Helsingin skuuttiturmissa jyrkkä käänne – lääkäri: "Vammoista noin joka toinen on kohdistunut pään alueelle"

Sähköpotkulaudoilla on tänä kesänä sattunut Helsingissä huomattavasti vähemmän onnettomuuksia kuin viime kesänä.

Sähköpotkulaudoilla eli skuuteilla sattuneet tapaturmat ovat vähentyneet Helsingissä tuntuvasti.

Kun vielä viime vuoden kesä-heinäkuussa pääkaupungin kaduilla sattui parisensataa sairaalahoitoa vaatinutta skuuttiturmaa, tänä vuonna vastaavana aikana onnettomuuksia on ollut noin 60.

Skuuttionnettomuuksissa loukkaantuneita on Helsingissä hoidettu julkisella puolella Töölön, Malmin ja Haartmanin sairaaloiden päivystyksissä.

– Vammoista noin joka toinen on kohdistunut pään alueelle, kolmannes yläraajoihin ja neljäsosa alaraajoihin, kertoo Husin erikoistuva lääkäri Henri Vasara.

Vasaran mukaan onnettomuuksien vähentyminen on johtunut kahdesta syystä.

– Asiaan on varmasti vaikuttanut se, että sähköpotkulautojen maksiminopeuksia on rajoitettu, jolloin vammoista tulee lievempiä, Vasara kertoo.

– Kun vielä viime vuonna näitä rajoituksia ei ollut, silloin vammatilastoissa oli selvä piikki keskiyön molemmin puolin. Moni onnettomuus on sattunut aamuyöstä ja päihtyneenä.

Viiden euron sanktio ja kuvauspakko – Saadaanko tiukemmilla säännöillä sähköpotkulaudat vihdoin pois jalkakäytäviltä ja ajoväyliltä?

Skuuttioperaattorit tiukensivat viime syksynä Helsingissä lautojen käyttörajoituksia. Nyt lautojen nopeusrajoitus on päivisin 20 km/h ja arkisin kello 00–05 välillä 15 km/h.

– Myös se on vähentänyt onnettomuuksia, että viikonloppuöisin laudat ovat kokonaan pois käytöstä kello 00–05 välisenä aikana, Vasara arvioi.

Tässäkö on ratkaisu skuuttien jalkakäytävillä ajeluun ja hujan hajan pysäköintiin? – Sovellus tietää täsmälleen, missä lauta liikkuu

Kypärän käyttö on sähköpotkulautailijoiden keskuudessa vielä erittäin vähäistä. Esimerkiksi viime vuonna Helsingissä loukkaantuneista lautailijoista vain kolme prosenttia käytti kypärää.

– Olisin kyllä ilahtunut, jos kypäränkäytöstä tulisi skuuttaajien keskuudessa samanlainen normi kuin pyöräilijöillä on ollut jo pitkään, Vasara myöntää.

18% myöntää ajaneensa sähköpotkulautaa humalassa, selviää kyselystä – Skuuttiyritykset vaativat promillerajaa

– Positiivista on se, että operaattorit ovat kampanjoineet fiksujen lautailutapojen puolesta. Niillä olisi vaikutusta sen suhteen, että tapaturmien väärä varmasti vähenisi, Vasara arvioi.

Tässä suhteessa helsinkiläisillä onkin runsaasti parannettavaa, sillä vaikka loukkaantumisten määrä on vähentynyt, samaa ei voida sanoa liikennerikkomuksista.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi on määrännyt pääkaupungissa sähköpotkulautailijoille 252 liikennevirhemaksua tai sakkoa huhtikuun alusta alkaen. Määrä on moninkertaistunut edellisvuosista.

Poliisin raju video näyttää: Tästä tulee sähköpotkulautailijalle päiväsakkoja – ja järeämpikin seuraus mahdollinen

"Armoa ei anneta" – Poliisi on nyt ottamassa kovat keinot käyttöön sähköpotkulautailijoiden kanssa – IS: Jalkakäytävillä ajavat kuriin komentokaiuttimella

Sähköpotkulautojen liikennesäännöissä vielä paljon opittavaa – Tämän tärkeän säännön tietää vain 59 prosenttia

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut