Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkö on kalleimmillaan sitten joulukuun, vaikka hinta yleensä laskee kesällä – Yle: Tästä tilanne johtuu

Sähkön hinta on nyt vuodenaikaan nähden äärimmäisen kallista.

Korkeimmillaan pörssihinta on tänään tiistaina lähellä 50:tä senttiä kilowattitunnilta ja eilen selvästi yli. Tieto on peräisin sähköpörssi Nordpoolista. Sähköntoimittaja lisää pörssihintaan vielä oman taksansa. Vattenfallin sivujen mukaan pörssisähkön kilowattitunnin hinta oli eilen korkeimmillaan yli 68 senttiä ja tänäänkin lähes 60 senttiä.

Eilen päivän keskihinta oli Nordpoolissa keskimäärin 41,6 senttiä kilowattitunnilta ja tänään 34,6 senttiä.

Päivän keskihinta ei ole ollut näin korkealla sitten viime joulukuun, jolloin se oli pahimmillaan lähes 47 senttiä kilowattitunnilta.

Yleensä sähkön hinta laskee kesällä.

Poikkeuksellisen korkeaan hintaan on useita syitä, kertoo energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu Ylelle.

– Taustalla on päästöoikeuksien ja polttoaineiden kova hinnannousu, joka vaikuttaa fossiilisen sähkön tuotantokustannuksiin. Fossiilinen tuotanto on se, joka riittää kattamaan kysynnän erityisesti päivätunneilla, Keski-Karhu sanoo jutussa.

Hintoja nostaa myös kaasun hinnannousu ja Pohjoismaiden pienet vesivarannot.

Keski-Karhu arvioi Ylelle, että sähkön tuonnin loppuminen Venäjältä ja Olkiluoto 3 viivästyminen nostavat hintoja tuntuvasti Suomessa.

Keski-Karhun mukaan ei ole todennäköistä, että hinnat laskisivat lähiaikoina vaan ne pikemminkin nousevat entisestään.

Keski-Karhu pitää jopa mahdollisena, että sähköä joudutaan säännöstelemään ensi talvena.