarat. Ne eivät kuulu lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen, koska keräys on vain pulloille ja purkeille, joista tehdään kierrätysraaka-ainetta uusiin lasipulloihin ja -purkkeihin. Esimerkiksi uunivuoka sulaa ihan eri lämpötilassa kuin lasipullo, Partti kertoo.

Helsingin Uutisten lukijoilta tuli palautetta, että isännöitsijöiden asenteet kierrätykseen voivat olla kielteisiä. Myös sitä ihmeteltiin, miksi rakennuttaja on sijoittanut jäteluukut ja erilliset kierrätyshuoneet liian kauaksi toisistaan.

– HSY:n kokemuksen perusteella eri jätteiden keräysvälineet on järkevintä sijoittaa mahdollisimman lähelle toisiaan. Tämän on havaittu edistävän kierrätysjakeiden päätymistä niille tarkoitettuihin paikkoihin. Kierrätyshuoneiden ja jäteputkien syöttöaukkojen sijainnit sekä kapasiteetti ovat putkikeräsyhtiöiden ja kiinteistöjen määrittelemät.