Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USU: Suomen Nato-jäsenyys on varma, arvioi ministeri Haavisto – "Huoli harmaasta ajasta on väistynyt"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää Suomen Nato-jäsenyyttä varmana, ministeri kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Vaikka Nato-maa Turkki on osoittanut haluavansa tehdä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista ennakoitua hankalamman, on ulkoministeri tästä huolimatta vakuuttunut siitä, että pääsee lopulta Suomi puolustusliiton jäseneksi.

– Eiköhän se varmaa ole. Olemme prosessissa aika pitkällä, ja loppupää häämöttää. Meillä on niin vahva tuki suurelta joukolta Nato-maita, että kyllä tästä varmasti ratkaisu löytyy, Haavisto sanoo Uutissuomalaiselle.

Haavisto kuvaa jäljellä olevaa jäsenyysprosessia neljän portin pujotteluradaksi. Kaikissa neljässä kohdassa tarvitaan kuittaus jokaiselta nykyiseltä Nato-maalta.

– Kyllä tämä pujottelurata läpi viedään. Tässä tarvitaan nyt diplomatiaa, aikaa ja mielen malttia.

Vaikka niin sanottu harmaa aika eli Nato-jäsenyyden hakemisen ja varsinaisen jäsenyyden välinen ajanjakso voi venyä, ei Haaviston mukaan syytä huoleen ole. Suomi on saanut vankkoja turvallisuuslupauksia useilta merkittäviltä suunnilta.

– Huoli on ainakin osittain poistunut, koska olemme saaneet niin vahvat turvallisuuslupaukset Britannialta, Yhdysvalloilta, pohjoismaisilta Nato-mailta ja esimerkiksi Puolalta ja Ranskalta. Aiemmin mietityttänyt huoli harmaasta ajasta on väistynyt.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa – Yle: Pekka Haaviston käyttämä kynä hupeni äkkiä lähes keräilyharvinaisuudeksi

Voiko Nato-jäsenyydestä ajatella Suomessa väärin, Ano Turtiainen, Veronika Honkasalo ja Juha Mäenpää? – "Ei vaikuta meikäläisen mopon ohjaukseen"

Panu Laturia pidettiin Nato-vastustuksen ikonina: nyt hän iloitsee Marinin ja Niinistön päätöksestä – "Suomi ei pärjää yksin"