Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkopaneelit sopivat myös moneen kerrostaloon – "Olen törmännyt oletuksiin, että kannattavuus olisi yleisesti huono", sanoo Motivan asiantuntija

Motivan asiantuntija kertoo, mitä aurinkosähköjärjestelmästä haaveilevien kannattaa ottaa huomioon.

Vantaan Koivuhaassa sijaitsevan kerrostalon katolla on 22 aurinkopaneelia. Ne tuottavat kiinteistösähköä, jolla muun muassa pyöritetään ilmanvaihtoa ja liikutetaan hissiä. Ylijäämäsähkö myydään Vantaan Energialle.

Talo on Valtteri Ennevaaran kotitalo. Aurinkopaneelit asennettiin talon rakennusvaiheessa vuonna 2019. Aurinkopaneeleja on myös matalan talosaunan katolla.

– Käytännössä nämä ovat huoltovapaita. Talvella aurinkopaneelit saavat jäädä lumen alle, Ennevaara kertoo.

Ennevaara uskoo yhä useamman taloyhtiön kiinnostuvan aurinkosähköstä vihreän siirtymän edistämiseksi.

Kestävän kehityksen yhtiön Motivan asiantuntija Teemu Kettusen mukaan aurinkosähkö soveltuu moneen taloon, kunhan paneeleille vain löytyy varjostamaton asennuspaikka.

Kattoremontti kannattaa tehdä ensin.

– Olen törmännyt oletuksiin, että aurinkosähkön kannattavuus taloyhtiökohteissa olisi yleisesti huono tai etteivät paneelit tuottaisi Suomen olosuhteissa riittävästi sähköä ollakseen kannattavia. Oletukset eivät pidä paikkaansa, Kettunen sanoo.

Marras–tammikuussa paneeleiden tuotto on lähellä nollaa, mutta vuositasolla kolmisen aurinkopaneelia tuottaa Kettusen mukaan sähköä noin 800–1 000 kWh.

Ennevaaran mielestä ainut ongelma on se, ettei aurinkosähköä voi varastoida. Kettunen mainitsee, että optimaalisinta olisikin, jos tuotettu sähkö kuluisi pääosin taloyhtiössä eli sähköverkkoon myydyn sähkön osuus pysyisi melko pienenä.

– Silloin kun taloyhtiöllä on käytössä hyvityslaskenta, kiinteistösähkönkulutuksen ylittävä paneeleiden tuotto voidaan jyvittää huoneistojen sähkönkulutukseen.

Kettunen myöntää, että on taloyhtiöitä ja tilanteita, joissa aurinkosähkö kannattaa unohtaa.

– Kohde ei ole sopiva, jos paneeleille ei ole riittävän varjostamatonta asennuspaikkaa. Lähivuosina tulossa oleva kattoremontti kannattaa tehdä ensin. Rakennuksen suojelustatus ei ole automaattisesti este paneeleiden asentamiselle, mutta on mahdollista, ettei lupaa myönnetä.

Matka kohti aurinkosähköä alkaa riippumattoman asiantuntijan tekemällä kartoituksella. Kartoituksen voi tehdä muun muassa alan insinööritoimisto tai aurinkosähköjärjestelmiä toimittava yritys.

– Tavoitteena on hankkia tietoa järjestelmän soveltuvuudesta ja siitä, kuinka suuri järjestelmä kannattaa asentaa. Tärkeitä tietoja ovat myös budjettihinta ja kannattavuusarvio, Kettunen toteaa.

Jos kartoitus näyttää aurinkosähkölle vihreää valoa, seuraavana on yhtiökokouskäsittely.

Yhtiökokouksen hyväksyttyä hankkeen, alkaa kilpailutus ja aurinkosähköjärjestelmän hankinta avaimet käteen toteutuksena.