Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Biojätteen lajittelu tulossa pakolliseksi kaikille: Pekka, 62, uskoo muutoksen kohtaavan myös vastustusta – näin HSY kommentoi tulevia jätemaksuja

Muutos koskee eniten omakotiasujia.

Helsingissä on kesällä 2024 tulossa voimaan jätehuoltomääräys, jonka mukaan myös pientaloissa tulee olla erillinen biojäteastia tai kompostori.

Laki on jo tähän asti koskenut vain yli viiden asunnon kiinteistöjä, jatkossa se koskee myös omakotiasujia.

– Pienkiinteistöillä vaihtoehto on joko tilata biojätehuollon erilliskeräys tai kiinteistö voi myös omatoimisesti kompostoida, toteaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Helsingissä muutos koskee noin 15 400 asuntoa sisältäen myös vapaa-ajan asunnot.

Luulitko sinäkin, että biojäte päätyy sekajätteen joukkoon? HSY paljastaa, mistä sitkeästi elävä väärinkäsitys sai alkunsa

Heikinlaaksossa asuva Pekka Ahlstrand, 62, muutti nykyiseen kahden sukupolven paritaloonsa toukokuussa. Seinän toisella puolella asuu yksi pojista perheineen.

Edellisen asukkaan jäljiltä tontilla oli jo kompostori. Ahlstrand toi viereen vielä jälkikompostorin. Sen tuotoksia eli valmista multaa käytetään aikanaan hyödyksi talon takapihalla olevalla kasvimaalla.

– Meille tämä on ollut jo pitkään arkipäivää. Ensimmäinen kompostori tuli vuonna 1998. Tästä on se hyöty, että säästyy rahaa.

Koillis-Helsingin omakotiyhdistyksen varapuheenjohtajana toimivan Ahlstrandin tontilla biojätteen erilliskerääminen on jo nyt hoidettu mallikkaasti, mutta hän uskoo, että suurimmassa osassa alueen pientaloista vielä ei.

– Sanoisin, että arviolta ehkä vain alle puolet lajittelee biojätteensä tällä hetkellä.

Arvio perustuu koiran ulkoilutuslenkillä tehtyihin havaintoihin sekä jäsenten kanssa käytyihin keskusteluihin. Yhdistyksellä on hieman yli 900 jäsentä.

– Uskon, että muutos tulee varmasti aiheuttamaan myös vastustusta. Näinhän tapahtuu aina kun jokin asia on pakko tehdä.

Ahlstrandeilla lajitellaan seka- ja biojätteen lisäksi puu, metalli, paperit ja pahvit.

Kesällä 2024 voimaan tuleva muutos aiheuttaa kustannuksia niille, joilla biojäteastiaa tai kompostia ei vielä ole. Lisäksi osaan omakotitalojen roskakatoksista kahta astiaa ei mahdu. Katoksia täytyy laajentaa.

HSY on ryhtynyt testaamaan erilaisia biojäteastioita. Pääkaupunkiseudulla testaamassa on ollut mukana lähes 400 pienkiinteistöä.

Teetkö sinäkin tämän virheen roskia viedessä? – väärinkäsitys elää yhä sitkeästi

Toukokuussa alkaneessa kokeilussa on mukana uudenlainen kompostori, joka voidaan tarvittaessa tyhjentää biojätteiden keräysautoon.

– Jos kompostori lopettaa talvella vaikkapa toimintansa tai tuottaa multaa niin paljon, ettei kysyntää ole, voi sen tyhjennyttää erilliseen biojäteautoon, kertoo Nuutinen.

– Katsotaan millaisia kokemuksia saamme. Ensisijainen käyttö on tietenkin, että kompostoidaan ja käytetään itse.

Pilotin tarkoituksena on löytää ratkaisu helpottamaan pienkiinteistöjen jätteiden lajittelua.

Rediin avautuu uudenlainen kauppojen keskittymä – "Olemme haaveilleet jo pitkään"

Viime syksystä alkaen testissä on ollut tuulettuva biojäteastia, jonka rungossa on ilmastusreikiä tai astiassa on ilmastusventtiileitä, joilla parannetaan ilman kiertoa.

– Ne poistavat myös mahdollisia hajuhaittoja ja biojätteen käymistä. Silloin pystytään pidentämään tyhjennysväliä.

Astian tyhjennysväli voi nykyisen kahden viikon sijaan olla jopa neljä viikkoa.

– Yleinen nyrkkisääntö on, että jos tehokkaasti kierrättää ja sekajätteen määrä on vähäinen, tarkoittaa se myös alempia kustannuksia, Nuutinen jatkaa.

Kiinteistöjen tulee kompostoinnista tehdä kompostointi-ilmoitus ja määritellä jätteen käsittelystä vastaava henkilö.

– Meidän täytyy vielä päättää, onko se poika vai minä, heikinlaaksolainen Ahlstrand hymähtää.

Vapaa-ajan asuntoja biojätteen erilliskeräys ei koske. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli biojätettä kompostoidaan. Puutarhajätteestä ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Pääkaupunkiseudulla ilmoitus tehdään HSY:lle.

Kannelmäen keskustaa piinaa jokakeväinen riesa – alueella asuva Arja ideoi talkoot: "Sinne ei haluaisi lapsiaan lähettää"