Helsingissä on pula seniorien suosimista tanssipaikoista – Länsi-Pasilassa asuva Tytti Sirmola, 78, käy Tampereella saakka: "Ei minulla ole enää mitään asiaa Helsingin keskustaan"

Helsingissä on pula tanssipaikoista. Keskustan päivätanssipaikkojen puute harmittaa eläkeikäisiä.

Helsingistä puuttuu tanssipaikkoja. Tanssiravintoloita kaupungissa ei enää ole ja päivätanssipaikat pyörivät pääasiassa eläkeläisten yhdistysten varassa.

Toiminta rajoittuu toimintakaudelle ja keskustan ulkopuolelle. Kaikkea toimintaa ei ole vielä aloitettu koronarajoitusten jälkeen.

Länsi-Pasilassa asuva Tytti Sirmola, 78, kertoo nousevansa useimmiten Tampereen junaan päästäkseen päivätansseihin. Tampereella niitä järjestetään useasti viikossa. Junalta tullessa lähin tanssilattia on aseman vieressä Pakkahuoneella.

– Rakasta tanssimista yli kaiken. Tanssi on mun elämä. Siitä tulee hyvä olo ja mieli.

Perjantaina hän oli tullut tansseihin seurantalo Solhemiin Malmille. Sirmola harmittelee päivätanssien päättymistä Vanhalla Ylioppilastalolla. Kampin ja Kinaporin palvelukeskusten tanssitkin ovat edelleen ”koronatauolla”.

– Tanssiminen ylläpitää kuntoa. Lisäksi muiden tapaamisesta ja halaamisesta tulee hyvä olo, yksin asuva Sirmola kertoo.

– En ymmärrä sitä, että meitä halutaan suojella elämältä, Sirmola sanoo koronarajoituksiin viitaten.

Eläkeläisten päivätanssit häädettiin Vanhalta, saivat nyt jatkoa uudessa paikassa – "170 tanssijaa paikalla"

Hän näkee tanssipaikkojen kadon heikentävän keskustan vetovoimaa eläkeläisten keskuudessa.

En ymmärrä sitä, että meitä halutaan suojella elämältä.

– Ylioppilastalon tansseihin tultiin Helsingin ulkopuoleltakin. Samalla käytiin kenkäkaupalla tai muilla asioilla keskustassa. Ei minulla ole enää mitään asiaa Helsingin keskustaan, Sirmola sanoo.

– Vanhan Kellari ja Jortsumestari taisivat olla viimeisiä, toteaa Veijo Hakkarainen tanssiravintoloiden kuolemisesta.

Hän järjestää Pääkaupunkiseudun Pohjois-Karjalaiset ry:n tansseja Karjalatalolla viitenä lauantai-iltana keväisin ja syksyisin. Yhdistyksen tanssikausi päättyi vappuaaton jortsuihin.

Karjalatalo on myös Keski-Helsingin senioreiden tanssipaikka, tosin toiminta on ollut tauolla korona-ajan. Karjalatalolle tanssit siirtyivät kun Vanhan ylioppilastalon vuokraa korotettiin.

– Vanhalla Ylioppilastalolla saattoi käydä 180 tanssijaa, Karjalantalolla kävi parhaimmillaan 120. Karjalatalolle on hankalampi tulla, kertoo Timo Laitinen.

Käpylän suositut iltapäivätanssit jouduttiin keskeyttämään toistaiseksi – "Vaatii paljon vapaaehtoisia vetämään tällaista"

Nyt säännöllisiä päivätansseja suunnitellaan ensi syksylle torstaipäiviin.

Seurantalolla Solhemissa tansseja järjestää Malmin Eläkeläiset. Vuonna 1913 rakennetun seurantalon lavalla pyörähdellään vielä kahtena toukokuun perjantaina ennen kesätaukoa.

Kulttuuritalollakaan ei enää tanssita. Viimeiset päivätanssit keinahdeltiin Kultsan aulassa alkuvuonna 2020.

– Koronan jälkeen talo on varattu todella täyteen, eikä tansseille ole sopivia aikoja tarjolla, kertoo aluejohtaja Sami Hokkanen Kulttuuritalon ohjelmasta vastaavasta Sunborn Events Oy:stä.

Hokkasen mukaa tansseille voisi löytyä tilaa esimerkiksi alkuviikon päivistä, mutta haasteena voisi olla saada ne kannattavaksi. Naapurissa Linnanmäellä ei tänä kesänä pidetä torstaitansseja.

Kansallisoopperan aulassa on järjestetty maksuttomia Teetansseja keskiviikkoisin, kerran kuussa. Huhtikuussa tanssit ehdittiin järjestää kerran koronarajoitusten jälkeen ennen kesätaukoa. Tuolloin tanssijoita oli noin 150. Parhaimmillaan tanssijoita on ollut 500. Oopperan tanssit jatkuvat jälleen syyskuussa.

Pankin edustalle muodostuu usein aamuisin jono – Ritva, 67, kertoo arvostavansa palvelua: "On niin paljon epävarmuutta tietotekniikkojen kanssa"

– Päivätanssit ovat ihania, sanoo Tapaninkylässä asuva Arja Grönlund, joka käy Solhemin perjantain tansseissa miehensä kanssa.

Pariskunta on käynyt myös oopperan Teetansseissa.

– Jotkut kysyvät, että miksi ette tanssi kotona? Ei kotona tanssiessa laittaudu eikä tapaa ihania ihmisiä.

Hän ei kaipaa iltaisin avoinna olevia ravintoloita. Hän tanssii mieluummin päivällä ja menee illalla ajoissa nukkumaan.

Seijan, 81, ja Heikin, 79, rakkaus leimahti Helsingin Uutisten pikkuilmoituksesta – vappuaattona pari menee naimisiin: "Turhat vouhotukset ovat tässä iässä pois"

Kesällä

Melojien majalla tanssitaan kahden vuoden tauon jälkeen

Merimelojien majalla (Merikannontie 10) tanssitaan kahden vuoden tauon jälkeen keskiviikkoisin kello 19–22 kesä- ja elokuussa orkesterin tahdittamana. Tanssin opetusta järjestetään kello 18–18.45. Ensimmäinen kerta on 8. kesäkuuta.

Maksuttomat kaupunkitanssit ja tanssiopetus alkavat kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Tarkempi ohjelma julkaistaan kuluvalla viikolla.

Eläkeläisten historiallinen perinne Vanhalla katkeaa – "Lippujen hinta nousisi kolminkertaisesti"

Päivätanssien tyly päätös: Kaupunki vei auton, nainen jäi tanssivaatteissa pakkaseen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut