Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kannelmäessä sijaitsevan päiväkodin paikalle valmistuu 2024 jättimäinen Leijonanharja: "Rakennus on ystävällisen näköinen ja lupsakka"

Kannelmäkeen valmistuu vuoden 2024 alussa energiatehokas päiväkoti, jonka katossa on kolme harjaa. Päiväkoti on 224-paikkainen.

Päiväkoti Vanhaisen tontilla Soittajantien varressa Kannelmäessä alkaa kohta uuden päiväkotirakennuksen rakentaminen vanhan tilalle. Entisen, huonokuntoisen päiväkodin purkutyöt saatiin tällä viikolla päätökseen.

Näin toteaa purkutöistä vastaava työnjohtaja Kari Lustig AHA-Bestiltä. Työmaalla lähes kaikki purkumateriaali pystytään kierrättämään.

– Hyötykäyttöprosentti on yli 90 prosenttia. Betonista tehdään pitkälti ampumaradan penkkoja. Sitä käytetään myös muihin pengerryksiin yleisesti maarakennuksessa.

Lustig arvelee, että betonijätettä kertyy reilut tuhat tonnia. Myös villoja kierrätetään.

– Jos isoja osia villaa saadaan erilleen, niin niistä saadaan villoja kierrätykseen.

Uuden päiväkotirakennuksen rakentaminen alkaa purkutöiden päätyttyä. Asemakaava mahdollistaa kolme kertaa nykyistä rakennusta suuremman päiväkotirakennuksen. Suunnittelukilpailun voitti Rudanko Kankkunen arkkitehtien suunnittelema ehdotus Leijonanharja, joka toimiston mukaan tulee toimimaan Kannelmäen pääväylän, Soittajantien, maamerkkinä.

Rakennus on ystävällisen näköinen ja lupsakka.

– Arkkitehtoonisesti rakennus tulee olemaan pitkä ja kapea. Siinä on ikään kuin kolme harjaa. Rakennus on ystävällisen näköinen ja lupsakka, toteaa hankkeen projektiarkkitehti Kirsti Larja.

Puuverhoiltu ja 224-paikkainen päiväkotirakennus on jaettu pienempiin yksiköihin niin, että sen päissä on päiväkotitiloja ja keskellä hallimainen tila.

– Luonnonvalo pääsee tulvimaan taloon. Kaikista tiloista näkee suoraan ulos, Larja jatkaa.

Päärakennus on kooltaan 2 050 kerrosneliömetriä. Tontille tulee lisäksi huoltorakennus ja ulkovälinevarasto. Rakennus on energiatehokas.

Uuden päiväkodin leijonanharjamaisesta ja lupsakasta ulkomuodosta johtuen on Larjan mukaan ollut käyttäjäpuolella ajatuksia, että päiväkodin nimi muutettaisiin Leijonaharjaksi.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Keijo Räikkönen sanoo kuitenkin, että Leijonanharja on ollut työnimi. Päiväkodin nimi ei muutu.

– Entinen nimi Vanhainen siis jää.

Uuteen rakennukseen muuttaa ainakin päiväkoti Vanhainen.

– Väestöennuste on alueella kasvava. Siksi ei olla vielä päätetty, mitkä päiväkodit siirtyvät paitsi päiväkoti Vanhainen, toteaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilapalveluiden johtava arkkitehti Julia Pettersson Hakava.

Uudisrakennus valmistuu noin puoli vuotta suunniteltua myöhemmin eli tammikuussa 2024. Alkujaan sen piti valmistua jo edellisenä syksynä.

– Hankkeessa on tarkasteltu urakkahintaa, mikä aiheutti noin puolen vuoden myöhästymisen, Pettersson Hakava toteaa.

Päiväkoti Vanhaisen entinen päiväkotirakennus purettiin huonokuntoisena. Rakennus oli valmistunut vuonna 1969 ja sitä on laajennettu vuonna 1998. Rakennus oli joitakin pintoja lukuun ottamatta alkuperäisessä kunnossa ja teknisesti käyttöikänsä päässä. Sen säilyttäminen olisi edellyttänyt laajoja korjauksia.