Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Helsinkiin perustettiin aivan uudenlainen kauppa, jonne vaaditaan ajanvaraus – näin se toimii

Uusi ruoka-avun muoto voisi syrjäyttää jopa leipäjonot. Toiminta on kuitenkin vaakalaudalla.

Pitäjänmäessä mullistetaan tapaa jakaa ruoka-apua. Sen sijaan, että hakija saisi valmiin kassin leipäjonosta, hän voi vierailla kaupassa ja valita mukaansa mitä tarvitsee.

Kirkon takapihalla Turkismiehenkujalla avattiin tammikuussa tiettävästi Helsingin ensimmäinen diakoninen kauppa, jonka nimi on ytimekkäästi Kauppa.

Perinteinen kauppa ei ole kyseessä, vaan kuka tahansa, pääasiassa ruoka-apua tarvitseva, voi ajanvarauksella tulla hakemaan hyllyssä olevia elintarvikkeita ja käyttötavaroita omiin tarpeisiinsa.

– Ihmiset tulevat tänne joko diakoniatyöntekijän lähettämänä tai soittamalla meille ja kertomalla etunimen, sanoo projektikoordinaattori Pia Saarela.

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Alkuvuoden aikana Saarelan ja hankkeen toisen projektikoordinaattorin Olga Nurmisen yhteinen kalenteri on ollut viikoiksi täynnä. Tarvetta maksuttomalle ruoalle ja samalla annettavalle diakoniselle keskusteluavulle on ollut.

Vajaan viiden kuukauden aikana käyntejä kirkon takahuoneessa sijaitsevassa entisessä toimistossa on ollut noin 1 200. Lisäksi valmiiksi pakattuja ruokakasseja on jaettu länsihelsinkiläisille 60 viikossa.

"Kiovan lähiöissä tuli ajatus, että jos olisimme Helsingissä..." – Kaksi avustusmatkaa tehnyt Martin Glantz, 62, on nähnyt pommitusten tuhot omin silmin

– Kenelle tahansa voi tulla äkillinen kriisitilanne elämässä. Mullistavaa on ollut, ettei meidän tarvitse miettiä, mitä ihminen tarvitsee, vaan hän kertoo sen meille ja me yritämme toimia heidän tarpeidensa mukaan, Nurminen toteaa.

Periaate on, että ilmaiseksi saatavien avustustarpeiden määrää ei ole rajoitettu. Kokemus on osoittanut, että avustuksia otetaan vain sen verran kuin tarvetta on. Moni kaupassa kävijä haluaa, että muutkin pääsevät hyötymään avusta.

Ruokatarvikkeet tulevat lähes kokonaan lahjoituksina ruoka-apua Helsingissä koordinoivalta Stadin safkalta. Joka maanantai kirkon takahuoneeseen tuodaan 40 lihalaatikollista ruokaa jaettavaksi.

Kaupaksi muuttuneen pienen takahuoneen hyllyistä löytyy tällä kertaa puhdistusainetta, korppuja, keksejä, puuroja, muroja, vaippoja, hiusväriä, karkkeja, koiran- ja kissanruokaa, banaaneja, omenoita, shampoota, kahvia, takki ja muutama pari kenkiä. Takahuoneen kylmätiloissa on usein tuore-elintarvikkeita, kuten jauhelihaa, nakkeja, margariinia ja tuorejuustoja.

Jokaiselle asiakkaalle varataan aikaa tunti.

– Täällä voi kertoa omista huolista. Olemme tarvittaessa ohjanneet avun piiriin. Haluamme olla matalan kynnyksen palvelu, sanoo Nurminen.

Pilottihankkeen kunnianhimoisena tavoitteena olisi pitkällä aikavälillä poistaa Helsingistä ruokajonot kokonaan.

– Tämä on inhimillisempää ja yksityisempää. Vaitiolovelvollisuus säilyy, Nurminen jatkaa.

Eeva Kilpi-Nevalainen, 56, ennätti lähettää 117 työhakemusta ilman tulosta, kunnes sattuma puuttui peliin – "Onneksi avasin suuni oikeassa paikassa"

Kauppa on osa tänä vuonna perustettua Lännen Varustamoa, joka on vuoden mittainen, neljän seurakunnan yhteinen kehittämisprojekti.

Lännen Varustamo jalkautuu kauppakeskuksiin ja alueen tapahtumiin. Kauppa toimii osana kirkon tekemää diakoniatyötä. Asukkaat ovat saaneet olla mukana suunnittelussa ja tuoneet kauppaan muun muassa hyllyjä.

Huopalahden rovastikuntaan kuuluu Kannelmäen, Pitäjänmäen, Munkkiniemen ja Haagan seurakunnat. Rahoituksesta on vastannut Pitäjänmäen seurakunta ja seurakuntayhtymä.

Hyvin alkaneen hankkeen haasteena on, että rahoitusta on myönnetty vain tälle vuodelle. Ensi vuonna toiminta uhkaa loppua, mikäli lisärahoitusta ei saada.

Kauppa on ennen kesätaukoa auki enää tämän viikon. Aikoja voi seuraavan kerran varailla elokuun puolivälistä alkaen numerosta 040 547 3427.

Asunnottomana itsekin ollut Markku Leinonen halusi auttaa vähävaraisia – lahjoittajien vyöry aiheutti yrittäjälle yllättävän ongelman: "Kahvia ja leipiä ei haeta riittävästi"

Thairavintola laskuttaa lautaselle jätetystä ruoasta 11,90 e – myös helsinkiläinen sushipaikka turvautuu lisämaksuun: "Arvostamme ruokaa ja ympäristöä"

Koronapandemia on aiheuttanut "kytevän pommin" – asiantuntija Kirsi Huldén: "Jälkityö on tekemättä"

Hävikkiruokakasseja jaetaan helsinkiläisellä asukastalolla kahdesti viikossa – "Vastaamme todelliseen tarpeeseen, joku saattaa jäädä syömään jo heti puistoon"

Hurstin Valinnasta ruokakassin hakee nyt 600 henkeä päivässä – jono kiemurrellut pitkin Kalliota, Sini Hurstilla on asiaan yksinkertainen selitys