Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapset otettiin kiinni Linnanmäen portilla – huijarit piinaavat huvipuiston henkilökuntaa ja asiakkaita

Ryhmä lapsia otettiin kiinni huvipuiston portilla.

Käytettyjä huvipuistorannekkeita luvattomasti uusiokäyttävät lapset ovat aiheuttaneet ongelmia Linnanmäellä tänä keväänä. Rannekkeisiin liittyviä petoksia tai niiden yrityksiä on ollut useita.

Toissa viikon sunnuntaina Helsingin Uutisten toimittaja kohtasi huvipuiston sisäpuolella lapsia, jotka tiedustelivat vastaantulevilta asiakkailta, olivatko he lähdössä pois huvipuistosta. Heidän tarkoituksenaan oli saada ulos lähtevien ihmisten rannekkeet itselleen.

Pian tämän jälkeen työntekijät pysäyttivät toisen lapsiryhmän, joka oli kävelemässä sisään Linnanmäen pääportista. Työntekijät pyysivät ryhmää näyttämään rannekkeet. Lähemmän tarkastelun jälkeen työntekijät sanoivat rannekkeiden näyttävän siltä, että ne ovat olleet aiemmin toisten käsissä. Työntekijät veivät lapset selvittämään asiaa.

Linnanmäeltä kerrotaan, että rannekkeisiin liittyviä epäselvyyksiä esiintyy kesän aikana jonkin verran, mutta tänä keväänä ilmiö ei ole korostunut. Kun HU meni paikalle viime sunnuntaina, noin 12–16-vuotiaita rannekkeiden kärkkyjiä oli kuitenkin taas paikalla.

Huvipuiston henkilökunta oli ”jokavuotisesta riesasta” silminnähden turhautunut.

– Linnanmäen ranneke on henkilökohtainen ja voimassa yhden päivän ajan. Epäselvät tilanteet käsittelemme aina tapauskohtaisesti. Taustalla voi olla ymmärtämättömyyttä. Jos ranneke ei ole ehjä, selvitämme, onko asiakas itse kiinnittänyt rannekkeen huonosti, Linnanmäen markkinointiviestintä- ja tapahtumajohtaja Kiti Friman sanoo.

Taustalla voi olla ymmärtämättömyyttä.

Hän ei ota kantaa siihen, miksi portilla ollut henkilökunta pysäytti sisään pyrkineet lapset, koska kyseessä oli Frimanin mukaan yksittäistapaus.

Linnanmäen alueelle on ilmainen sisäänpääsy, joten lippuja tai rannekkeita ei yleensä tarkisteta portilla.

Friman pitää väärinkäytöksiä harmillisina.

– Linnanmäki tekee kaiken voitavansa näiden ehkäisemiseksi. Linnanmäellä on turvajärjestelmiä ja koulutettu, valpas henkilöstö.

Hän sanoo, että väärän rannekkeen käytöstä ilmoitetaan vanhemmille ja poliisille tapauskohtaisesti.

Helsingin poliisille ei ole tehty tämän kevään aikana rikosilmoituksia uudelleenkäytetyistä rannekkeista.

– Ehkä tällaisista asioista ei ilmoiteta, kun tekijöinä ovat mahdollisesti alaikäiset lapset, sanoo rikosylikomisario Anne Hietala.

Hietala sanoo, että kuvailluissa tapauksissa henkilö voi syyllistyä lievään petokseen. Siitä voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisi kertoo, että sillä on tiedossa Linnanmäkeen liittyviä nettipetoksia.

– Ne ovat juttuja, joissa henkilö on ostanut rannekkeen Tori.fi:sta tai Facemarketista, ja ranneke on jäänyt saamatta, Hietala sanoo.

Linnanmäki ei ole kieltänyt käyttämättömän, ranteeseen kiinnittämättömän rannekkeen myymistä eteenpäin. Ranneke muuttuu henkilökohtaiseksi, kun se kiinnitetään ranteeseen, Linnanmäeltä kerrotaan.

Huvipuisto suosittelee, että ranneke poistettaisiin kädestä leikkaamalla tai repäisemällä rannekkeen päätyä. Ranneke on syytä hävittää tämän jälkeen roskiin.