Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

1800 euron saatavia Helsingin kaupungilta odottanut: "Minua suututtaa" – Noin 500 opettajan sijaisen palkat maksettu myöhässä

Helsingin kaupungilla on ollut ongelmia opettajien sijaisten palkanmaksussa. Palkanmaksu on viivästynyt maalis-huhtikuussa ja maksetuissa palkoissa on ilmennyt virheitä.

– Arviolta noin 500 opettajan sijaisen palkanmaksu on viivästynyt, kertoo taloushallintopalvelun toimitusjohtaja Päivi Turpeinen sähköpostitse.

Yksi palkkansa myöhässä saanut sijainen kirjoitti asiasta Lukijan areenalla (HU 17.4.).

Hän kertoo saaneensa maaliskuun palkkansa huhtikuun puolivälissä.

– Siinäkin päivämäärät olivat virheellisiä, sijainen kertoo HU:lle.

Palkat jäävät saamatta

Hän kertoo tekevänsä sijaisuuksia lähes päivittäin. Hänen kohdallaan kyse oli noin 1 800 euron palkkasaatavien maksusta noin kahden viikon viiveellä.

– Minua suututtaa. Nyt helpottaa hieman, kun sain osan palkoista, sijainen kertoo.

Hän kertoo tietävänsä kollegoita, joille sijaisuuksista maksettu korvaus on ainoa tulonlähde.

Manuaalisen työn määrä yllätti meidät.

– Jostain muualta pitää rahat silloin kaivaa.

HU:n haastattelema sijainen kertoo pitävänsä tarkasti kirjaa tekemistään sijaisuuksista ja seuraavansa aina, että palkka on maksettu oikein. Koskaan aiemmin ongelmia ei ole ollut.

Häntä hirvittää kollegoiden puolesta, jotka ovat luottaneet palkanmaksun toimivuuteen.

Sijaisilla voi olla saatavia yksittäisistä tunneista tai useilta päiviltä, myöntää Päivi Turpeinen.

– On todella valitettavaa, että emme ole pystyneet maksamaan palkkoja kohtuullisessa ajassa. Tilanne ei ole missään tapauksessa hyväksyttävä, Turpeinen sanoo.

Normaalikäytännön mukaisesti tehdystä työstä maksetaan 30 vuorokauden kuluessa.

Turpeisen mukaan ongelmat johtuvat uuden palkkajärjestelmän käyttöönotosta sekä siitä, että juuri sijaisten palkanmaksu sisältää edelleen paljon manuaalisia työvaiheita.

– Meillä oli puolentoista kuukauden mittainen tauko, ns. jäädytysaika, jolloin vanha järjestelmä oli kiinni ja uusi ei ollut vielä käytössä. Tänä aikana kertyi valtava määrä manuaalisia lomakkeita, joiden siirtäminen sähköiseen järjestelmään viivästytti palkanmaksua.

Mahdollisista viivästymisistä ei tiedotettu palkansaajille etukäteen.

– Valitettavasti ylimääräisestä resursoinnista huolimatta manuaalisen työn määrä yllätti meidät.

Päiväkodin johtajan ilon aihe Helsingissä: ”Saatiin yksi uusi opettaja” – sijaispalvelun listoilla olevat eivät välttämättä vastaa edes puhelimeen

Sijaisopettajat tekevät arviolta 2 000 – 3 000 keikkaa kuukaudessa kaupungin kouluissa.

Kevättalvella sijaisia on ollut todennäköisesti tavanomaista enemmän, kun korona sairastutti ja vei karanteeniin opettajia.

– Teemme hartiavoimin töitä sen eteen, että keikat saadaan mahdollisimman nopeasti maksuun. Palkanlaskentaan rekrytoidaan myös lisää henkilöstöä.

– Tilanteella on kohtuuttomia vaikutuksia yksittäisen henkilön arkeen ja teemme osaltamme kaikkemme, että virheet saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti.

Turpeinen kertoo, että uuden palkkajärjestelmän käyttöönoton avulla manuaalisen työn määrä prosessissa vähenee.

– Jatkossa tieto viedään suoraan järjestelmään siellä, missä se syntyy. Tällä tavoin tieto liikkuu turvallisesti oikeaan paikkaan, eikä tarvitse täyttää erillisiä paperilomakkeita ja lähettää niitä eteenpäin. Henkilöstölle asioiden hoitaminen myös helpottuu, kun he esimerkiksi voivat viedä itse omia tietojaan suoraan järjestelmään.

"Opettajilta on viety keinot puuttua tehokkaasti" – motoristi Marko Saarinen, 58, käy kouluissa puhumassa lapsille ja sanoo, että kiusaamisen luonne on muuttunut

Luottamusmies: ”Palkan pitäisi alkaa kolmosella” – Nyt henkilöstövuoto käy päiväkodeista kouluihin

Helsingin päiväkodeista puuttuu 925 varhaiskasvatuksen opettajaa – Yliopistojen aloituspaikkoja on lisätty, mutta riittääkö se?

Helsinki valitsi uuden johtajan – palkka 9350 e/kk