Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirsikan kukintaa odotetaan kuumeisesti, vantaalaisetkin suuntasivat jo Roihuvuoreen – Tuula, 68: "Näkyy olevan tavallista myöhemmässä"

Roihuvuoren Kirsikkapuisto on valmiina hanami-juhlaan. Tiistain nuput olivat osin keskiviikoksi auenneet jo kukiksi.

Roihuvuoressa sijaitseva japanilaishenkinen Kirsikkapuisto on juuri puhkeamaisillaan kukkaan.

Osa yli 300 puun varhaisimmista lajikkeista on jo avannut kukkansa, mutta puiston yleisväri vasta lähenee vaaleanpunaista.

Herttoniemessä asuvat Kaija Lindfors, 48, ja Tiina Hyvärinen, 47, odottavat innolla kirsikkapuiston puhkeamista täyteen kukkaan. He kävivät puistossa tiistai-iltapäivällä.

– Melkein joka vuosi täällä on tullut käytyä. Itse asiassa nyt tultiin tänne vähän kuin vakoilukäynnille: jos puut olisivat jo kukkineet, tänne olisi tultu lasten kanssa piknikille, Hyvärinen kertoo.

Hänen mukaansa piknikille kannattaa ottaa mukaan paksu rantapatja ja vilttejä, sillä maa on keväisin vielä yllättävän kylmä.

– Meillä on ollut tapana tulla tänne kahville ja syömään kaupasta ostettuja kirsikoita. Joskus on mukana myös Geisha-suklaata, kun sen kääreessä on näitä samanlaisia kirsikankukkia kuin täällä puistossa. Odotamme kyllä kovasti, että puisto muuttuu kohta pinkiksi, Lindfors myöntää.

Roihuvuoren kirsikkapuut ovat tänä keväänä keränneet väkeä naapurikaupungista saakka.

Vantaalaiset Anita Virtanen, 21, ja Saija Tuhkanen, 30, tulivat puistoon tiistaina, mutta heidän ihmeekseen puut olivat vasta nuppuasteella.

– Vantaalla kirsikat jo kukkivat aika komeasti, mutta täällä Roihuvuoressa on tilanne aika toisenlainen. Kirsikkapuita on Koivukylässä koulun vieressä ja Myyrmäessä, naiset luettelevat.

Tuhkasta japanilainen ja etenkin korealainen kulttuuri kiinnostavat muutenkin.

– Sushia tulee toisinaan maisteltua. Ja sittenhän on tämä Muiji-tavaratalo Kampissa, siellä tulee joskus käytyä, Tuhkanen tunnustaa.

Myös vantaalaiselle Tuula Eklöfille, 68, Kirsikkapuisto on tuttu paikka.

– Monena vuonna olen täällä käynyt, mutta nyt näkyy kevät olevan tavallista myöhemmässä, kun puut eivät vielä kuki, Eklöf pohtii.

Hänelle kirsikkapuut ovat tuttuja aivan omakohtaisesti.

– Vanhempani asuivat aikoinaan Malmilla talossa, jonka tontilla oli tällaisia kirsikkapuita. Kyllä näitä on mukava katsella.

Kirsikka on tunnettu siitä, että jos haluaa hurmaavia kuvia kukinnasta esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, pitää olla nopea:

– Jos sää pysyy tällaisena vilakkana, niin kukintaa riittää yli viikonlopun. Jos on toisaalta tällaista tuulista sadekuurojen kanssa, niinkuin tänä aamuna, niin se pudottelee nopeasti auenneitten kukkien terälehtiä. Jos lähipäiville osuu yksi lämmin päivä, niin tämä voi olla myös aika pikaiseen ohi, toteaa keskiviikkona jututettu kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio.

Perinteistä hanami-juhlaa vietetään Kirsikkapuistossa Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien kulman puistossa sunnuntaina 15. toukokuuta kello 12–18.

Maksuttomassa juhlassa on muun muassa parapara- ja butotanssiesityksiä, ikebanaa, origameja, teetaidetta, budo-esityksiä ja kotonsoittoa sekä myytävänä japanilaisia herkkuja.

Tänä vuonna hanami-juhlassa ei valita lainkaan Suomen kirsikankukkakuningatarta, vaan Ella Saarengon ja kirsikankukkaprinsessa Elina Vanhatalon kausia jatketaan vuodella. Seuraavan kerran kirsikankukkaprinsessa valitaan keväällä 2023.