Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläiseen lähiöön avattiin harvinainen ruokakauppa, jonka erikoisuus myydään 2,5 litran pullossa – "Myös monet suomalaiset haluavat käydä täällä"

Irimian Market avasi ovensa hiljentyneelle aukiolle Malminkartanossa.

Malminkartanoon avattiin noin kuukausi sitten romanialainen kauppa.

Tyhjillään olevan entisen K-Marketin viereen avattu ruokakauppa myy ainoastaan romanialaisia tuotteita. Kaupan omistajan, Mihai Irimian mukaan kaupan perustamiselle on ollut tarvetta.

– Tämä on romanialaisille. Myös monet suomalaiset haluavat käydä täällä. Usein he ovat ensin olleet lomailemassa Romaniassa, pitävät ruoasta ja tulevat sitten tänne.

Triplaan aukesi harvinainen buffet-ravintola – eron muihin sushi-paikkoihin huomaa välittömästi

Tuotteita tuodaan Irimian mukaan Romaniasta itse. Perheyrityksessä työskentelevä veli on juuri tuonut kauppaan kylmäautolla oluita, lisää makkaroita ja muita lihatuotteita, kuten lehmän maksaa pakasteena. Valikoimaa on tarkoitus laajentaa vähitellen.

– Kysyn aina asiakkailta, mitä he tänne haluaisivat. Alkuun on vielä hieman vaikeaa tietää, mitä kaikkea kannattaa ottaa myyntiin.

Irimian Marketin hyllyt ovat siistissä järjestyksessä. Kylmähyllyillä on romanialaisia makkaroita, pateita ja salamia. Hyllyissä on keksejä, karkkeja, täytettyjä croisantteja ja sipsejä. Yksi halutuimmista myyntituotteista on Irimian mukaan mausteet. Hyllyn reunassa on viranomaismääräysten mukaisesti pakkausselosteet myös suomeksi: mauste porsaan, mauste nauta, mauste lihapulla, mauste ranskalaiset, mauste grilli, oregano sekä paprika makea ja paprika kuuma.

– Minulla on Suomessa asuvia romanialaisia ystäviä, jotka ovat suomentaneet näitä, englantia puhuva Irimia toteaa.

Yksi erikoisuus on Irimian mukaan erityisen isot, jopa 2,5 litran muovipulloissa olevat limut. Kaupan avaaminen on huomattu myös Malminkartanossa tapahtuu -Facebook-sivuilla ja se on saanut myönteisen vastaanoton. Ryhmässä on kehuttu muun muassa vesimelonia etikkaliemessä ja croissantteja mansikkahillolla.

Hakaniemen kauppahallin legendaarinen lihakauppa suunnittelee lopettamista

Hyllyillä näyttää olevan paljon myös tuiki tavallisen näköisiä tuotteita, kuten sinappia. Eikö saman makuisia tuotteita saisi ostettua myös lähialueen kaupoista? Irimia puistelee päätään.

– Ei ei. Maista itse. Sitten huomaat eron.

Uusi ruokakauppa myy Viron herkkuja Länsi-Helsingissä – tämä suosikki yhdistää venäläistä ja virolaista asiakasta

Vantaalla vaimonsa ja kolmevuotiaan lapsensa kanssa asuva Irimia kertoo tulleensa Suomeen vuonna 2014. Rakennusalalla työskentelevä mies päätti perustaa Malminkartanoon ruokakaupan myös siksi, koska sopiva liiketila vihdoin löytyi.

– Löysin sen Oikotieltä, mies sanoo.

Sabir ja Sara rakentavat myymäläketjua, joka on kuin Lidlin etnoversio – ottivat viimeisimpänä haltuun Tokmannilta vapautuneen tilan: "Sijainti on tärkein"

Liikkeessä työskentelevät myös vaimo ja veli. Kauppa on auki arkisin kello 8–20, lauantaisin kello 9–18 ja sunnuntaisin kello 10–17.

Kauppa sijaitsee viime aikoina entisestään hiljentyneellä Tuohiaukiolla aseman vieressä. K-Market Malminkartano sulki lopullisesti ovensa maaliskuussa. Kauppias Antti Mielonen kertoi Helsingin Uutisille (HU länsi 12.3.), että nopeaan lopettamispäätökseen vaikutti kaupan rikkoutunut pakastin. Liiketilat olivat muutenkin huonokuntoiset. Edessä olisi ollut perusteellinen ja kallis remontti.

Lue: Lähikaupan pakastin meni rikki ja pian syntyi nopea päätös sulkea koko liike – Antti Mieloselle riitti yksi vuosi Malminkartanossa kauppiaana: "Tämä on aikamatka menneisyyteen"

Hot pot -aineksia ja Valion maitoa iäkkäiden naapurien toiveesta – kiinalainen lähikauppa listaa suosituimmat ostokset

Romanialaisten määrä on Helsingissä viime vuosina jatkuvasti kasvanut.

Viime vuoden lopussa Helsingissä asui 884 romanian kieltä puhuvaa henkilöä. Vuonna 2015 luku oli 496 ja sitä seuraavana vuonna 540.

Romanian kansalaisia asui viime vuoden lopussa Helsingissä 746. Vuonna 2015 vastaava luku oli 414 ja vuonna 2016 se oli 445. Vuonna 2019 Romanian kansalaisia asui Helsingissä 658. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tilastoista.

T24: Moni kauhistelee korkeita kuluttajahintoja Suomessa – katso, kuinka raivokkaasti inflaatio nosti hintoja Virossa

Malminkartanon suunnitelmat palautettiin metsäluonnon vuoksi