Eduskunnan oikeusasiamies on antanut Poliisihallitukselle huomautuksen lainvastaisesta ja virheellisestä ohjauskirjeestä, jossa käsiteltiin mielenterveyspotilaiden kuljettamista tahdonvastaiseen hoitoon.
Poliisihallituksen mukaan poliisi ei voi kuljettaa potilasta väkisin hoitoon, jos tällä ei ole vielä tarkkailulähetettä eli kansankielellä hänestä ei ole tehty pakkohoitopäätöstä. Oikeusasiamies huomauttaa, että lääkäri ei voi tehdä tarkkailulähetettä tapaamatta potilasta ja poliisi on ainoa viranomainen, joka voi käyttää voimakeinoja mielenterveyspotilaan kuljettamiseksi hoitoon. Näin ollen jos henkilö ei halua hoitoon, lääkäri ei ole voinut arvioida, tarvitaanko tahdonvastaista hoitoa.
– Tämä voi vakavasti vaarantaa sekä hoidon tarpeessa olevien henkilöiden että sivullisten henkilöiden terveyttä ja turvallisuutta sekä muita perusoikeuksia, Oikeusasiamiehen tiedotteessa sanotaan.
Oikeusasiamies pitää hyvin huolestuttavana ja vakavana tilannetta, joka on aiheutunut Poliisihallituksen ohjaavasta kirjeestä ja siinä tehdystä mielenterveyslain tulkinnan yllättävästä muutoksesta.
Oikeusasiamies on saanut asiasta useita kanteluita ja hoidon tarpeessa olevien henkilöiden läheisten huolestuneita yhteydenottoja.
Poliisihallituksen on oikeusasiamiehen mukaan kiireellisesti arvioitava ohjaavan kirjeensä sisältöä ja ilmoittaa hänelle huomautuksen vuoksi tehdyistä toimenpiteistä syyskuun loppuun mennessä.