Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautailijoille rapsahti yli 800 sakkoa kuukaudessa väärästä pysäköinnistä – "Jos käyttäjä joutuu ottamaan laudasta kuvan, miten ne ovat silti metsässä makaamassa?"

Ongelmien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin lautojen määrä, Helsingin kaupungilta kerrotaan.

Siinä se nyt nököttää: sähköpotkulauta keskellä jalkakäytävää kauppakeskus Triplan edessä.

– Vaarallisia. Esimerkiksi pyöräteiden reunaan jätettyinä, tiivistää taluttamansa pyörän kanssa potkulaudan kiertänyt eläkeläinen Virve.

Virve pistää merkille huonosti pysäköityjä potkulautoja jatkuvasti Helsingissä. Hän on myös ihmetellyt, että niitä on hylätty hänen asuinalueensa läheiselle metsätielle: laudat ovat olleet siellä jo viikkokaupalla.

– Jos käyttäjä joutuu ottamaan pysäköidystä laudasta kuvan, niin miten ne ovat silti metsässä makaamassa?

Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset omaksuivat keväällä uuden käytännön Helsingissä: käyttäjien on ajon päätteeksi valokuvattava pysäköimänsä lauta.

Näin operaattorit pystyvät arvioimaan, onko lauta pysäköity oikein. Ensimmäisestä huonosta pysäköinnistä annetaan varoitus. Jos asia toistuu, käyttäjälle määrätään viiden euron sanktio. Operaattorit ovat sopineet käytännöstä kaupungin kanssa.

– Huomautuksia on annettu kaupungille toimitettujen tietojen mukaan heinäkuun aikana yli 3 000 ja sanktioita yli 800, eli kyllä niitä koko ajan annetaan, kertoo Helsingin Kaupunkiympäristö-toimialan liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heikki Palomäki.

Ajomäärät olivat kaupungin tietojen mukaan heinäkuussa yli 100 000 lähes joka operaattorilla.

– Osa on antanut sanktioita ja osa näyttäisi toimivan varovaisemmin ja katsoo muuttaako varoitus ensin käyttäytymistä.

Kaupungin kanssa on sovittu, että vähintään joka viides kuva tarkistetaan. Palomäen mukaan kaikki operaattorit eivät yllä tähän.

Miten ne ovat silti metsässä makaamassa?

Operaattorit ovat vaitonaisia siitä, miten ne sanktioivat käyttäjiä huonosta pysäköinnistä. HU otti yhteyttä Helsingissä lautoja vuokraavaan yritykseen. Haastattelupyyntöön vastasivat Bird, Tier ja Voi. Lime ja Ryde eivät kommentoineet asiaa. Dott ilmoitti, ettei enää toimi Helsingissä.

Tier kertoo jakaneensa asiakkailleen sanktioita, muttei kerro tarkkoja lukuja. Samoin vastaa Bird. Vaikka yritykset vakuuttavat seuraavansa sovittuja sanktiokäytäntöjä, tätä on mahdotonta vahvistaa ilman lukuja.

Voi kertoo avoimesti jakaneensa kymmenen varoitusta heinäkuussa. Taloudellisia sanktioita ei annettu.

Yrityksen laudoilla tehtiin heinäkuussa 255 000 matkaa. Niiden kuvista on tarkistettu 59 000, eli lähes 25 prosenttia. Huonoa pysäköintiä ilmeni 0,3 prosentissa, eli 177 tapauksessa.

– Vaikuttaisi siltä, että olemme osaa muita operaattoreita jäljessä. Pyrimme kehittämään omaa toimintaamme, sanoo yrityksen edustaja Hannu Oskala.

Ongelmaa on pyritty suitsimaan myös pysäköintialueilla. Niille pysäköinnistä operaattorit voivat myöntää erilaisia taloudellisia kannustimia. Bird, Tier ja Voi arvioivat, että asiakkaat ovat käyttäneet parkkipaikkoja aktiivisesti. Lisäksi operaattorit ovat palkanneet partioita siirtämään huonosti pysäköityjä lautoja.

Helsingin selvitys uudistusten tehosta on vielä kesken. Suunta vaikuttaa olevan oikea.

– Ongelmien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin lautojen määrä, Palomäki sanoo.

Enimmillään lautoja oli tänä kesänä 17 000. Viime vuonna lautoja oli noin 8 000.

Voin Hannu Oskala toivoisi kaupunkiin enemmän parkkipaikkoja ja vahvempaa sääntelyä: operaattoreita ja lautoja tulisi olla vähemmän.

Oskala kannustaa ottamaan yhteyttä epäasiallisesta käytöksestä. Taannoin esimerkiksi uutisoitiin, että sähköpotkulaudoilla pilattiin jalkapallokentän nurmikko. Voi pystyi tunnistamaan käyttäjät.

– Olimme yhteydessä ja suosittelimme rikosilmoituksen tekemistä tietojen luovuttamista varten. Haluamme auttaa siinä, että tämä toimii hienosti.

Kaupungilla on selvityksessä, voisiko väärin pysäköidyistä sähköpotkulaudoista määrätä käyttäjille tai operaattoreille myös pysäköinninvalvojien antamia parkkisakkoja.

– Lain puitteissa tämä on meidän mielestämme mahdollista, Palomäki sanoo.

Triplan edessä olevalle jalkakäytävälle hylättyä potkulautaa väistävä Mikael Åbacka, 66, kannattaa yleisesti sanktioiden jakamista huonosta pysäköinnistä.

Vaikka hän pitää puolisonsa Päivi Pelvaksen, 65, kanssa sähköpotkulautoja hyvänä ideana, niin järjestykselle on sijansa.

– Jos autoa rangaistaan 80 eurolla huonosta pysäköinnistä, niin sanktiot kuuluisivat näillekin, Åbacka sanoo.

Åbacka ja Pelvas pohtivat, että jos itsesääntely ei toimi, silloin myös parkkisakkoja tulisi harkita.

Mira Ahjoniemi, 47, toivoo, että itsesääntelyllä pärjättäisiin. Parkkisakkojen jakaminen kuluttaisi resursseja.

Ahjoniemi on juuri hyppäämässä sähköpotkulaudan kyytiin lähteäkseen Linnanmäelle. Hän kertoo pysäköivänsä huolellisesti.

– Lähden ajamaan aina sillä, mikä on vähän huonosti parkissa. Hoidan sillä tavalla sen pois tieltä.