Polttoaineen ennennäkemätön hinnannousu ei näytä vaikuttaneen kovin merkittävästi ainakaan bensa-autoilijoiden ajoihin.
Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan bensan kokonaismyynti ei maaliskuussa käytännössä laskenut lainkaan (-0,1 prosenttia) maaliskuuhun 2021 verrattuna – ja 95E:n kulutus vain nousi. Maaliskuussa myös 95-oktaanisen bensan kuukauden keskihinta ylitti haamurajana pidetyn 2 euroa.
Koko vuoden ensimmäisellä neljänneksellä bensan kokonaismyynti laski kutakuinkin saman verran kuin vuotta aiemmin, noin 2,7 prosenttia.
Dieseliä sen sijaan on valutettu tankkeihin entistä vähemmän. Myynnin lasku kiihtyi maaliskuussa 2,5 prosenttiin, kun koko ensimmäisen vuosineljänneksen lasku oli vajaan 2 prosentin luokkaa.
Tiedot ovat peräisin Energian hankinta ja kulutus -tilastosta, johon Tilastokeskus päivitti torstaina tammi-maaliskuun luvut.
Koko bensiinin myynnin lasku on tullut 98-oktaanisesta polttoaineesta, sillä 95E:n kulutus vain nousi tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Maaliskuussa 95E:n kulutus nousi lähes saman verran kuin 98E:n laski.
Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa, että 98E on ainoa vaihtoehto esimerkiksi joihinkin urheiluautoihin ja vanhoihin autoihin.
– Olisivatko nämä jääneet vähemmälle ajolle? Tai sitten on siirrytty 95:een niissä autoissa, jotka 98:lla kulkevat kivemmin, mutta 95:ta voi käyttää. Mutta ei tästä varmasti kenelläkään varmaa tietoa ole, Tolvanen pohtii.
Tolvanen huomauttaa, että myöskään liikennemäärissä ei ole nähty merkittävää pudotusta sen jälkeen, kun polttoaineen hinta nousi. Autoliitto teki keväällä barometrikyselyn, jossa moni sanoi vähentävänsä esimerkiksi viikonlopun mökkireissuja, mutta muusta kulkemisesta ei pystytä nipistämään.
– Töissä on käytävä, jos työpaikka on vielä olemassa. Kun liikkumisen kustannukset nousevat, joudutaan sopeuttamaan muuta elämää.
Tolvanen arvioi, että suomalaiset ovat vähentäneet lähinnä lyhyiden matkojen ajamista, kuten kauppareissuja.
Dieselin kulutuksen sanotaan usein olevan tasaisempaa kuin bensan, koska ammattiliikenne kulkee dieselillä. Syy maaliskuun 2,5 prosentin pudotukselle ei kuitenkaan löydy yksin ammattiliikenteestä, arvioi Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujala. Hänen mukaansa raskas liikenne kuluttaa myydystä dieselistä vain noin kolmanneksen.
Kujala kertoo kuitenkin, että maaliskuussa tehdyn barometrin mukaan osa yrittäjistä laittoi keväällä autoja parkkiin huonon kannattavuuden vuoksi. Lisäksi kuljetusyrityksissä on tehty toimenpiteitä polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi.
– Tutkimuksemme mukaan keskeinen tekijä uuden ajoneuvon hankintakriteereissä on kulutus eli polttoainekulut. Tiedän myös paljon esimerkkejä, että on alettu esimerkiksi seuraamaan tyhjäkäyntiä ja kuljettajia on koulutettu. Yritykset myös kiinnittävät huomiota kuljettajien ajotyyliin. Nykyaikaisissa autoissa näkee tietokoneelta koko ajan reaaliaikaisesti, miten paljon auto kuluttaa.
Silti Kujala uskoo, että myynnin lasku johtuu enemmän diesel-henkilöautojen kulutuksen vähenemisestä. Kujala arvelee yhdeksi syyksi myös sitä, että diesel-henkilöautoilijat ovat vaihtaneet ajokkinsa sähköautoihin.
Myös Jukka Tolvanen arvioi, että dieselin menekkiin vaikuttaa autokannan muutos.
– Diesel-autojen osuus uusien autojen myynnistä on vähentynyt. Suoritteessa uudemmilla autoilla ajetaan enemmän kuin vanhoilla.
Dieseleiden osuus ensirekisteröinneistä on pudonnut vuoden 2015 lukemasta 35 prosenttia tämän vuoden 6,8 prosenttiin. Samaan aikaan yhä useampi uusi auto on ladattava.
– Polttomoottoriautotkin kehittyvät koko ajan eli vaikka ajosuorite nousisi, polttoaineen kulutus ei välttämättä nouse. Tämän päivän diesel-auto kuluttaa todella paljon vähemmän kuin 10 vuotta vanha diesel-auto.
Polttoaineen hinnannousun mahdolliset vaikutukset suomalaisten tankkikäyttäytymiseen paljastuvat täydessä mitassa vasta syksyllä, kun loppukevään tilastot valmistuvat, Tilastokeskuksesta huomautetaan.