Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden MM-kisojen dopingsotkusta tehdään draamasarja: pääosassa Mikko Leppilampi – IS: Kuulostaa kulahtaneelta paskalta, sanoo Kari-Pekka Kyrö

Ruutu-palvelu on tiedottanut uudesta alkuperäissarjasta, joka käsittelee draamasarjaksi erikoislaatuista aihetta. Asialla on Take Two Studios, joka tuottaa kuusiosaisen sarjan Lahti 2001. Se kertoo suomalaisen murtomaahiihdon kenties kipeimmästä aikalaiskokemuksesta – siitä, kuinka kuusi suomalaishiihtäjää kärähtivät hemohesistä kotikisoissa, jotka olivat sujuneet siihen asti ennätyksellisen hyvin. Jälkipyykkiä on sen jälkeen pesty lähes kaksi vuosikymmentä, ja pesuveden mukana on lähtenyt maailmasta hiihtäjä Mika Myllylä.

Sarjan pääosassa nähdään suomalaisesta televisiosta moneen otteeseen tuttu kasvo, Mikko Leppilampi. Hän esittää sarjassa fiktiivistä urheilutoimittajaa.

– Tarve saada hyväksyntää muilta ja kokea yhteenkuuluvuutta voi ajaa ihmisen tekemään kyseenalaisia ratkaisuja, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Lahti 2001 -sarjassa pääsemme tutustumaan hahmoihin elämänsä huipulla ja syvyyksissä, muotoilee ohjaaja Lauri Nurkse tiedotteessa.

Sarjasta on tietoinen myös vyyhdin ytimessä ollut Kari-Pekka Kyrö, joka oli tuohon aikaan maajoukkueen päävalmentaja. Yleinen arvio asiassa on ollut se, että dopingsotkua pyrittiin lähtökohtaisesti kaatamaan Kyrön niskoille, kunnes hän kyllästyi asetelmaan ja avasi suunsa. Sen seurauksena dopingsotkua on pesty moneen otteeseen myös oikeudessa.

– Ymmärsin, että jonkinlaista asiantuntijan roolia olisi pedattu minulle. Hohhoijaa, kommentoi Kyrö Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kyrö ei jätä haastattelussa arvailujen varaan, mitä hän projektista on mieltä noin muuten.

– Arvelen, että jos tällainen draamaprojekti todella lähtee käyntiin, tekijät ovat aika lailla erilaisten julkisten lähteiden, kuten media-arkistojen tai viranomaispöytäkirjojen varassa. Vaikea uskoa, että asianosaiset avautuisivat. Ja aika kulahtaneelta paskaltahan tuo aihe kuulostaa.