Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin ruoan hintakriisi voi vaikuttaa buffet-ravintoloihin – palkittu keittiömestari: "Moni kollega kertoo samaa"

Lihan määrä saattaa pienentyä lautasella. Buffet-tarjoilusta tulossa harvinaisempaa, arvioi keittiömestari.

Palkittu keittiömestari Kim Palhus näyttää tässä kuinka nykyisestä hintakriisistä selvitään voittajana.

Kuvassa on esimerkkilautanen. Entistä herkullisempi ja kaikin puolin parempi. Mutta hinta ei nouse!

Annos perustuu uunissa paahdettuun juuriselleriin. Kuvan lautanen on vege, mutta siitä saa helposti version sekasyöjille.

– Kuluttajille on saatavissa lisäarvoa, hän lupaa ja lisää samaan hengenvetoon:

– Jos joku pelkää että nälkä jää, kylläisyys kyllä taataan.

Palhus valittiin tämän kevään Pro-gaalassa ammattikeittiöiden ykköstuotekehittäjäksi. Parhaillaan hän työskentelee jo syksyn ruokalistojen kanssa.

Tuotekehittäjyyttä tarvitaan nyt, ja yksi ajan ilmiö on siirtyminen buffet-tarjoilusta lautasannoksiin.

– Tätä kertovat myös monet muut kollegat.

Keittiöosaajat saavat siis haasteen ja hintakriisi voi antaa enemmän kuin ottaa. Yleinen näkemys on: Kriisistä hyötyvät pienempien kuljetuskustannusten lähiruoka, yleinen hävikin vähennystavoite ja jopa terveellisyys.

Raaka-aineiden hinnat voivat nousta 10-20 prosenttia. Lautasannokset menevät uusiksi, kun esimerkiksi lihaproteiinia korvataan muulla maistuvalla.

– Kuluttaja siirtyy edullisempiin annoksiin ja valintoihin. Ravintolat alkavat käyttää edullisempia raaka-aineita, ennustavat myös Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtorit Heikki Ursin ja Sakari Ketolainen.

– Asiakkaiden ostokäyttäytyminen ja ravintoloiden toimintamallit varmasti muuttuvat raaka-aineiden hintojen noustessa. Jos hintojen nousu siirtyy ravintola-annosten myyntihintaan, uskoisimme asiakkaiden käyttävän rahaa harkitummin ja tekevän arvovalintoja entistäkin enemmän hinta/laatu-suhteen perusteella.

– Ravintolat panostavat lisää ruokalistasuunnitteluun, ostotoiminnan parempaan organisointiin ja hävikin minimointiin. Kalliin pääraaka-aineen määrä saattaa hieman pienentyä.

He näkevät kehityksen aivan samoin kuin Palhus.

– Toivottavasti annoksissa aletaan hyödyntää enemmän satokaudessa olevia kasviksia. Tämä on myös mahdollisuus lisätä kotimaisten raaka-aineiden käyttöä ja näin tukea kotimaista maataloutta ja ruokaketjua.

Ja sitten he muistuttavat edellisten kriisien menestyjästä:

– Pikaruokatarjonta monipuolistuu jatkuvasti, koska sen saavutettavuus ja hinta/laatu-mielikuva on monissa tapauksissa kohdallaan kuluttajan kannalta.

– Viime aikaiset tiedot maatalouden ja energiakustannusten nousuista sekä kentältä kantautuneet tiedot ovat synkistyneet, joten ravintoloiden raaka-ainekustannusten arvioidaan nousevan jopa 15-20 prosenttia kuluvana vuonna, tarkentaa pääekonomisti Ari Peltoniemi.

Alkuvuonna isoimmat tukkuhintojen vuosimuutokset olivat muun muassa kalassa, vihanneksissa ja leipomotuotteissa. Kahvikin kallistui. Leipomotuotteiden ja lihan hinnoissa on arvioitu olevan edelleen hintapaineita.

Asiakkaan maksaman hinnan ja yritysten asettaman hinnan kehitykseen MaRa ei voi ottaa mitään kantaa kilpailuoikeussääntelyn takia.

Helsingin Uutiset on osa Mediatalo Keskisuomalaista, johon myös Pro-gaalan järjestävä Aromi kuuluu.