Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kansalaisaloite huumeiden käyttöhuoneista on etenemässä eduskuntaan – "On aika ottaa kaikki keinot käyttöön"

Kansalaisaloite valvotusta käyttötilasta huumausaineita käyttäville on etenemässä eduskuntakäsittelyyn. Aloite on jo tässä vaiheessa kerännyt hieman yli 51 000 allekirjoitusta, eli vaadittavan määrän (50 000) yli. Kansalaisaloite kirjattiin kansalaisaloite.fi-palveluun helmikuun alussa.

Aloitteen on kirjannut alle kuusi henkilöä.

– Huumeiden käyttötilat ovat valvottuja tiloja, joissa sallitaan käyttää huumausaineita puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa. Ne täydentävät muita huumehaittoja vähentäviä toimintoja, ja niillä voi olla myönteisiä vaikutuksia suonensisäisesti huumeita käyttävien terveyden ja turvallisuuden lisäksi yleiseen järjestykseen ja julkisten tilojen siisteyteen, esitystä perustellaan.

Allekirjoittajien mukaan käyttöhuoneet vähentäisivät varsinkin opioidien käytöstä aiheutuvia yliannostuskuolemia. Tähän ajatus on saanut aloitetekstin mukaan kannatusta myös THL:ltä.

– Opioidien yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat yksi keskeisimmistä ehkäistävissä olevista ennenaikaisen kuoleman syistä aikuisväestön keskuudessa. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan THL esittää turvallisemman pistämisen mahdollistavia käyttötiloja, joissa on läsnä osaavaa henkilökuntaa.

Allekirjoittajien mukaan asiaan liittyvän päätöksenteon viivästyminen aiheuttaa viikoittain useampia kuolemia.

– Joka viikko, jonka odotamme, tarkoittaa kuolemaa noin neljälle ihmiselle. Käyttötilat eivät estä huumeiden käyttöä mutta ne ovat tehokkaaksi todettu tapa vähentää kuolemia. On aika ottaa kaikki keinot käyttöön.