Kaksi vuotta sitten, kesällä 2020 ilmoitettiin, että Eskimo-puikon nimi tulee vaihtumaan. Samana vuonna Valio ilmoitti luopuvansa Turkkilaisen jugurtin pakkauksessa olleesta fetsipäisestä miehestä, sekä vaihtavansa Mustapekka-kerman nimen pippurikermaksi.
Myös Fazer twiittasi kesällä 2020 harkitsevansa Geisha-suklaan nimen muuttamista. Yhtiöstä todettiin, että maailma on tuotteen pitkän olemassaolon aikana muuttunut.
– Mikä 1900-luvun alussa oli eksoottista ja kiinnostavaa, näyttäytyy nykymaailmassa usein epäsopivana. Otamme palautteen vakavasti ja harkitsemme parhaillamme vaihtoehtoja brändille, Fazerilta twiitattiin.
Tällä hetkellä geishaa myydään kuitenkin edelleen ja tuoteperhe on päin vastoin kasvanut: brändin nimellä myydään muun muassa jäätelöä ja keksejä.
Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola on äärimmäisen niukkasanainen yhtiön päätöksestä säilyttää Geisha-nimi.
– Meillä ei ole Geishan jatkosuunnitelmista nyt mitään uutta kerrottavaa, Eerola kuittaa sähköpostitse, eikä vastaa toimituksen puhelinsoittoihin.
Iltalehdelle Eerola sanoi kesäkuussa 2020, että nimen muuttamista harkitaan palautteiden perusteella.
– On rasismiin liittyviä palautteita, naisten tasa-arvoon liittyviä palautteita ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä palautteita, viestintäjohtaja Eerola kertoi tuolloin lehdelle.
Geisha tunnetaan japanilaisessa kulttuurissa miesseurueiden viihdyttäjänä. Geisha-tytön kuva poistettiin suklaapakkauksesta Seura-lehden mukaan vuonna 2004.
Eskimo-puikko muuttui viime vuoden keväällä Pingviini Puikoksi. Elintarvikeyritys Froneri Finland kertoi tuolloin tiedotteessa, että nimivaihdos oli ollut mietinnässä jo pidempään, sillä kuluttajapalautetta asiaan liittyen oli saatu aika ajoin.
– Tasa-arvo ja kunnioitus kuuluvat vahvasti Fronerin arvoihin, ja siksi poisoppimista loukkaavista termeistä pidetään jäätelöyrityksessä tarpeellisena asiana, luonnehdittiin tiedotteessa.
– Vaikka suomen kielessä eskimo-sana ei ole sävyltään pahantahtoinen, on tässä syvimmiltään kyse olemassa olevasta ihmisryhmästä, jolla on oikeus määritellä itse, mitä termejä on sopivaa käyttää. Suurin osa kanadalaisista ja grönlantilaisista alkuperäiskansan edustajista preferoi muita termejä. Koimme, että tätä on tärkeää kunnioittaa, Froneri Finlandin markkinointijohtaja Minna Brunberg kertoi tiedotteessa.