Anu Paju mietti, miten voisi auttaa ukrainalaisia, ja nyt Pitäjänmäen avustuskeskuksessa on vapaaehtoisia jo 20 – Tästä syystä lahjoitetut matkalaukut ovat erityisen suosittuja

Pitäjänmäkeen avattiin ukrainalaisten avustuskeskus, jonka suosio on yllättänyt. Monesta on pulaa.

Ukrainan kriisin alettua Pitäjänmäellä siivousalan yritystä pitävä Anu Paju mietti, miten voisi parhaiten auttaa Suomeen tulevia ukrainalaisia. Valimotiellä sijaitseva liiketilakin oli jäänyt tyhjilleen.

– Soitin serkulleni, jolla on paljon hyväntekeväisyystaustaa. Sitten annoin liiketilan hyväntekeväisyyskäyttöön ja toimin mukana yksityishenkilönä, Anu Paju toteaa.

Maaliskuun lopussa tiloissa avattu PikkuApu on voittoa tavoittelemattoman järjestön, joka toimii vapaaehtoisten voimin Suomeen tulevien ukrainalaisten auttamiseksi. Vapaaehtoisia on mukana jo noin 20. Ovi käy arkipäivisin tiuhaan, kun sekä auttajat että apua tarvitsevat ovat löytäneet paikalle.

– Tästä tuli ihan mahtava juttu. Olen niin iloinen, että tämä saatiin toimimaan ja ihmiset ovat todella lähteneet auttamaan, Paju iloitsee.

Vastaanottokeskuksissa tai yksittäisissä perheissä asuvia ukrainalaisia käy päivittäin noin sata. Jonot ovat päivittäin olleet niin pitkät, että aukioloaikoja pidennettiin tällä viikolla kahdesta tunnista neljään tuntiin. Aukioloajat ilmoitetaan viikoittain PikkuAvun somekanavilla.

Kaksi päivää sitten Suomeen tullut, Pitäjänmäen Forenomin tiloihin perustetussa vastaanottokeskuksessa asuva Lena on tullut etsimään hygieniatarvikkeita, hiustenkuivaajaa ja pojalleen Iljalle, 11, takkia. Sopivan kokoinen oranssi takki löytyy nopeasti. Samoin saippuaa.

Pikakahvi lähtee hyllystä heti.

Hetkeä aiemmin ovesta sisään kävellyt keski-ikäinen nainen ja hänen äitinsä etsivät matkalaukkua, koska kaikki tavarat ovat muovipusseissa. Saman tien sisään kävelevät kuin tilauksesta maununnevalaiset Merja Kalttonen ja Harri Taponen tuoden mukanaan matkalaukkua. Ja kattiloita.

– Laukku lähti näköjään heti. Aivan mahtavaa, naurahtaa Taponen.

– Olemme keränneet molempien tätiemme tavaroita, koska he eivät itse niitä enää tarvitse. Ukrainalaisten auttaminen on lähellä sydäntämme.

Anu Paju sanoo, että matkalaukut menevät kuin kuumille kiville. Monet ukrainalaiset ovat tulleet Suomeen ilman matkatavaroita, koska laukkuja heitettiin Ukrainassa ulos junien ikkunoista, jotta ihmisiä mahtuisi enemmän kyytiin.

Ukrainalaisten tulee avun saamiseksi esittää Ukrainan passi sekä poliisilta saatu asiointitodistus.

Vapaaehtoisena mukana oleva Taina Ranta kertoo, että vaatteista ei tällä hetkellä ole pulaa, mutta ruokatarvikkeita tarvittaisiin.

– Tattarisuurimoita erityisesti. Myös pikakahvi lähtee hyllystä heti. Myös tomaattimurskaa, ketsuppia, pastaa, ruokaöljyä, papuja, porkkanoita, perunoita ja sipuleita kaivattaisiin.

Yritykset ovat lahjoittaneet elintarvikkeita. Myös yksityishenkilöt ovat tuoneet niitä kaupasta. Jotkut ovat käyneet jopa ovella kysymässä, mitä milloinkin tarvitaan ja tuovat tuotteita lähikaupasta.

– Lisäksi tarvittaisiin hygieniatuotteita, varsinkin miesten. Esimerkiksi partavaahtoa ei ole juuri koskaan, Ranta toteaa.

Kiovan alueelta sijaitsevasta Irpinin kaupungista Suomeen muutama päivä sitten yksin tullut Diana Kuznetsova, 38, toivoo pääsevänsä takaisin Ukrainaan heti, kun tilanne on rauhoittunut. Poikaystävä jäi Ukrainaan.

PikkuAvusta Kuznetsova toivoo löytävänsä kauneudenhoitotuotteita, vaatteita, keittiötarvikkeita.

– Tarvitsisin myös vitamiineja.

PikkuApu toimii osoitteessa Valimotie 1.B. Arkisin kello 9–15 vastataan numerossa 040 812 7490.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut