Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

ABC:n pihalla kahvitellut Juha, 55: "Bensan hinta ei hirvitä" – täällä tankataan Helsingin halvinta polttoainetta

Moni helsinkiläinen on vähentänyt vapaa-ajan autoilua. Syynä on kallis bensiini ja diesel.

Mellunmäessä asuva Riitta Eskola, 49, tankkasi viime viikolla Kontulan Teboililla Audiinsa 98-oktaanista bensaa.

Häntä harmittaa edelleen bensiinin korkea hinta, jonka litrahinta muutama viikko sitten kohosi Helsingissä 2,60 euron pahemmalle puolelle.

– Nyt hinta on vähän siedettävämpi, mutta kyllä tästäkin saa riittävästi maksaa, Eskola valittelee.

– Tänä kesänä lomareissut ovat jääneet vähiin. Meillä on mökki Lappeenrannassa, mutta siellä on käyty nyt ehkä joka toinen viikonloppu, kun viime kesänä sinne mentiin joka perjantai.

– Ennen käytiin usein mökkireissuilla hakemassa itänaapurissa tankki täyteen, mutta nyt Ukrainan sodan takia bensanhaku Venäjän puolelta on loppunut kokonaan. Minä en halua tukea rahoillani Venäjän sotatouhuja, Eskola puuskahtaa.

Näin paljon nyt maksaa yksi saunan lämmitys tai pesukoneen pyöritys – Laskimme 7 kodinkoneen sähkökustannuksen

Hetken kuluttua paikalle kaartaa Esa Salminen, 54. Vantaan Rajakylässä asuva Salminen myöntää oitis, että kallistunut bensa on kurittanut riittävästi lompakkoa.

– Kallista on, se on tänä vuonna nähty jo ihan kyllästymiseen asti.

Ihmiset puhuvat nyt valtavasti bensan hinnasta.

– Tätä Teboilia olen yrittänyt välttää, kun Teboil on yhteydessä Lukoiliin ja sitä kautta virtaa rahaa Venäjälle, Salminen pohtii.

Salminen kertoo seuranneensa asemakohtaisesti polttoaineiden hintoja paristakin eri kännykkäsovelluksesta.

– Alkukesästä huomasin, että Kivikossa ja Mellunmäessä on jollakin viikolla ollut koko Helsingin halvin bensa. Joskus kävin niiltä asemilta hakemassa tankillisen bensaa, mutta en minä lähde ympäri kaupunkia paahtamaan muutaman euron perässä.

– Ei paljon tee mieli rällätä ylimääräistä huviajoa.

Hieman toisenlaisia tankkaajia istuu Käpylän ABC:n kainalossa. Käpylässä asuva Pertti Pekkinen, 91, vartiokyläläinen Tuija Autere, 66, ja espoolainen Juha Pekkinen, 55, ovat nauttimassa kesästä kahvin ja jäätelön merkeissä.

– Bensan hinta ei ole minua hirvittänyt, koska kaiken energian hinta on koko ajan noussut. Jos jotain hyvää korkeista hinnoista pitäisi löytää, se on ainakin se, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee ja luonto säästyy, Juha Pekkinen arvioi.

– Olen jo vähentänyt autoiluani, mutta se ei johdu bensan hinnan kalleudesta.

Autere puolestaan on eläkkeellä, mutta pitkiä lomamatkoja ei enää tehdä.

– Autoilen aika vähän. Nytkin ollaan täällä Käpylässä isää katsomassa, Autere kertoo.

Salmisaaren Neste Expressillä käy melkoinen kuhina, sillä paikalla on paitsi tankkaajia myös runsaasti autonpesijöitä. Pesupaikka-yrityksen työntekijä, espoolainen Anna Håkansson, 24, näkee työpäivinään monenlaista tankkaajaa.

– Bensan hinta on noussut, mutta minä en ole autoilemista oikeastaan vähentänyt. Työmatkat teen autolla, joten pakko on sitä bensaakin ostaa, vaikka se olisi miten kallista tahansa, Håkansson pohtii.

– Sen olen tänä vuonna huomannut, että ihmiset pääkaupunkiseudulla puhuvat valtavasti bensan hinnasta. Esimerkiksi ruoan ja sähkön kallistuminen ei harmita läheskään niin paljon.

Saumaus- ja julkisivutöitä tekevää Jere Sireniä, 27, polttoaineiden hinnannousu kirpaisee muutenkin kuin pelkillä lomamatkoilla.

– Dieselin hinta on vuodessa noussut sen verran paljon, että se on vaikuttanut selvästi firman katteeseen. Mutta työkeikoille asiakkaan luo on tietenkin pakko mennä pakettiautolla, kertoo Salmisaaren Neste Expressillä dieseliä tankannut Siren.

Grilli ja huoltoasema häädettiin Helsingissä – toinen sai yllättäen jatkaa: "Kaupunki saneli kantansa selkeästi"

Jääkö yli 2 euron litrahinta uudeksi normaaliksi? – Näin polttoaineen pumppuhinta kehittyy, arvioivat asiantuntijat