Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Epäily sukupuolisyrjinnästä: Helsinkiläisseurakunnan kirkkoherran valinta kumottiin – nyt 3,5 vuoden jälkeen valitaan uusi

Vuonna 2018 tehty valinta kumottiin hallinto-oikeudessa syrjintäepäilyn vuoksi.

Pakilan seurakunnan jäsenet voivat äänestää kesäkuun alussa suorassa kirkkoherranvaalissa.

Kirkkoherraa valitaan Pakilassa jo toistamiseen. Seurakuntaneuvosto valitsi marraskuussa 2018 kirkkoherraksi Tiia Valve-Tuovisen.

Valinnasta tehtiin kuitenkin kaksi oikaisuvaatimusta. Toisen vaatimuksen takana oli muutama seurakuntalainen, toisen takana virkaa hakenut Antti Yli-Opas.

Seurakuntalaisten oikaisuvaatimus hylättiin hallinto-oikeudessa, koska se oli saapunut päivän myöhässä. Yli-Oppaan oikaisuvaatimus jymähti hallinto-oikeuteen 2,5 vuodeksi.

Visa Viljamaa, 35, on paastonnut pian kuusi viikkoa ja kertoo nyt, miksi paaston suosio kasvaa – "Vaikka elämme ennennäkemättömän rikkaassa ajassa, elämästä usein myös puuttuu jotain merkityksellistä"

Päätös tuli viime kesänä. Sen mukaan molemmat hakijat täyttivät viran kelpoisuusvaatimukset, mutta Yli-Opas oli valittua ansioituneempi.

Koska perusteluja vähemmän ansioituneen valinnalle ei esitetty, hallinto-oikeuden mukaan jäi epäily, että kyseessä oli Antti Yli-Oppaan sukupuoleen kohdistunut syrjintä. Seurakuntaneuvoston tekemä päätös kumottiin.

Pakilan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Samuel Kopperoinen pitää hallinto-oikeuden ratkaisua ja perusteluita oikeina.

– Seurakuntaneuvosto voi valita vähemmän ansioituneen, mutta silloin asia pitää perustella. Kyseessä on julkinen virka, jonka täyttämisessä tasapuolisuus on keskeinen vaatimus. Hallinto-oikeuden mukaan syrjinnän mahdollisuutta ei voitu sulkea pois.

Kopperoinen ei itse ollut seurakuntaneuvostossa vuonna 2018 valintaa tekemässä.

Valitusprosessin ajan vt. kirkkoherrana toimi Valve-Tuovinen.

– Ei tällainen ole varsinaisesti työilmapiiriä parantanut, Kopperoinen toteaa.

Ainolla, 19, ja Ursulalla, 19, on kummallakin yli 10 sisarusta, joten toimeliaisuus on tuttua – Nuoret naiset keksivät itselleen kesätyön, jonka perässä ovat valmiit ajamaan jopa 200 km

Hän uskoo, ettei tilanne ole näkynyt seurakuntalaisille: rippikoulut ja jumalanpalvelukset ovat pyörineet ja perushallinto hoitunut, mutta pitkänajan strategiaa ei ole avoimessa tilanteessa voitu tehdä.

–Tulevaisuuden isoista kysymyksistä esimerkiksi seurakunnan yhdistymisestä ei ole tehty kunnollista selvitystä.

Hallinto-oikeutta hän ei lähde hitaudesta syyttämään.

– Siellä on varmasti ollut kiireellisempiäkin tapauksia kuin yhden helsinkiläisseurakunnan kirkkoherran valinta.

Seurakuntaneuvosto päätti viime syksynä, että uusi valinta järjestetään siten, että seurakuntalaiset saavat äänestää.

– Ajattelimme, että se on täysin avoimena valintana paras tapa puhdistaa ilmaa ja saada erilaisia näkemyksiä esille. Näkemysten kirjo on kirkollisella puolella paljon laajempi kuin esimerkiksi kunnallispolitiikassa.

Valintatapa suosii seurakuntalaisille tuttuja ehdokkaita, mikä näkyy ehdokasasettelussa.

Virkaa haki, ja ehdolle asetettiin kaksi henkilöä: kertaalleen valittu Valve-Tuovinen sekä aiemmin seurakunnassa palvellut Henrik Wikström.

Antti Yli-Opas ei hakenut virkaa. Hänet valittiin vuosi sitten Laihian kirkkoherraksi.

– Äänestän ihan periaatteesta, sillä seurakunta edustaa sellaista kulttuuria, jota haluan säilyttää, toteaa itäpakilalainen Riitta Rusama, 72.

Hän kertoo pohtineensa, onko kirkkoherralla ylipäätään merkitystä.

– Ajattelen, että hän on henkilö, joka minut hautaa, Rusama nauraa.

– Ihmisläheinen pitäisi myös olla.

Helsinkiläinen Aulikki, 72, on niin pidetty, että sai jopa epävirallisen nimikkopuiston – vaikutti työurallaan satojen perheiden elämään: "Taisin välillä tietää raskauksista ennen puolisoa"

Elina Autio, 40, aikoo myös äänestää. Hänestä kirkkoherran pitäisi olla etenkin työyhteisön hengenluoja. Kun työntekijöiden keskuudessa on hyvä henki, silloin seurakuntalaisten on helppo tulla mukaan toimintaan. Aution lapset käyvät seurakunnan päiväkerhoa.

HU:n haastatteleman rouvan mielestä on tärkeää, miten kirkkoherra näkee Raamatun asiat ja kohtelee seurakuntalaisia. Kirkkoherra-titteliä hän aina vieroksunut.

– Eikö paimen olisi jotenkin hellempi, hän ehdottaa.

Pakilassa suora kirkkoherranvaali on järjestetty viimeksi vuonna 1995, jolloin seurakuntalaiset valitsivat Leo Norjan pitkäaikaiseksi kirkkoherrakseen.

Pakilan seurakunnassa oli huhtikuussa 12 424 jäsentä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet, jotka on merkitty jäseniksi vähintään 70 päivää ennen vaalia.

Tomi Nieminen, 31, vaihtoi pappisvalan kahviin – nyt hän tekee työtä, johon ei kone pysty: "Kahvinmaistaja on kuin mittari"

Pakilassa seurakuntaan kuuluu 65,4 prosenttia alueen asukkaista. Kirkkoonkuulumisprosentti on alueella Helsingin suurin.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 5. kesäkuuta, ennakkoäänestyspäivät ovat 30.5.–3.6. Vaalipaneeli järjestetään tiistaina 24. toukokuuta Pakilan kirkolla.

Oikaisu 23.5. klo 10.35: Poistettu viittaus siitä, että Antti Yli-Opas olisi jäänyt kakkossijalle kirkkoherranvalinnassa. Seurakuntaneuvoston mielestä Kaisa Heininen olisi ollut toiseksi paras hakija Pakilan kirkkoherranvirkaan ja Antti Yli-Opas kolmanneksi paras hakija.

Pyhiinvaelluksesta on tullut ilmiö, ja siksi Suomessakin elvytetään vanhoja reittejä ja luodaan uusia – "Mietin aluksi, kuuluuko tämä luterilaisille ollenkaan", pappi ja tietokirjailija Kaisa Kariranta sanoo

Kallion kirkossa on ainutlaatuinen paikka – Vierailu voi päättyä itkuun

Koulu jäi tyhjilleen Pohjois-Helsingissä, ilkivallantekijät iskivät heti – nyt purkaminen on alkanut

Helsinkiläisellä pientaloalueella on kummasteltu kauheaa lemua – Asukas: "Olemme haistelleet monta viikkoa suorastaan p****n hajua"