Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin vuokramarkkinoissa selvä muutos, näin tilanteen kokevat asuntoa etsivät – Noora, 33, ihmettelee yhtä seikkaa: "Itse pidän kohtuuttomana"

Vuokra-asunnon löytäminen on helpottunut Helsingissä, mutta vielä ei ole vuokralaisen markkinat. Näin kokevat asuntoa etsivät.

Kiva kämppä ja hyvällä alueella. Olen tosi kiinnostunut. Näin kertoo Anni Virtanen, 27, yksiön näytön jälkeen Jätkäsaaressa.

Hän on etsinyt asuntoa alueelta kolmisen kuukautta. Nähty asunto oli kolmas.

– Etsin pitkäaikaista asuntoa, joten haluan löytää hyvän, Espoossa asuva Virtanen kertoo.

Hän muutti Helsinkiin Savonlinnasta vuonna 2019.

– Asunnon löytäminen oli silloin paljon vaikeampaa. Tarjontaa oli vähemmän ja hinnat olivat korkeammat.

Suunnittelulla on mahdollista vaikuttaa jopa kadulla koettuun lämpötilaan – Näin Helsingin uusilla asuinalueilla voitaisiin maksimoida mukavuus sekä minimoida tuulitunnelit, sanoo Raoul Lindberg

Rauhallista asuinaluetta arvostava Virtanen päätyi Espooseen. Jätkäsaareen häntä vetävät ystävät ja työpaikka.

– Olin varautunut, etten löydä sopivan hintaista ja kivaa asuntoa alueelta, mutta tilanne olikin nyt toinen. Sopivia asuntoja on pompsahtanut eteen jo useita, Virtanen sanoo.

Samaa kertovat useat juttua varten haastatellut vuokralla asuvat.

– Asuntoja on nyt selkeästi enemmän tarjolla. Olen huomannut myös vuokrien alenemista, kertoo 2017 Helsinkiin Kajaanista muuttanut 27-vuotias nainen.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että Helsingin vuokra-asuntotilanne on paras vuosikausiin.

– Vapaita asuntoja on tarjolla paljon, joten vuokralaisilla on mahdollisuus valita, Viita sanoo.

Viidan mukaan myös vuokrapyynnöt ovat laskeneet.

– Huonokuntoisista asunnoista ei enää pyydetä pelkän sijainnin vuoksi samaa kuin hyväkuntoisista.

Uusi tilanne alkoi vuonna 2020 koronan myötä, kun työntekijät, opiskelijat ja matkailijat eivät enää liikkuneet entiseen tahtiin.

– Huomattiin, että muuallakin voi asua ja työskennellä etänä. Alettiin miettiä, että miksi asua ahtaasti Helsingissä, kun voi asua omakotitalossa muualla, Viita toteaa.

Vuokrien nousu on hyytynyt – Tilastokeskus: pääkaupunkiseudulla on jopa historiallista laskua

Vaikka tilanne on parantunut, ei Viidan mukaan vielä voida puhua vuokralaisen markkinoista.

– En ole kuullut kuin yhden tapauksen, jossa vuokralaisen olemassa olevaa vuokraa olisi alennettu. Yleisemmin tällä hetkellä vuokrien korotukset jätetään tekemättä.

Tilanteesta hyötyvät hänen mukaansa erityisesti asuntoa vaihtavat sekä ensimmäistä asuntoa etsivät.

– Ainakin hetkellisesti. Toisaalta korkojen ja kustannusten nousu heikentää vuokranantajien tilannetta, minkä myötä vuokralaisten tilanne saattaa jatkossa jopa huonontua, Viita pohtii.

Hänen mukaansa vuokrasopimuksiin on alettu kirjata uusia korotuspykäliä.

–  Monella yksityisellä vuokranantajalla korotukset ovat sidottu indeksiin, mutta nyt lisäksi saatetaan kirjata kolmen tai jopa viiden prosentin korotukset tuoton takaamiseksi, Viita sanoo.

Tilanne koskee yksityisiä ja vapaarahoitteisia asuntoja, sillä kunnan omistamien vuokra-asuntojen korotukset ovat kirjattu lakiin. Viitaa tilanne kuitenkin huolettaa.

– On vaarana, että yksityisten vuokranantajien talous ei kestä. Maksamatta jääneet vastikkeet saattavat koitua vuokralaisten maksettaviksi ja pahimmassa tapauksessa asunnot voidaan ottaa haltuun.

Vuokralaiset kokevat, että parantuneesta tarjonnasta huolimatta varteenotettavia vaihtoehtoja ei ole aikaisempaa enemmän tarjolla.

– Kohteita on paljon, mutta napakymppejä ei, kuvaa Espoosta muuttanut 25-vuotias mies.

– Isoja, hyväkuntoisia ja kohtuuhintaisia yksiöitä on vähän tarjolla. Usein asunnot eivät vastaa ilmoitusta, kertoo Jyväskylästä muuttanut Noora, 33.

– Monet asunnot ovat vuokrapyyntöön nähden huonossa kunnossa, sanoo 27-vuotias Kajaanista muuttanut nainen.

Helsingin uudisasunnot ovat pienentyneet jatkuvasti viime vuosina – tämä on keskikoko nyt

Haastetta vuokralaisille tuottavat myös vuokravakuudet, jotka Helsingissä ovat yleisesti kahden kuukauden vuokraa vastaava summa.

– Itse pidän sitä kohtuuttomana. Muualla Suomessa vakuus vastaa yleensä yhden kuun vuokraa, Noora sanoo.

Myös nopeutunut vuokraustahti tuottaa hankaluuksia.

– Asunnoista on kova kilpailu. Olen menettänyt potentiaalisia kohteita hakijoille, jotka ovat pystyneet muuttamaan heti, kertoo 27-vuotias nainen.

– Itse tarkistin uudet asuntoilmoitukset ainakin kolme kertaa päivässä, vahvistaa puolestaan Noora.

Hypoteekkiyhdistys: Yksiöiden hinnat lähtevät laskuun tänä vuonna

Yleisesti Helsingin vuokrataso koetaan edelleen korkeaksi.

– Olin asettanut yksiön hintahaarukan 750–850 euron väliin ja huomasin pian, että sitä täytyi nostaa vielä muutamalla kympillä, kertoo Noora.

– Asunnot ovat usein liian kalliita. 900 euroa alkaa olla yksinasuvalle työssäkäyvällekin liikaa, 27-vuotias nainen sanoo.

"Vuokralainen voi vaihtua 50 kertaa vuodessa", kaupungin mukaan Malmilla harrastetaan luvatonta majoitustoimintaa – yrityksen mukaan asujat eivät eroa oleellisesti naapurustosta

Kaupunki myi 93-neliöisen asunnon Kontulasta uudella tavalla – tämä tuli hinnaksi

Lauttasaaren erikoinen asuntokohde on yhä myynnissä – Näin paljon laski hintapyyntö: "Kiinnostusta on ollut"

Näin vaikeaa on tulla toimeen hoitajan palkalla: "Monet joutuvat tekemään keikkaa vapaapäivinään" – Hoitajat menossa lakkoon ensi viikolla

Hypo antoi kylmän ennusteen asuntokaupasta – Venäjän hyökkäys Ukrainaan tietää "kiihtyvää ongelmakierrettä" osalle kiinteistöistä