Asiantuntija ennustaa hyvää marjasatoa – Yksi asia ratkaisee runsauden jo lähiaikoina

Suomen marjavuodesta voi tulla todella runsas, arvioi Luonnonvarakeskus. Alkukesän näkymät satovuodelle ovat varsin suotuisat, tilanne tarkentuu lähiviikkoina.

Sato on pitkälti kiinni onnistuneesta pölytyksestä. Kesäkuun alussa käynnistyi koko Suomen kattava pölyttäjäseuranta, jota tehdään pölyttäjille tärkeissä elinympäristöissä kuten niityillä, maatalousympäristöissä, talous- ja suojelumetsissä sekä Lapin tuntureilla.

Mustikan kukinta alkoi eteläisessä Suomessa toukokuun lopulla, viime vuoteen verrattuna hieman myöhemmin, ja on nyt päättynyt koko maassa. Kukinta oli keskinkertainen, mutta raakileita on runsaasti. Puolukka kukkii tavanomaisella tasolla, suomuuraimen kukkia on sen sijaan ollut erittäin runsaasti.

– Kukkia on ollut havaintometsissämme keskimäärin 163 kappaletta neliömetriä kohti, mikä vastaa keskimääräistä tasoa. Raakileita on sen sijaan havaittu tähänastisten tulosten perusteella runsaasti. Vaikuttaisi siltä, että mustikan pölyttäjät ovat ahkeroineet kovasti. Tämä tieto tarkentuu, kun raakilehavaintoja kertyy järjestelmään lähipäivinä enemmän, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta tiedotteessa.

– Mustikan raakileita on nyt selvästi enemmän kuin vuonna 2021. Innokkaiden marjastajien kannattaa nyt seurata sadekertymiä tarkalla silmällä. Viime kesän kuivuus kutisti mustikkasadon. Toivotaan, että sama ei toistu tänä vuonna, Peltola toteaa.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Puolukan kukat on laskettu 36 havaintometsästä. Tulosten perusteella myös puolukka on kukkinut keskimääräisellä tasolla.

Suomuuraimen kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kukat on nyt laskettu 44 havaintopaikasta. Kukinta on ollut pääsääntöisesti erittäin runsasta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut