Biojätteen lajittelu tulossa pakolliseksi kaikille: Pekka, 62, uskoo muutoksen kohtaavan myös vastustusta – näin HSY kommentoi tulevia jätemaksuja
4
Heikinlaaksolainen Pekka Ahlstrand tyhjentää biojäteastiaa. Tontilla on myös jälkikompostori ja sekäjate. Mies uskoo, että suurilla osalla alueen asukkaista ei ole vielä erillistä biojäteastiaa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKompostorissa biojätteet käyvät sopivassa lämpötilassa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKesään 2024 mennessä kaikkien kiinteistöjen on huolehdittava biojätteistään ja lajiteltava ne. Muutos koskee erityisesti pientaloja. Sanna Jompero-Lahokoski
Muutos koskee eniten omakotiasujia.
Sanna Jompero-Lahokoski
Helsingissä on kesällä 2024 tulossa voimaan jätehuoltomääräys, jonka mukaan myös pientaloissa tulee olla erillinen biojäteastia tai kompostori.
Laki on jo tähän asti koskenut vain yli viiden asunnon kiinteistöjä, jatkossa se koskee myös omakotiasujia.
– Pienkiinteistöillä vaihtoehto on joko tilata biojätehuollon erilliskeräys tai kiinteistö voi myös omatoimisesti kompostoida, toteaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.
Helsingissä muutos koskee noin 15 400 asuntoa sisältäen myös vapaa-ajan asunnot.
Heikinlaaksossa asuva Pekka Ahlstrand, 62, muutti nykyiseen kahden sukupolven paritaloonsa toukokuussa. Seinän toisella puolella asuu yksi pojista perheineen.
Edellisen asukkaan jäljiltä tontilla oli jo kompostori. Ahlstrand toi viereen vielä jälkikompostorin. Sen tuotoksia eli valmista multaa käytetään aikanaan hyödyksi talon takapihalla olevalla kasvimaalla.
– Meille tämä on ollut jo pitkään arkipäivää. Ensimmäinen kompostori tuli vuonna 1998. Tästä on se hyöty, että säästyy rahaa.
Koillis-Helsingin omakotiyhdistyksen varapuheenjohtajana toimivan Ahlstrandin tontilla biojätteen erilliskerääminen on jo nyt hoidettu mallikkaasti, mutta hän uskoo, että suurimmassa osassa alueen pientaloista vielä ei.
– Sanoisin, että arviolta ehkä vain alle puolet lajittelee biojätteensä tällä hetkellä.
Arvio perustuu koiran ulkoilutuslenkillä tehtyihin havaintoihin sekä jäsenten kanssa käytyihin keskusteluihin. Yhdistyksellä on hieman yli 900 jäsentä.
– Uskon, että muutos tulee varmasti aiheuttamaan myös vastustusta. Näinhän tapahtuu aina kun jokin asia on pakko tehdä.
Ahlstrandeilla lajitellaan seka- ja biojätteen lisäksi puu, metalli, paperit ja pahvit.
Kesällä 2024 voimaan tuleva muutos aiheuttaa kustannuksia niille, joilla biojäteastiaa tai kompostia ei vielä ole. Lisäksi osaan omakotitalojen roskakatoksista kahta astiaa ei mahdu. Katoksia täytyy laajentaa.
HSY on ryhtynyt testaamaan erilaisia biojäteastioita. Pääkaupunkiseudulla testaamassa on ollut mukana lähes 400 pienkiinteistöä.
Toukokuussa alkaneessa kokeilussa on mukana uudenlainen kompostori, joka voidaan tarvittaessa tyhjentää biojätteiden keräysautoon.
– Jos kompostori lopettaa talvella vaikkapa toimintansa tai tuottaa multaa niin paljon, ettei kysyntää ole, voi sen tyhjennyttää erilliseen biojäteautoon, kertoo Nuutinen.
– Katsotaan millaisia kokemuksia saamme. Ensisijainen käyttö on tietenkin, että kompostoidaan ja käytetään itse.
Pilotin tarkoituksena on löytää ratkaisu helpottamaan pienkiinteistöjen jätteiden lajittelua.
Jälkikompostorin (vas.) vieressä on haketta, jota lisätään varsinaiseen kompostoriin tarvittaessa. Kompostorin vieressä sekajäte. Sanna Jompero-Lahokoski
Viime syksystä alkaen testissä on ollut tuulettuva biojäteastia, jonka rungossa on ilmastusreikiä tai astiassa on ilmastusventtiileitä, joilla parannetaan ilman kiertoa.
– Ne poistavat myös mahdollisia hajuhaittoja ja biojätteen käymistä. Silloin pystytään pidentämään tyhjennysväliä.
Astian tyhjennysväli voi nykyisen kahden viikon sijaan olla jopa neljä viikkoa.
– Yleinen nyrkkisääntö on, että jos tehokkaasti kierrättää ja sekajätteen määrä on vähäinen, tarkoittaa se myös alempia kustannuksia, Nuutinen jatkaa.
Kiinteistöjen tulee kompostoinnista tehdä kompostointi-ilmoitus ja määritellä jätteen käsittelystä vastaava henkilö.
– Meidän täytyy vielä päättää, onko se poika vai minä, heikinlaaksolainen Ahlstrand hymähtää.
Vapaa-ajan asuntoja biojätteen erilliskeräys ei koske. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli biojätettä kompostoidaan. Puutarhajätteestä ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Pääkaupunkiseudulla ilmoitus tehdään HSY:lle.