Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Diili-finalistiin voi törmätä kesällä yllättävässä paikassa: "Siinä mieli lepää" – Mikko Vehmas jakaa tärkeän muiston Kalliosta

Mikko Vehmas sijoittui Diilissä toiseksi. Pub Sirdien ja Majava Baarin omistaja ryhtyy kesällä kapteeniksi.

Mikko ”Vemmu” Vehmas, 43, lienee Suomen tunnetuin kalliolainen, vaikka mies ei enää edes asu alueella.

Majava Baarista ja Pub Sirdiestä tuttu yrittäjä osallistui Diili-ohjelman uuteen kauteen. Mies pääsi finaalin ja sijoittui toiseksi Clarissa Hedmanin jälkeen.

Ohjelman aikana Vehmaksen side Kallioon tuli monesti esille. Ehtipä mies lähettää kaupunginosalle terveisiäkin.

– Kallio on minulle se paikka, joka on eniten koti. Kun nousen Viidettä linjaa ylöspäin kohti kirjastoa, hengittäminen helpottuu, Vehmas kuvailee.

Vehmaksen ja Kallion tarina käynnistyi lukiossa. Samalla alkoi myös miehen taival tapahtuma-alalla.

– Kun kävin Kallion lukiota, aloitin ensimmäiset roudaushommat. Päädyin tekemään erilaisia tapahtuma-alaan liittyviä asioita.

Tarinoiden mukaan Vehmaksen lukio kesti ennätyksellisen kauan. Taannoin mies kisaili radiossa ystävänsä kanssa siitä, keitä julkkiksia he tuntevat.

– Sanoin jokaisen nimen kohdalla, että kyseessä on vanha koulukaveri. Saimme WhatsAppiin viestin, että ’tietysti kaikki ovat koulukavereita, kun Mikon lukio kesti kahdeksan vuotta’, Vehmas nauraa.

Käänne yrittäjyyteen tapahtui, kun mies perusti ystävien kanssa musiikki- ja tapahtuma-alan yrityksen. Tätä nykyä hän pyörittää omistamiensa baarien ohella muun muassa tapahtumia Suvilahdessa.

– Tapahtumien ja alkoholin yhdistäminen on jäänyt elämäntyöksi.

Diiliin mies päätti osallistua hakeakseen uutta draivia. Korona-aika oli haastavaa.

– Oli fiilis, että jos vielä jään rypemään tähän touhuun, niin ei käy hyvin. Luotin, että tästä tulee uutta draivia: olisin siellä viikon tai viisi viikkoa, niin pääsen koronamasennuksesta.

Näin myös kävi. Jo kilpailun ensimmäisinä päivinä Vehmas hoksasi, että maailma ei ole lopullisesti kiinni.

– Kun pääsi tekemään uusien ihmisten kanssa mahdottomia tehtäviä, tuli fiilis, että sota on voitettavissa. Etten halua jäädä makaamaan tähän.

Vehmas korostaa, että on tärkeä olla oma itsensä. Vain lähipiirin mielipiteellä on lopulta väliä. Hän toivoo, että kaikki saisivat olla rauhassa sellaisia kuin ovat.

– Kun lähdetään kadulle ja vastaan tulee tuhat ihmistä, niin ketään ei kiinnosta, millainen olet. Mitä rennommin eletään ja mitä vähemmän käytetään energiaa siihen, mitä tuntemattomat ajattelevat, niin sitä enemmän elämä helpottuu.

– Jossain vaiheessa tein itseni kanssa sopimuksen, että lopetan pelkäämisen, koska se syö hirveästi energiaa.

Tätä nykyä Vehmakselle on tärkeää luottavainen olotila muun muassa lasten ja töiden suhteen. Enää mies ei haaveile pörssiyhtiön toimitusjohtajuudestakaan.

– Vanhemmiten on tullut fiilis, etten tarvitse Porschea tai Princess-venettä.

Vaikka Kallio on keskiluokkaistunut, tunnelma on Vehmaksen mielestä säilynyt. Mies kehuu sitä, että Kallion on annettu kukoistaa.

Mutta voidaanko Kalliota menettää? Vehmas oli vuonna 2018 ostamassa taloudellisiin vaikeuksiin ajautunutta Pub Sirdietä.

– En usko. Täällä on niin paljon sellaisia asioita, joita ihmiset rakastavat.

Kalliosta nousee haastattelussa yksi muisto mieleen. Vehmas vietti 19-vuotiaana alueella yksin joulua. Hän lähti käymään kuppiloissa. Tunnelma oli lämmin.

– Vaikka viettäisit jouluaattoa itseksesi tai olisit yksinäinen, niin täällä ei tarvitse olla yksin.

Kesällä Vehmas ajaa muutamana päivänä viikossa Sirpalesaaren yhteyslauttaa.

– Siinä mieli lepää ja kaikki unohtuu. Ihmisten pitäisi yrittää saada välillä hetkiä, joissa voi puhaltaa pelin poikki. Ei jäädä himaan makaamaan, mutta mennä toiseen hommaan.