Länsi-Helsinkiin perustettiin aivan uudenlainen kauppa, jonne vaaditaan ajanvaraus – näin se toimii
2
Projektikoordinaattorit Pia Saarela (oik.) ja Olga Nurminen kiittelevät hyvin alkanut alkuvuotta. Kaupan varauskalenteri on ollut täynnä. – Tarvetta avulle on selvästi ollut, Saarela sanoo. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaHyllyssä on myös kenkiä ja takki. Sanna Jompero-Lahokoski
Uusi ruoka-avun muoto voisi syrjäyttää jopa leipäjonot. Toiminta on kuitenkin vaakalaudalla.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
Pitäjänmäessä mullistetaan tapaa jakaa ruoka-apua. Sen sijaan, että hakija saisi valmiin kassin leipäjonosta, hän voi vierailla kaupassa ja valita mukaansa mitä tarvitsee.
Kirkon takapihalla Turkismiehenkujalla avattiin tammikuussa tiettävästi Helsingin ensimmäinen diakoninen kauppa, jonka nimi on ytimekkäästi Kauppa.
Perinteinen kauppa ei ole kyseessä, vaan kuka tahansa, pääasiassa ruoka-apua tarvitseva, voi ajanvarauksella tulla hakemaan hyllyssä olevia elintarvikkeita ja käyttötavaroita omiin tarpeisiinsa.
– Ihmiset tulevat tänne joko diakoniatyöntekijän lähettämänä tai soittamalla meille ja kertomalla etunimen, sanoo projektikoordinaattori Pia Saarela.
Ruoka-apu tarjoaa pääasiassa kuivaelintarvikkeita. Tuoretuotteita säilytetään takahuuoneen jääkaapeissa. Sanna Jompero-Lahokoski
Alkuvuoden aikana Saarelan ja hankkeen toisen projektikoordinaattorin Olga Nurmisen yhteinen kalenteri on ollut viikoiksi täynnä. Tarvetta maksuttomalle ruoalle ja samalla annettavalle diakoniselle keskusteluavulle on ollut.
Vajaan viiden kuukauden aikana käyntejä kirkon takahuoneessa sijaitsevassa entisessä toimistossa on ollut noin 1 200. Lisäksi valmiiksi pakattuja ruokakasseja on jaettu länsihelsinkiläisille 60 viikossa.
– Kenelle tahansa voi tulla äkillinen kriisitilanne elämässä. Mullistavaa on ollut, ettei meidän tarvitse miettiä, mitä ihminen tarvitsee, vaan hän kertoo sen meille ja me yritämme toimia heidän tarpeidensa mukaan, Nurminen toteaa.
Periaate on, että ilmaiseksi saatavien avustustarpeiden määrää ei ole rajoitettu. Kokemus on osoittanut, että avustuksia otetaan vain sen verran kuin tarvetta on. Moni kaupassa kävijä haluaa, että muutkin pääsevät hyötymään avusta.
Ruokatarvikkeet tulevat lähes kokonaan lahjoituksina ruoka-apua Helsingissä koordinoivalta Stadin safkalta. Joka maanantai kirkon takahuoneeseen tuodaan 40 lihalaatikollista ruokaa jaettavaksi.
Avustuksilla satuja ruokatarpeita toimittaa Stadin safka. Sanna Jompero-Lahokoski
Kaupaksi muuttuneen pienen takahuoneen hyllyistä löytyy tällä kertaa puhdistusainetta, korppuja, keksejä, puuroja, muroja, vaippoja, hiusväriä, karkkeja, koiran- ja kissanruokaa, banaaneja, omenoita, shampoota, kahvia, takki ja muutama pari kenkiä. Takahuoneen kylmätiloissa on usein tuore-elintarvikkeita, kuten jauhelihaa, nakkeja, margariinia ja tuorejuustoja.
Jokaiselle asiakkaalle varataan aikaa tunti.
– Täällä voi kertoa omista huolista. Olemme tarvittaessa ohjanneet avun piiriin. Haluamme olla matalan kynnyksen palvelu, sanoo Nurminen.
Pilottihankkeen kunnianhimoisena tavoitteena olisi pitkällä aikavälillä poistaa Helsingistä ruokajonot kokonaan.
– Tämä on inhimillisempää ja yksityisempää. Vaitiolovelvollisuus säilyy, Nurminen jatkaa.
Kauppa toimii Pitäjänmäen kirkon sisäpihalla. Paikalle voi tulla vain ajanvarauksella. Kuvassa projektikoordinaattorit Pia Saarela (oik.) ja Olga Nurminen. Sanna Jompero-Lahokoski
Kauppa on osa tänä vuonna perustettua Lännen Varustamoa, joka on vuoden mittainen, neljän seurakunnan yhteinen kehittämisprojekti.
Lännen Varustamo jalkautuu kauppakeskuksiin ja alueen tapahtumiin. Kauppa toimii osana kirkon tekemää diakoniatyötä. Asukkaat ovat saaneet olla mukana suunnittelussa ja tuoneet kauppaan muun muassa hyllyjä.
Huopalahden rovastikuntaan kuuluu Kannelmäen, Pitäjänmäen, Munkkiniemen ja Haagan seurakunnat. Rahoituksesta on vastannut Pitäjänmäen seurakunta ja seurakuntayhtymä.
Hyvin alkaneen hankkeen haasteena on, että rahoitusta on myönnetty vain tälle vuodelle. Ensi vuonna toiminta uhkaa loppua, mikäli lisärahoitusta ei saada.
Kauppa on ennen kesätaukoa auki enää tämän viikon. Aikoja voi seuraavan kerran varailla elokuun puolivälistä alkaen numerosta 040 547 3427.