Ohjaajamestari jälleen filmintekoon – Tutkija: ”Etenkin yksi asia viehättää suomalaisia Kaurismäen elokuvissa”

Aki Kaurismäki ei luovu ohjaamisesta. Seuraavaa elokuvaa kuvataan Kalliossa.

Ohjaaja Aki Kaurismäki, 65, yllätti alkukesästä kertomalla, että aikoo tehdä vielä yhden elokuvan. Kuolleet lehdet on Kaurismäen 20. kokoillan elokuva, jota ryhdytään kuvaamaan elokuussa Kalliossa.

– Odotukset uutta elokuvaa kohtaan ovat korkealla. Kun ajatellaan, että kyseessä on Työläistrilogian neljäs osa, minua kiinnostaa ennen kaikkea se, mitkä ovat yhteydet aiempiin elokuviin ja mitä uutta on tulossa, kertoo elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jaakko Seppälä, 45.

Helsingin yliopistolla tutkijana työskentelevä Seppälä muistuttaa, että trilogian ensimmäinen elokuva oli jo vuonna 1986 ilmestynyt Varjoja paratiisissa.

Seppälä on tutkimuksissaan tehnyt selkoa muun muassa siitä, millaisena yksinäisyys näyttäytyy Kaurismäen elokuvissa.

– Akin elokuvat yhdistävät komediaa ja melodraamaa ja ne koskettavat tunteita tavalla, joka ei ole helposti muiden ohjaajien kopioitavissa. Vaikka roolihahmot joutuvat elokuvissa koviinkin vaikeuksiin, he eivät koskaan luovu toivosta. Tämä viehättää erityisesti meitä suomalaisia, Seppälä pohtii.

– Vaikka Kaurismäen filmejä pidetään supisuomalaisina, niiden teemat ovat lähes aina universaaleja. Siksi ne menestyvät maailmalla.

Kaurismäen tyylin arvostelijat kritisoivat usein sitä, että hänen elokuvansa muistuttavat liikaa toisiaan. Seppälän mukaan näin eivät asiat alkuunkaan ole.

– Kaurismäki on tehnyt sekä mykkä- että äänielokuvia, joiden joukossa on väri- ja mustavalkokuvia. Osa elokuvista on hyvinkin harkittuja, mutta jotkut taas on tehty käytännössä lähes ilman käsikirjoitusta, Seppälä muistuttaa.Kuolleet lehdet tuo valkokankaalle kaksi näyttelijää, jotka pääsevät näyttämään taitonsa ensi kertaa Kaurismäen elokuvissa. Päärooleissa nähdään Alma Pöysti ja Jussi Vatanen.

– Odotan mielenkiinnolla etenkin Vatasen roolisuoritusta. Hänessä on sellaista minimalististen eleiden osaamista, joka menee täydellisesti yksiin Kaurismäen elokuvataiteen kanssa, Seppälä arvioi.

Hän itse nostaa Akin ohjaamista elokuvista esiin kolme, jotka ovat ylitse muiden.

Kauas pilvet karkaavat on ensimmäinen valkokankaalla näkemäni Kaurismäen elokuva ja sen väri- ja valomaailma tekivät minuun todella vahvan vaikutuksen. Le Havre taas nosti kansainvälisyyden uudelle tasolle.

Tulitikkutehtaan tytössä kuvailmaisu on yksi pienimuotoisimmista, mitä olen nähnyt. Siinä Kati Outisen esittämä roolihahmo kokee surua, alakuloa ja pettymystä äärimmäisen pienin ja herkin elein, Seppälä analysoi.

Monen filmin koti

Kaurismäen jalanjäljille

Kallion kävelyfestivaalin perinteinen juhannuskävely kulkee nyt Aki Kaurismäen elokuvien kuvauspaikoilla. Kävely keskittyy etenkin elokuviin Mies vailla menneisyyttä, Varjoja paratiisissa ja Tulitikkutehtaan tyttö.

Kävely järjestetään 24. 6. kello 17.30.Lähtöpaikka Aleksis Kiven katu 17 (Konepajakadun kulma).

Oppaana Juhani Styrman. Kesto 90 minuuttia. Liput 10 euroa käteisellä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut