Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä syystä venesataman bensa on kalliimpaa kuin muualla – yrittäjän mukaan polttoaineen hinnannousun vaikutuksia vaikea ennakoida: "Kun on loma ja aurinko paistaa..."

Polttoaine on kallista, mutta venettä käytetään tyypillisesti vain lyhyen ajan.

Aurinko paistaa täydeltä taivaalta, ja heikko tuuli nostaa meren pintaan vain pientä väreilyä.

Sää sopisi veneilyyn loistavasti, mutta Espoon ainoalla veneasemalla ei näy tankkaajia. Syy lienee siinä, että on arkipäivä eivätkä kaikki ole vielä laskeneet veneitään vesille.

Polttoaineen myynti veneilijöille on vahvasti sesonkiluonteista. Asemilla käy kuhina kesäviikonloppuina ja kesälomakuukausina. Talvella myynti on kirjaimellisesti jäissä.

Espoossa on ainoastaan yksi veneasema, Svinön venesatamassa sijaitseva Seapoint Espoo. Lähimmät asemat ovat Helsingin Lauttasaaressa ja Kirkkonummen Porkkalassa.

Seapoint-veneasemia pyörittää Juva Shipping Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Fredrik Ekroos kertoo, että Espooseen on aika ajoin kaavailtu toista veneasemaa mutta hankkeet on arvioitu kannattamattomiksi.

– Se, että jokaisella olisi omassa kotisatamassa asema, olisi hienoa, mutta se ei ole mahdollista, koska se tulisi niin kalliiksi, hän sanoo.

Ongelma on sesonkiluontoisuus. Veneaseman perustaminen on kallista, ja polttoainetta myydään vain lyhyellä kesäkaudella.

Uusi veneasema on Ekroosin mukaan satojen tuhansien eurojen investointi. Hintaa nostavat tiukentuvat ympäristömääräykset.

Ongelma on sesonkiluontoisuus.

Sesonkiluonteisuus selittää Ekroosin mukaan myös sen, miksi polttoaine on veneasemilla huoltoasemia kalliimpaa.

– Autoasemalla on periaatteessa samat kulut kuin veneasemalla, mutta se toimii ympäri vuoden, jolloin kulut jakautuvat suuremman litramäärän kesken, Ekroos sanoo.

Venäjän hyökkäyssota on nostanut polttoaineiden hinnat ennätyslukemiin. Fredrik Ekroosin mukaan hintojen nousun vaikutuksia on vaikea ennakoida.

Vesillä polttoainetta kuluu tyypillisesti enemmän kuin maantieliikenteessä. Toisaalta veneitä käytetään lyhyen aikaa kesällä.

Ekroos pitää mahdollisena, että osa veneilijöistä tekee lyhyempiä retkiä ja viettää enemmän aikaa vierasvenesatamissa.

Yhä useampi saattaa myös etsiä taloudellisempaa ajotapaa. Polttoaineen kulutusta on mahdollista vähentää, kun pitää veneen pohjan puhtaana ja ajaa oikeaa nopeutta.

– Sehän on myös luonnon kannalta tätä päivää, Ekroos huomauttaa.

Ekroos arvioi, että osa veneilijöistä ei muuta suunnitelmiaan lainkaan, vaikka polttoaine maksaa entistä enemmän.

– Jos on päättänyt pitää viikon loman ja aurinko paistaa, voi olla, että ei siinä jää vene rantaan.

Seapoint Espoo kokeilee tänä kesänä uudenlaista palvelua.

Aseman kioski on ollut perinteisesti auki kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle. Kioski on ollut auki säävarauksella.

Tänä vuonna Seapoint Espoossa kokeillaan itsepalvelumyymälää. Aukioloaikaa ei ole lyöty vielä lukkoon, mutta kioski on todennäköisesti auki kymmenestä kuuteen tai kahdeksaan.

– Työntekijät avustavat edelleen asiakkaita tankkauksessa ja neuvovat kioskin käytössä, mutta asiakkaat käyvät ostamassa haluamansa tuotteet itse ja käyttävät kassakonetta itsenäisesti, Juva Shipping Oy:n operatiivinen johtaja Ari Kokko kertoo.

Hänen mukaansa myöhemmin asiakkaille on tarkoitus tarjota mahdollisuus tunnistautumiseen, jolloin tunnistautuneet asiakkaat voivat käyttää kioskia ympäri vuorokauden.

Kyseessä on pilottihanke, joka saattaa laajentua tulevaisuudessa muille Seapointin veneasemille.