Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentokenttien tuttuakin tutumpi sääntö on alkanut unohtua Helsinki–Vantaalla – poliisi: "Aiheuttaa aina tehtävän"

Matkustajamäärät ovat lisääntyneet kesän aikana huomattavasti Helsinki-Vantaalla, kun väki on innostunut matkailemaan koronarajoitusten jälkeen.

Suuret matkustajamassat ovat tuoneet mukanaan myös lieveilmiöitä, jotka ovat työllistäneet poliisia lentoasemalla tavallista useammin. Viime viikkoina työtehtäviä ovat aiheuttaneet eniten, päivittäin, etsintäkuulutetut ja ihmisten häiriökäyttäytyminen.

– Kun matkustajamäärät lisääntyvät äkillisesti, aiheutuu ruuhkia, jotka edesauttavat turhautumista. Toisaalta matkustajamäärien lisääntyessä on selvää, että lentokentällä liikkuu myös etsintäkuulutettuja henkilöitä, tähdentää lentoaseman päällystöesimies, komisario Harri Vihola.

Myös löytölaukkujen ja myymälänäpistysten selvittely ovat olleet yleisiä poliisitehtäviä Helsinki-Vantaalla. Etenkin löytölaukut ovat olleet päivittäinen riesa, vaikka niihin liittyvien sääntöjen uskoisi olevan matkustajille tuttuakin tutumpia.

– Löytölaukkuja tulee liian paljon, ja tämä aiheuttaa aina tehtävän lentoasemalla. Matkatavaroita ei pidä jättää lentoasemalla hetkeksikään välittömästä hallinnastaan, Vihola muistuttaa.

Poliisi on joutunut puuttumaan aika ajoin myös sääntöjen vastaiseen pysäköintiin, sillä väärin pysäköidyt autot ovat tukkineet ramppia lähtöterminaalin edustalla.

Oma lukunsa ovat Ukrainan sotaa paenneet ihmiset, joita poliisi on ottanut vastaan.

– Tällä hetkellä Suomeen on tullut tilapäistä suojelua hakevia henkilöitä Ukrainasta yli 33 000. Tästä joukosta Helsinki-Vantaan kautta on tullut merkittävä osa, joten työpanosta on riittänyt, Vihola kertoo.

Järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi poliisi on partioinut lentoasemalla tuttuun tapaan ympärivuorokautisesti. Itä-Uudenmaan poliisi on myös lisännyt yhteistyötä muiden poliisilaitosten, Tullin, Rajavartiolaitoksen, Finavian ja Finnairin kanssa.

– Poliisi on aloittanut lentoasemalla myös kokeellisen lähipoliisitoiminnan, joka suuntautuu pääosin alueella toimiviin yrityksiin. Tarkoituksena on, että myös tätä kautta yritykset ja eri toimijat ottaisivat entistä herkemmin yhteyttä poliisiin havainnoistaan ja ilmoittaisivat mahdollisesta laittomasta toiminnasta, Vihola selvittää.